fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Minister Dalle: “Naar 4,5 procent besparing bij VRT”

“Aangezien de radio van VRT een belangrijke speler is, is het logisch dat we op een aangepast plafond moeten toezien”. Dat antwoordde Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) na een felle interpellatie door nieuwverkozen parlementslid Tine Van de Brande (Groen) in de Commissie Media.

Die zit met een “stevig ei” over ‘ons huis van vertrouwen’. Over de verlaging van de reclameplafonds toont ze onbegrip. “Het is zo dat er wel eens over het plafond was gegaan, die gingen naar het mediafonds, uiteindelijk wordt het toch herverdeeld in de sector”.

Het Vlaamse regeerakkoord wil van de VRT immers “meer terughoudendheid dan voorheen op de advertentiemarkt” en dat “daarbij werk wordt gemaakt van aangepaste reclameplafonds, waarbij rekening gehouden wordt met de financiële stromen die de VAR binnenhaalt en hoe deze terugvloeien naar de openbare omroep en of de bredere Vlaamse mediasector”.

Volgens Stephanie D’hose (meerderheid, Open VLD) is de VRT in dit verband een “hardleerse student geweest”.

Groen: dotatiebesparing naar 5,7 procent

Minister Benjamin Dalle: “Volgens onze berekeningen gaan ze 4,5 procent besparen”. “Het zal niet leiden tot een kleine irrelevante, maar tot een marktversterkende zender” repliceerde hij op van Katia Segers (sp.a).

Van de Brande begrijpt niet dat de VRT überhaupt moet besparen, want we betalen maar 42€ per Vlaming voor de VRT. Volgens Groen en de verzamelde oppositie worden de VRT-besparingen een harde dobber.

Ze namen minister Dalle onder vuur: “Deze regering wist toch dat dit zou escaleren naar 42 miljoen. Volgens interne berekeningen van VRT gaat de besparing 5,7 procent zijn, en dan wordt daarmee te koop gelopen dat het geen 6 procent is”, zei Tine Van de Brande, die opriep voor een nieuwe pax media tegen de internationale spelers.

“Staat u open om de aangekondigde besparingen aan te passen als blijkt dat deze leiden tot naakte ontslagen?’ wou Groen ook weten. “Ons persoonlijk perspectief is een natuurlijke afvloeiing, en een politiek van niet vervanging” zei de mediaminister, “Ik wil hier niet de hele discussie van het regeerakkoord aangaan, ik zal hier niet in detail op ingaan…Dit hangt samen met de beheersovereenkomst”.

Dalle toonde zich niet zo blij met de manier waarop de VRT de rekening maakt, waarbij die voor 2024 zelf uitkomt op een besparing van dik 40 miljoen euro. In het regeerakkoord gaat het om een besparing die in 2024 oploopt tot 12,4 miljoen euro. Al de rest zijn cijfers die de VRT sowieso al met zich meesleept, aldus de minister.

“De niet-indexering en de vergrijzingskost is een beslissing van de vorige regering”, weerde Dalle zich. Hij verwees er ook op dat de beheersovereenkomst met de VRT nog moet worden opgesteld.

De openbare omroep ziet zoals bekend volgend jaar haar dotatie 2,4 miljoen euro slinken. Jaarlijks loopt dat bedrag verder op. Voor volgend jaar is naar verluid al een oplossing gevonden.

Eerder had Minister President Jambon (N-VA), tevens kersvers minister van Cultuur, gezegd dat de VRT een Vlaamse omroep moet zijn, een slanke (“elke belastingcent moet goed besteed”) en een neutrale omroep. “Uit een studie blijkt dat niet alle maatschappelijke tendensen aan bod komen”, zo klonk het op een gastcollege aan de UGent. (TDN)


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Belgian Radio Day
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Welke ambities heeft Benjamin Dalle als Vlaams minister van Media, Brussel en Jeugd met de
De krant De Morgen brengt in zijn weekendeditie een diepgravend stuk over twee volle pagina’s
De VRT zal, net als de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van
De openbare omroep VRT moet het volgend jaar stellen met een dotatie van 260 miljoen
De 37-jarige Benjamin Dalle (CD&V) wordt de verrassende nieuwe Vlaamse minister van Media. Hij krijgt
Publieke omroep gaat (weliswaar onbedoeld)... elanden behoeden voor ongelukken Geen idee wie het allemaal netjes
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radio 2, met hernieuwde moed bezig dankzij de opvallende inhaalbeweging op Radio Donna, heeft een

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
RadioVisie’s DAB+ weekrapport (34)

Film over Radio Veronica in de maak (video)

Het wordt dringen voor jouw oor! (video)

Blad 298: Sky Radio, schijfjes en Julie (video)

UK: D1, de eerste commerciële DAB-mux, wordt twintig

Verenigde Staten gaan FM-frequenties veilen

Sluiten