Ook Apache, de nieuwswebsite en coöperatie voor kritische en progressieve onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen, heeft zich nu op de meest recente landelijke commerciële radiolicenties gestort. In een vrij ruim artikel met de titel ‘Strijd om radiolicenties: wie is bang van DJ Gertje?’ wordt de toekenning aan de bestaande spelers en het weren van de enige nieuwe kandidaat Spring van Studio 100, gefileerd.
Daarbij worden exact dezelfde conclusies getrokken als degene die RadioVisie eerder stelde in het artikel ‘Slecht nieuws voor Benjamin Dalle?’: er is niet echt nauw gekeken toen Nostalgie een nieuwe vergunning kreeg. Er zijn duidelijke vragen te stellen bij de manier waarop de bestaande regelgevingen werden geïnterpreteerd.
Katia Segers vangt bot
Apache kwam er evenwel ook achter dat parlementslid Katia Segers (Vooruit) aan de voorzitter van het Vlaams Parlement, Liesbeth Homans (N-VA), gevraagd had of ze inzage kon krijgen in de documenten waarop Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zijn beslissing van 9 februari baseerde om geen licentie toe te kennen aan Spring. Segers had de dossiers opgevraagd, alsook alle versies van het rapport dat consultancy bedrijf Deloitte had opgesteld voor de minister.
Het was op dat rapport dat minister Dalle zijn beslissing baseerde. Daarnaast vroeg ze ook twee juridische adviezen op, één van Deloitte Legal en eentje van advocatenkantoor Stibbe. Segers kreeg te horen dat ze geen inzage kon krijgen in die documenten, ook niet volgens de vertrouwelijke procedure waarbij geen foto’s of kopieën mogen worden gemaakt. De mediaspecialist van Vooruit is – steeds volgens Apache, want op haar eigen sociale media is hierover geen enkel spoor te vinden – erg verbolgen en laat onderzoeken of de weigering niet onwettig is.
Segers deed ook een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Eveneens – voorlopig – zonder resultaat. Minister Dalle schermt met de geheimhoudingsplicht tussen cliënt en advocaat om zijn njet te verklaren. Apache gaat ervan uit dat dit mogelijk het gevolg is van de delicate informatie die in een aantal van de documenten vervat zit. Alle indieners hebben in hun dossier ook de namen opgenomen van de journalisten die deel (zouden) uitmaken van de nieuwsredactie. Voor Studio 100 betekent dit dat een hele reeks journalisten met naam en toenaam in het dossier staan, terwijl ze de job niet kunnen hebben. Dat ligt gevoelig.
Het ‘natuurlijke’ bondgenootschap
Voor die nieuwsredactie wilde Spring een beroep doen op zeer ervaren journalisten. Hun namen staan in het dossier, maar niet in de geanonimiseerde versie die door de minister werd vrijgegeven. Apache vernam dat Studio 100 aanvankelijk gesprekken voerde met Medianation, het mediabedrijf van journalist Wouter Verschelden (Newsmonkey, Business AM,…). Hij zou wel oren gehad hebben naar samenwerking, op voorwaarde dat zijn firma (in handen van Ghelamco-topman Paul Gheysen) kon participeren in Spring. Daar wilde Studio 100 niet van weten.
Tot slot wijst Apache ook op een natuurlijk bondgenootschap tussen de zenders die al een licentie hebben en de publieke omroep. ‘Zij verdelen al jaren de reclamekoek. De VRT heeft geen baat bij een praatzender die het marktaandeel van Radio 1 en Radio 2 zou aantasten. Qmusic en Joe hebben het marktaandeel van Radio 2, MNM en Studio Brussel al serieus aangevreten’.
Ondertussen tikt de tijdbom verder. Als minister Dalle blijft weigeren om de adviezen vrij te geven waarop zijn beslissing gebaseerd is, dan wordt het probleem alleen maar groter. En als Studio 100 naar de Raad van State stapt, is het niet zeker dat hij gelijk zal krijgen. (TB)
° Lees het volledige artikel ‘Strijd om radiolicenties: wie is bang van DJ Gertje?’ bij Apache.
Het gaat er niet om of Studio 100 zelf kwalitatief goed is of niet in een bepaalde andere sector dan de radiosector, maar om wat ze al bewezen hebben in die radiosector. Buiten een zwakke Radio Evana -die volgens mij ook maar een heel klein bepaald publiek aansprak- op NRJ, hebben ze met Studio 100 buiten non-stopzenders nog niets bewezen. En dat zouden wij dan ook zo maar blindelings moeten vertrouwen? Ook de reden “omdat het een nieuwkomer is” gaat volgens mij niet echt op. Studio 100 is groot en (waarschijnlijk ook) rijk genoeg: als ze zich echt willen bewijzen én in hun eigen “radio-product” geloven, dat ze dan al eens eerst op DAB+ beginnen met Spring. Als hun product echt zo geweldig is zoals zovele zo graag willen geloven, zal de rest wel volgen. Want DAB+ krijgt ook elk jaar weer steeds meer en meer luisteraars.
Is het als commerciële praatzender vandaag nog economisch interessant en technisch mogelijk om on-air te gaan via een AM 540? Hoe men het ook draait of keert een ontvanger zonder DAB+ heeft meestal wel toegang tot AM. Als muziek dan toch niet de hoofdzaak is van het Studio 100 project kan men eventueel deze route ook is onder de loep nemen.
Zoals op het einde van het artikel lijkt het me zeker niet slecht om de zender op DAB+ op te starten. Hierbij zijn zeker risico’s maar als ze Telenet (met SBS en Play) als partner mee aan boord nemen zal dit experiment zeker kunnen lukken. In dat huis zit zeker ook voldoende kennis en talent.
Even een andere denkpiste; waarom die nieuwsredactie dan ook niet gebruiken voor een Play4 actueel… de studio’s staan al klaar. (Sportstudio Play)
Iedereen in Vlaanderen kent Studio100 en z’n kwaliteiten. In elk ander land zou men trots zijn en het een eer vinden dat men wil investeren in radio.
We kennen hier allemaal het verhaal van Nostalgie en de regionale netwerken die destijds samen gingen. De overheid had dit toen al moeten aanpakken. Dan nog maar te zwijgen over de overname van 4fm.
Gertje moet maar een rolstoel kopen, en op de DAB+ beginnen!
Transparantie noemen ze dat hier, die Dalle is even slecht als zijn voorganger Gatz aan het worden…..
Katia Segers heeft destijds het dossier van hit fm ingekeken en naderhand niks gezegd noch gedaan. Ze vraagt dit alleen om in de belangstelling te geraken. Voor de rest is haar meerwaarde na zoveel jaren mediacommissie nagenoeg nul.
Ministers hebben totaal geen voeling met radio.
Ze laten zich dicteren door de grote.
Gelukkig was er een doorbraak in 2015 met DAB+ mede dankzij topradio.