RadioVisie

  • .
    .

‘Mijn hart lag bij Freewave en RadioVisie’

Het was in maart 1980 weer eens onrustig bij de regionale omroep Radio Noord waar de positie van Kees Kremer, freelance medewerker, aan een draadje hing. In het Nieuwsblad van het Noorden reageerde Kremer als volgt: “Ze trekken zich bij Radio Noord geen flikker van het publiek aan. Ze blijven VPRO’tje spelen. Dat ze mij eruit willen hebben, oké, maar dat ze hun populairste programma de nek om willen draaien, dat kan er bij mij niet in.”

Hij stelde vernomen te hebben dat zijn populaire verzoekplatenprogramma, elke zaterdagmorgen tussen 11:00 en 11:30 uur, op 1 juni 1980 zou gaan verdwijnen. Uit de recente luistercijfers bleek evenwel dat dit veruit het populairst was van Radio Noord. Met een luisterdichtheid van gemiddeld 17%. Goed voor om en bij de 150.000 luisteraars.

Het onderzoek van de NOS had ook aangetoond dat het voornamelijk in dialect gesproken zaterdagochtendprogramma het schitterende marktaandeel van gemiddeld 17% had gehaald. Daartegenover waren er ook zeer slecht beluisterde programma’s bij Radio Noord. Zo behaalde de uitzending die tussen 17:30 en 18:30 uur te horen was, slechts 3,1%. Dat dagelijkse uur was erg ongunstig geprogrammeerd omdat veel luisteraars vaak bezig waren met het avondmaal, de kinderen en andere huishoudelijke taken.

Het was voor Kees Kremer een grote teleurstelling dat op 31 mei 1980 een einde kwam aan het verzoekprogramma. Hij vond het een enorme achteruitgang omdat vele tienduizenden luisteraars, waaronder veel ouderen, gedupeerd zouden worden. Bovendien was hij van mening dat er in de toekomst veel minder ruimte zou zijn voor de muziek van noordelijke artiesten. Maar dat viel later, zo zou blijken, toch wel mee.

Er was nog meer gaande bij de regionale omroep in Groningen want niet veel later werd bekend dat de 59-jarige Swier Broekema benoemd werd tot het nieuwe Hoofd van het station. Hij was sinds 1 oktober 1966 directeur van de Culturele Raad en voordien ambtenaar bij de provincie Groningen. Hij werd de opvolger van Willem de Jong die zelf ontslag had genomen bij Radio Noord.

Broekema verwachtte rond 1 juni in dienst te treden, maar had van de Raad van Beheer van de NOS reeds met ingang van de dag van de benoeming alle bevoegdheden, verbonden aan de nieuwe functie, gekregen.

Het was in hetzelfde jaar dat Henk Binnendijk van Radio Noord mij wees op een vacature voor redacteur. Ik had met Henk en zijn collega Rob van Zandvoort enkele radio gerelateerde onderwerpen voor het station gemaakt. Solliciteren had nut want ik werd voor een gesprek uitgenodigd in de vergaderzaal van de omroep, in het statige pand aan het Prinsenhof in het centrum van de Martinistad. (Foto bovenaan)

Achteraf, meer dan 42 jaar geleden, kijk ik terug op een amusant gesprek met een vijftal personen. Op het einde van de bijeenkomst werd mij heel duidelijk gemaakt dat er keuzes dienden te worden gemaakt. Eerder genoemde Swier Broekema, die niet ver van ons woonde, maakte heel duidelijk dat als ik in aanmerking wilde komen voor de baan, ik alle activiteiten voor RadioVisie en Freewave Media Magazine diende stop te zetten.

Heynen

Wat ik besloot weet je inmiddels. Ik wens jullie allen een prachtig jaar en tot de volgende column in 2023.

Hans Knot


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx