RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Minerva-legende Swa Theuns overleden (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Minerva is opnieuw in het nieuws, al betreft het dit keer een droevig bericht. Eén van hun bekendste presentatoren – het woordje ‘legende’ is niet onterecht gekozen – is overleden. Hij overleed op 12 mei in het Middelheimziekenhuis. Swa Theuns werd 91. Bijna een kwarteeuw was hij de stem en het uithangbord van ‘Minerva Service’, een programma waarin naast muziek, vooral veel spullen werden… verkocht.

In 2009 is Swa met tegenzin moeten stoppen omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet, maar hij bleef nog zes jaar meewerken als hoofdsecretaris van het station. “Hij hing ook nog geregeld aan de telefoon”, zegt Minerva voorzitter Frank Boekhoff in Gazet van Antwerpen. “Om positief commentaar te geven op een nummer of kritiek als het te modern klonk. Tijdens zijn actieve loopbaan heeft hij gewerkt op de abonnementendienst van de Volksgazet. Hij wist dus zeer goed om te gaan met de administratie van onze leden. Hij was daar enorm punctueel in. Niets liet hij aan het toeval over. Als hij van een opgegeven adres vermoedde dat het om een appartement ging en hij had geen busnummer dan zocht hij totdat hij het vond.”

Swa Theuns is niet alleen bekend van de radio, ook de kijkers van TV1 (tot en met 20 januari 2005 was dat de naam van het huidige één) hebben met hem kennis gemaakt. Er kwam immers ook een tv-versie van de super populaire ‘Minerva Service’. We moeten daarvoor terug naar 1999. Carl Huybrechts had Radio Romeo bedacht, geïnspireerd op ‘Minerva Service’. Theuns kreeg er een rolletje in. Hij zat daarvoor aan de zijde van een andere Swa, Swa De Vos. Twee Swa’s, het was een schot voor open doel om hun tv-optreden Swa & Swa te noemen. 

“Minerva Service was en is nog altijd een van onze best beluisterde programma’s”, zegt Frank Boekhoff. “Swa was 24 jaar lang elke dinsdagmorgen op post om de verzoekjes en koopjes van leden/luisteraars om te roepen. Een damesfiets of kachel te koop, of een katje verloren, hij vond altijd wel een oplossing of koper. Zelfs iemand die op zoek was naar Barbieschoentjes, niet meteen iets waar senioren mee bezig zijn, heeft hij blij kunnen maken. Swa was een geweldige presentator, met zijn sappig Antwerps accent. Als hij aan de kassa van de Carrefour iets tegen zijn vrouw zei, herkenden omstaanders hem: gij zijt toch die van Minerva Service? En dan glunderde hij.”

‘Minerva Service’, bestaat nog steeds en wordt elke dinsdag van 10:00 tot 12:00 uur uitgezonden. Het format bleef ongewijzigd, luisteraars kunnen koopjes aanbieden. Ze worden tegenwoordig onvermijdelijk met een kwinkslag en in het Antwerps aan elkaar gepraat door Eddy Van Balder en Jan Van Dam. De telefoon wordt opgenomen door Siene, de echtgenote van Eddy.

Radio Minerva plant een speciale uitzending ter ere van Swa Theuns. “Met zijn lievelingsmuziek natuurlijk. Hij was een echte croonerfan met een respectabele collectie van onder meer Frank Sinatra, Dean Martin en Matt Monro.” (Quotes: Gazet van Antwerpen)

° Swa Theuns kwam in 2014 nog eens aan het woord op één. ‘Iedereen beroemd’ liet diverse Minerva-presentatoren aan het woord op vrijdag 19 december. Swa Theuns is één van hen. Makkelijk te herkennen aan ‘de bril met het koordje’…


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Om door te gaan moet Minerva opnieuw ‘solliciteren’

Dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Dat weten we. Lees verder

De story van Radio Minerva

‘Niets is wat het lijkt?’ In de afgelopen dagen laaiden de emoties over een mogelijk Lees verder

Radio FG: de intrekking van de erkenning van Radio Minerva

Nog geen drie weken ver in 2022 en de eerste rel in de Vlaamse radiosector Lees verder

Het ‘wettelijke’ probleem met radiostations als Minerva

Woensdag raakte bekend dat de Raad van State de erkenning van Radio Minerva heeft vernietigd. Lees verder

Linkeroever en ‘t Stad in shock (video)

Radio Minerva is zijn erkenning kwijt. Dat heeft de Raad van State beslist na een klacht Lees verder

Radio Minerva is licentie (voorlopig?) kwijt

De Raad van State heeft het ministerieel besluit van 5 april 2019 vernietigd dat Radio Lees verder

Arnout & Co trekken ‘Dwars door Radio Minerva’ (video)

Over Bekend Vlaanderen dat met een zekere regelmaat bij het Antwerpse Radio Minerva over de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x