RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle kondigde gisteren in de commissie Media aan dat er volgend jaar een globale studie komt rond het radiolandschap in Vlaanderen, waarin ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” wordt opgenomen.

De vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V) is een uitloper van de voorstelling van het jaarverslag van de VRT enkele weken geleden in dezelfde commissie. Er werd toen opgemerkt dat in de beheersovereenkomst met de VRT ook sprake was van een (effecten)studie om één radiomerk (van de VRT) te digitaliseren en dus vervroegd weg te halen van de FM-band.

VRT-CEO Frederik Delaplace antwoordde daarop dat het initiatief voor die studie bij de minister ligt en niet bij de VRT, maar dat VRT zich wel engageert om daar aan mee te werken. En dus wilde Brouwers nu van haar partijgenoot Dalle vernemen hoe het in de praktijk staat met die studie.

Het letterlijke antwoord was: “Ik reken erop dat nog dit jaar het bestek wordt gelanceerd, waarna ook de offerteaanvraag kan worden uitgestuurd, zodat er volgend jaar een globale radiostudie kan komen die de twee elementen combineert: enerzijds onze globale visie rond het radiolandschap scherp stellen op basis van onderzoek, en anderzijds kijken of de radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT daar een plaats in kan hebben.”

De laatste grote studie over het radiolandschap dateert van 2013. Die heette ‘Behoefte- en marktanalyse van het Vlaamse radiolandschap’, uitgevoerd door KPMG, op verzoek van toenmalig minister Lieten. “Sindsdien is er eigenlijk geen grote radiostudie meer gebeurd”, aldus Dalle.

“De bedoeling is om – dat zal het Departement Cultuur, Jeugd en Media doen – een bestek te lanceren dit jaar nog om ervoor te zorgen dat onderzoeksinstellingen kunnen intekenen om volgend jaar een globale radiostudie te voeren. [Het radicaal digitaliseren van één radiomerk] zal daar een onderdeel van uitmaken. De VRT zal daar voor dit aspect uiteraard aan moeten meewerken. Dat hebben we afgesproken in de beheersovereenkomst.”

Het weghalen van één VRT-radiomerk op de FM-band betekent echter geenszins dat dit frequentiepakket dan zal worden vrijgegeven aan een privé-speler, zoals in sommige kringen wordt gesuggereerd. “Mijn bedoeling is niet om een FM-frequentie af te nemen van de VRT en die dan aan een andere, private, partner te geven. Dat is absoluut niet hoe ik ernaar kijk”, stelde Dalle formeel.

“Ik heb vandaag in de krant gelezen dat het de bedoeling was om een VRT-merk eruit te halen zodat er meer ruimte is op FM voor private spelers. Dat is niet mijn perspectief. Ik moedig alle private spelers aan om extra te investeren in radio en moedig ook aan om nieuwe spelers toe te laten. Maar het zal niet via FM zijn. Dat is niet de toekomst van ons radiolandschap.”

Dalle liet zich ook nog ontvallen dat – wat hem betreft – Klara niét het VRT-radionet is dat aanmerking zou komen voor deze “radicale digitalisering”. “Wat mij betreft is Klara daar niet geschikt voor. Klara heeft trouwens ongeveer 2,5 procent bereik. Bereik is op dat vlak niet bepalend, want de meerwaarde bestaat natuurlijk ook op verschillende andere vlakken. Klara heeft ook een doelpubliek waarvan een deel nog niet mee is met de digitalisering en dat ook niet zal zijn in 2027 of 2028.”

Voor de rest ging het debat vooral over wanneer Vlaanderen denkt de FM-band uit te schakelen. Theoretisch is dat ten vroegste op 31 december 2027 als alle bestaande (private) licenties op FM aflopen, maar dat zal afhankelijk zijn van hoe ver de digitalisering van de radio tegen die tijd zal ingeburgerd zijn. Voor de drie landelijke licenties is er in het mediadecreet nog een respijtperiode van drie jaar ingeschreven, zodat de uitschakeling van de FM-band wettelijk gezien nog tot 31 december 2030 kan worden opgeschoven.

“Men kan natuurlijk altijd het decreet nog eens bekijken om te zien of men nog een erkenningsronde zou doen, maar ik zou dat de nieuwe minister van Media en de volgende afraden. Wat mij betreft, wordt FM dus afgeschakeld tussen 1 januari 2028 en 1 januari 2031”, aldus Dalle.

De vragen, antwoorden en tussenkomsten kun je hieronder herbekijken. Het item stond als eerste op de agenda.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
David
David
8 juli 2022 - 14:48 14:48

DAB+ voor VRT en de drie private omroepen goed, maar laat minstens lokale radio’s en dan eens met een deftige ontvangst FM gebruiken als ze dat willen want veel plaats op DAB+ is er niet, zeker als Q en Joe er reeksen non-stop zenders op zetten… Trouwens, wat een verspilling. Miljoenen FM-radios in de vuilbak?

HermanB
HermanB
8 juli 2022 - 12:48 12:48

Het hele Vlaamse medialandschap is er continu een van censuur en monopolisme. Dalle is daar de zoveelste incompetente uitspatting van.

Zo is het nog altijd iedereen, ja, iedereen behalve de openbare omroep verboden om op midden-, lange- en kortegolf uit te zenden.

En nu wil Dalle ook de FM-band voor iedereen uitsluiten (behalve de openbare omroep mocht die dat willen). Want ja, als de VRT daarop verdwijnt, zitten we wel nog met miljoenen FM-ontvangers en stel eens voor dat iemand anders dan luisteraars afneemt…

Vergelijk deze situatie eens met de ons omringende landen, waar stations, weliswaar met beperkt vermogen, die ‘oude’ banden wel mogen gebruiken.

Dalle begrijpt werkelijk niets van media, net als zijn illustere en al even onbekwame voorgangers (Gatz overtrad zelfs continu de wet, wat hij als Brussels minister nu ook voortdurend Borisgewijs aan het doen is).

Op de schop ermee, voorgoed!

Tommie Wilms
Tommie Wilms
9 juli 2022 - 18:44 18:44
Antwoord aan  HermanB

Ze hadden het beter overgelaten aan Open VLD! Dan stonden we veel verder met DAB+ voor commerciële,regionale en lokale radio’s! Het zijn knoeiers CD&V! Minister Gatz was goed bezig naar mijn mening!

Dimitri
Dimitri
10 juli 2022 - 11:26 11:26
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Als ik terugkijk naar de geschiedenis lijkt het vooral dat Open VLD enkel DPG alle kansen wou geven. In de filosofie dat nieuwe spelers alle kansen krijgen digitaal geloof ik ook niet echt. Ik heb al veel DAB+ kanalen zien komen en terug zien vertrekken meestal omdat ze niet aan de nodige sponsering geraakte.

Tommie Wilms
Tommie Wilms
8 juli 2022 - 11:39 11:39

Heel schandalig dat CD&V alweer te traag is om de lokale en regionale radiozenders volgend jaar op DAB+ toe te laten! In onze buurlanden en de Scandinavische landen is dat vele jaren mogelijk. Voorbeelden zoals Hugo Weckx en Carl Decaluwe (lokale,regionale en commerciële radio- en tv zenders hielden dat tegen! M.a.w.: Naar de vaantjes geholpen! Open VLD die in het verleden voor Media:commercieel,regionaal en lokale tv en radio’s waren, hadden dit veel beter gedaan! Ik hoop dat de CD&V nu beseft welke fouten ze in het verleden hadden en hebben gemaakt. We zullen maar afwachten zeker?

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx