RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse mediabedrijven meer dan ooit een verbindende en maatschappelijke rol vervuld door de burgers 24/7 te informeren. Ook de lokale radio’s hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Net zoals de volledige sector werden de lokale radiostadions getroffen door de coronacrisis door het (bijna) volledig wegvallen van de reclame-inkomsten.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft woensdag 1 juli alle lokale omroepen een mail gestuurd waarin hij laat weten het belang van de lokale radiosector te erkennen en daarom middelen uit het noodfonds heeft voorzien. Tijdens een zoom-sessie op maandag 20 juli (16:30-18:00 uur) zal hij toelichting geven over de verdeling van deze middelen.

Verschillende lokale radiostations hebben de voorbije maanden het Kabinet van Media ook laten weten dat zij de schouders willen zetten onder de digitalisering van het radiolandschap. De minister deelt evenwel mee dat dit niet lukt, omdat hun aanwezigheid op DAB+ financieel niet haalbaar is. Tijdens de zoom-sessie wenst hij hierover met de sector in gesprek te gaan.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
2 juli 2020 - 15:21 15:21

We hebben ook nog die middengolffrequenties die we kunnen heropstarten hè.Hallo is er olie en water aan boord. Trouwens in Nederland de lokale DAB+ is daar al in de lucht…maar ja jullie mogen al blij zijn dat er toch een minister is die zich met media inlaat. Haalt Dalle de lokale radio uit het dal? Die gaat voor de Mediaprijs 2020 volgens mij. Maar ja wie ben ik.

Steven Vandenput
Steven Vandenput
1 juli 2020 - 20:27 20:27

DAB+ financieel niet haalbaar voor lokale radio’s, Mr Dalle?
Via het Norkring netwerk is dat inderdaad niet haalbaar.

Maar lokale radio heeft echt geen landelijke dekking nodig,
lokale/regionale dekking is meer dan genoeg.
En er is zelfs al een tijdje goed nieuws, er zijn betaalbare zendinstallaties beschikbaar, deze bijvoorbeeld:
http://www.hfprints.com/products/index.php/dab/

Het enige wat nog ontbreekt, is een wettelijk kader voor lokale/regionale DAB+, zoals in Wallonië. En natuurlijk moet er bij de lokale radio’s de wil zijn om met enkele stations zo’n lokale/regionale DAB+ zendinstallatie in de lucht te brengen.

Dus Mr Dalle, DAB+ is voor lokale radio echt wel haalbaar, lokaal/regionaal wel te verstaan.

Met mijn beste groeten,
Steven Vandenput
ON4CLC

Michel Vanderfeesten
Michel Vanderfeesten
1 juli 2020 - 23:17 23:17
Antwoord aan  Steven Vandenput

Het is wat ongelukkig geformuleerd in de mail. We hebben daarom vanuit de VRRO vanochtend reeds gevraagd hoe dit te interpreteren. De minister bedoelt: momenteel onbetaalbaar op de nationale mux van Norkring. Hij wil wel degelijk mogelijkheden scheppen voor de lokale radiozenders, cfr. zijn beleidsnota.

Steven Vandenput
Steven Vandenput
5 juli 2020 - 09:41 09:41
Antwoord aan  Michel Vanderfeesten

Wanneer de minister even met zijn Waalse collega gaat praten en een beetje (politieke) moed heeft, dan kunnen de bestaande lokale radio’s tegen het einde van dit jaar al op DAB+, Michel 😉
Dat zou nu eens echt “goed beleid” zijn !

Maar ik besef heel goed dat ik nu aan het dromen ben …

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx