RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

‘Minerva helpt beter dan medicatie’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Soms hoor je er maanden niks over. Optimistisch als we zijn, catalogeren we dit onder: ‘Geen nieuws, is goed nieuws’. En plots, blijkbaar zomaar, staan ze weer volop in de belangstelling. Een heel typisch trekje van het Antwerpse Radio Minerva. Een hele poos niks… en dan volop in het nieuws en in de krant. Zoals in De Standaard.

Een mooi stuk over hun programma dat specifiek voor het stedelijke Zorgbedrijf gemaakt worden. RadioVisie schreef er eerder over, de krant zette er een reporter op en die omschrijft het initiatief ‘als een luchtbrug met de buitenwereld’. En ‘Moderne nostalgie – gedateerd, maar relevanter dan ooit tevoren’. Mooi en het klopt. Minerva heeft altijd muziek gedraaid die ‘senioren willen horen’. Maar de selectie van crooners, evergreens en easy listening is de afgelopen maanden veel meer geworden dan vermaak op de achtergrond voor de bredere Antwerpse regio.

Iedere doordeweekse ochtend (10:00-12:00 uur) presenteert Danny Van Tichelen (foto) het verzoekprogramma ‘Wens het met een plaatje’. In het Zorgbedrijf werd daarvoor speciaal televisiekanaal 107 gereserveerd. Een plek waar actief promotie gevoerd wordt tijdens de pandemie. Het personeel in de centra is er al eens te zien met een dansje. Frank Boekhoff (voorzitter Radio Minerva): “Met onze radio creëren we toch een gevoel van nabijheid in deze moeilijke tijden. Als kinderen of kleinkinderen maar heel beperkt binnen mogen bij de bomma of de bompa, kunnen ze toch nog een plaatje aanvragen. Dat is speciaal.”

Tussen de verzoeken die Van Tichelen op een maandagvoormiddag binnenkrijgt, is er Marcelle uit Montreal, Canada. Ze wil haar zus, die hier in een woonzorgcentrum verblijft, zo graag in haar armen sluiten. Van Tichelen: “Het gebeurt dat ik bij sommige berichten een emotioneel gevoel krijg, zoals daarnet bij een verzoekje van kinderen die afscheid wilden nemen van hun overleden moeder, zonder dat ze haar nog gezien hadden.”

Ook Dirk uit Wommelgem hangt die maandag aan de lijn. Hij wil een nummer van Will Tura horen, voor zichzelf. Eerste minister Alexander Decroo (audio hieronder) onderbrak even zijn drukke agenda om ‘You’ll never walk alone’ van Gerry & The Pacemakers aan te vragen en toe te lichten. “Niemand staat er alleen voor”, was zijn boodschap. Steven De Lelie (Coördinator van een dienstencentrum): “Een telefoontje naar de bomma is ook waardevol. Maar op de radio hoort iedereen het. Dat geeft er toch meer waarde aan, het creëert groepsgevoel en verbinding.”

Het verzoekprogramma loopt nog tot het einde van de maand. Verschillende ­Bekende Vlamingen hebben hun medewerking toegezegd. Ook typisch voor Radio Minerva. Zonder al te veel aan te dringen, slagen ze er steeds weer in om Bekende Koppen zover te krijgen, dat ze ook hun stem lenen. Boekhoff: “Een verpleegster op de afdeling dementie belde me om te zeggen dat onze radio beter helpt dan de medicatie. De liedjes van vroeger ­roepen herinneringen op, dat valt aan de gezichten af te lezen. Dat is de kracht van muziek.” (Bron: De Standaard)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Albert ( chef bij de Lou)
Albert ( chef bij de Lou)
25 februari 2021 - 18:11 18:11

Albert,

Wanneer eens een top 50 ( of 100) van de Antwerpse liekes?
Er zijn toch prima zangers, zangeressen en groepjes!
Alleen liekes van stad in de taal van Wannes of de Ferre!

eric
eric
15 januari 2021 - 12:40 12:40

Ook rond Leuven prima te ontvangen.
Best wel gezellige radio, en weest gerust, met veel vaste luisteraars.
Marketing, geloof mij vrij, ja ja, kunnen wij nog wat van leren.

Marc
14 januari 2021 - 16:44 16:44

Ik stond recent eens op de parking van Carrefour Oostakker (nabij Gent), en kon Minerva nemen op 98Mhz! Dat zal wel een beetje wisselen met andere zenders ..
https://www.google.com/maps/place/Carrefour+Oostakker/@51.0583716,3.6535217,12z/data=!4m8!1m2!2m1!1scarrefour+gent!3m4!1s0x0:0x58662cee2c9b5f95!8m2!3d51.0748547!4d3.7772584

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx