RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Minerva helpt beter dan medicatie’

Soms hoor je er maanden niks over. Optimistisch als we zijn, catalogeren we dit onder: ‘Geen nieuws, is goed nieuws’. En plots, blijkbaar zomaar, staan ze weer volop in de belangstelling. Een heel typisch trekje van het Antwerpse Radio Minerva. Een hele poos niks… en dan volop in het nieuws en in de krant. Zoals in De Standaard.

Een mooi stuk over hun programma dat specifiek voor het stedelijke Zorgbedrijf gemaakt worden. RadioVisie schreef er eerder over, de krant zette er een reporter op en die omschrijft het initiatief ‘als een luchtbrug met de buitenwereld’. En ‘Moderne nostalgie – gedateerd, maar relevanter dan ooit tevoren’. Mooi en het klopt. Minerva heeft altijd muziek gedraaid die ‘senioren willen horen’. Maar de selectie van crooners, evergreens en easy listening is de afgelopen maanden veel meer geworden dan vermaak op de achtergrond voor de bredere Antwerpse regio.

Iedere doordeweekse ochtend (10:00-12:00 uur) presenteert Danny Van Tichelen (foto) het verzoekprogramma ‘Wens het met een plaatje’. In het Zorgbedrijf werd daarvoor speciaal televisiekanaal 107 gereserveerd. Een plek waar actief promotie gevoerd wordt tijdens de pandemie. Het personeel in de centra is er al eens te zien met een dansje. Frank Boekhoff (voorzitter Radio Minerva): “Met onze radio creëren we toch een gevoel van nabijheid in deze moeilijke tijden. Als kinderen of kleinkinderen maar heel beperkt binnen mogen bij de bomma of de bompa, kunnen ze toch nog een plaatje aanvragen. Dat is speciaal.”

Tussen de verzoeken die Van Tichelen op een maandagvoormiddag binnenkrijgt, is er Marcelle uit Montreal, Canada. Ze wil haar zus, die hier in een woonzorgcentrum verblijft, zo graag in haar armen sluiten. Van Tichelen: “Het gebeurt dat ik bij sommige berichten een emotioneel gevoel krijg, zoals daarnet bij een verzoekje van kinderen die afscheid wilden nemen van hun overleden moeder, zonder dat ze haar nog gezien hadden.”

Ook Dirk uit Wommelgem hangt die maandag aan de lijn. Hij wil een nummer van Will Tura horen, voor zichzelf. Eerste minister Alexander Decroo (audio hieronder) onderbrak even zijn drukke agenda om ‘You’ll never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers aan te vragen en toe te lichten. “Niemand staat er alleen voor”, was zijn boodschap. Steven De Lelie (Coördinator van een dienstencentrum): “Een telefoontje naar de bomma is ook waardevol. Maar op de radio hoort iedereen het. Dat geeft er toch meer waarde aan, het creëert groepsgevoel en verbinding.”

Het verzoekprogramma loopt nog tot het einde van de maand. Verschillende ­Bekende Vlamingen hebben hun medewerking toegezegd. Ook typisch voor Radio Minerva. Zonder al te veel aan te dringen, slagen ze er steeds weer in om Bekende Koppen zover te krijgen, dat ze ook hun stem lenen. Boekhoff: “Een verpleegster op de afdeling dementie belde me om te zeggen dat onze radio beter helpt dan de medicatie. De liedjes van vroeger ­roepen herinneringen op, dat valt aan de gezichten af te lezen. Dat is de kracht van muziek.” (Bron: De Standaard)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minerva: BV’s met wensen voor senioren (audio)

Radio Minerva draait in samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen elke weekdag van 10:00 tot 12:00 uur Lees verder

Minerva legt 20 Antwerpse ‘geheimen’ bloot

En vanaf nu ook in de nieuws-app van GVA De herfst van 2020 kunnen we Lees verder

Minerva-legende Swa Theuns overleden (video)

Radio Minerva is opnieuw in het nieuws, al betreft het dit keer een droevig bericht. Lees verder

De 60.000 van Radio Minerva

Eerbetoon aan Rik Anthoni en Jan Wielemans Vanavond kan er opnieuw naar radio gekeken worden Lees verder

Friday I’m in Love op Willy

Een hele avond lang muziek rond één centrale artiest Vrijdag is Willy-nieuwsdag. Niet bewust voor Lees verder

Qmusic: artiesten zorgen voor apotheose Rode Neuzen Dag

Vandaag vrijdag 26 november vindt de apotheose plaats van de slotweek van Rode Neuzen Dag. Lees verder

Blad 975: VOO, Radio 538, Sky Radio (video)

• Wallonië: VOO gaat niet in zee met Telenet • Rewind: het beste van 30 Lees verder

Blad 965: Apple Music, One World Radio, Sky Radio

• Apple Music: ook Parijs krijgt eigen radiostudio • 1.000 dagen One World Radio: megamix Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Albert ( chef bij de Lou)
Albert ( chef bij de Lou)
25 februari 2021 - 18:11 18:11

Albert,

Wanneer eens een top 50 ( of 100) van de Antwerpse liekes?
Er zijn toch prima zangers, zangeressen en groepjes!
Alleen liekes van stad in de taal van Wannes of de Ferre!

eric
eric
15 januari 2021 - 12:40 12:40

Ook rond Leuven prima te ontvangen.
Best wel gezellige radio, en weest gerust, met veel vaste luisteraars.
Marketing, geloof mij vrij, ja ja, kunnen wij nog wat van leren.

Marc
Marc
14 januari 2021 - 16:44 16:44

Ik stond recent eens op de parking van Carrefour Oostakker (nabij Gent), en kon Minerva nemen op 98Mhz! Dat zal wel een beetje wisselen met andere zenders ..
https://www.google.com/maps/place/Carrefour+Oostakker/@51.0583716,3.6535217,12z/data=!4m8!1m2!2m1!1scarrefour+gent!3m4!1s0x0:0x58662cee2c9b5f95!8m2!3d51.0748547!4d3.7772584

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x