RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze week in de ether. Het gaat om een (tweede) lokale mux in het Noorse Oslo. De 500 ensembles verdelen samen 5.689 radiostations via de digitale ether.

Een ensemble of multiplex staat voor een verzameling radiostations die digitaal worden gebundeld. Eén ensemble kan via meerdere zenders en frequentieblokken worden uitgezonden, zolang het maar gaat om dezelfde radiobundel. De tweede Vlaamse commerciële mux van Norkring via 5A en 5D telt dus voor één ensemble.

Eind juli telde de wereld nog 498 ensembles in 46 landen, maar met de start van de mux op de Kanaaleilanden en nu dus ook de lokale mux in Oslo werd nu de toch wel historische kaap van 500 ensembles gerond.

Deze wereldwijde teller wordt al jaren keurig bijgehouden door dablist.org, het kleinere zusje van fmlist.org. Op 31 december 2020 stond de teller van DAB/DAB+ wereldwijd op 484 ensembles, samen goed voor 4.823 zendinstallaties in 46 landen en een totaal van 5.300 digitale ‘audiodiensten’ (radiokanalen, dus).

Dit jaar werden in band III al 88 nieuwe zenders ingeschakeld, hetzij voor een van de 16 nieuwe ensembles, hetzij om bestaande ensembles verder uit te breiden. Dat brengt het totaal op 4.911 actieve zenders, nog steeds in dezelfde 46 landen. Het aantal audiodiensten in de digitale ether steeg dit jaar al met 389, naar 5.689. Daarnaast zijn er nog 238 datapakketten (EPG/SPI, TPEG).

De prijs voor het 500ste ensemble gaat dus naar Noorwegen, niet toevallig het enige land dat – op nog enkele tientallen lokale stations op FM na – eind 2017 volledig overschakelde op DAB+. De nieuwkomer in Oslo zendt uit via blok 13D en heeft momenteel vier radiostations aan boord, drie in DAB+ en zowaar eentje die opteert voor de oude DAB.

Het is de tweede lokale mux voor Oslo, want de eerste zit met 19 stations al meer dan anderhalf jaar propvol. Het mediabedrijf Kulturbørsen won in juni vorig jaar de veiling voor de exploitatie van deze nieuwe lokale mux voor Oslo, Bærum en Asker. Kulturbørsen exploiteert zelf onder meer de radiozenders Classico en Redemption op FM en DAB in Rogaland, maar het bedrijf runt ook galerieën en organiseert tentoonstellingen en (culturele) reizen naar Zuid- en Midden-Amerika.

In Oslo heb je nu keuze uit 58 radiokanalen, waarvan 2 in de oude DAB-standaard. In heel Noorwegen zijn er nu 36 ensembles actief. Het Verenigd Koninkrijk heeft er momenteel de meeste: 74. In juli werden ook drie nieuwe ensembles gelanceerd in Italië en eentje in Polen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

10 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
cools jean pierre
cools jean pierre
10 augustus 2021 - 10:19 10:19

Het zendvermogen mag ook hoger want die rommel zenders van minder dan 5KW zijn heel slecht te ontvangen zelfs met een richt antenne. Binnenhuis zelfs niets te ontvangen om te zwijgen van de locale Waalse muxen, een hutsepot die zelfs in Vlaanderen beter te ontvangen zijn dan Wallonie zelf.

Maarten
Maarten
11 augustus 2021 - 12:07 12:07
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Voor een deel heb je gelijk, maar de zendmasten van Norkring zijn wél ideaal om met DAB+ eenvoudig een groot gebied een goede dekking te geven. Met de activatie van de laatste steunzenders enkele jaren geleden is hun netwerk ook nagenoeg dekkend en dat met heel wat minder lokaties en vermogen dan wat Broadcast Partners doet voor het VRT ensemble
Voor FM waren niet al hun zendmasten ideaal gelegen, maar dat had ook te maken dat de VRT zover mogelijk buiten Vlaanderen te beluisteren moest zijn. Dat de VRT daarnaast ook nog zoveel mogelijk frequenties wou bezet houden, was ook duidelijk. Anders had men nooit beide radio2 versies met exact hetzelfde vermogen en antennediagram vanuit Egem uitgezonden

Maarten
Maarten
11 augustus 2021 - 13:43 13:43
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Niet akkoord. In de auto is het netwerk van Norkring zelfs beter dan dat van BP
De zenders van BP staan ook niet allemaal in of vlakbij de stadscentra. De helft ervan staan gewoon ergens in het midden van nergens op een bestaande mast of watertoren waar geen stadscentrum op minder dan 5 km te bespeuren is, dus BP gebruikt gewoon meer lokaties omdat het niet anders kan met de beperkte hoogtes die ze kunnen huren.
In de steden heeft Norkring ook op de plaatsen waar het nodig is, de nodige steunzenders.
Wat wel een groot verschil is, is dat het totaal uitgestraade vermogen van BP enkele keren hoger is dan bij Norkring, om het gebrek aan antennehoogte te compenseren.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
11 augustus 2021 - 14:29 14:29
Antwoord aan  Maarten

De zendtechniek van DAB+ is er ėėn van overlapping. Het kan best dat je soms afstemt op 3 zenders tegelijk. De muxen hebben dan ook dezelfde frequentie. De oorspronkelijke data wordt terug in elkaar gepuzzeld en er wordt bovendien nog een foutcorrectie op toegepast. Corrigeer mij als ik hier verkeerde info geef. Volgens mij heeft de VRT met hun DAB+ zenders een heel goede dekking. Ontvangst binnenhuis kan ik moeilijk over meepraten. Naar het schijnt is dit wel een zwaktepunt bij modernere woningen ?

Robert
Robert
9 augustus 2021 - 17:51 17:51

DAB is rommel… Mislukte formaat.
Het was beter HD radio ook in Europa.
HD radio gebruikt FM band en signaal heeft ee grotere dekking regio en minder interferentie van o.a. isolatie en elektrische apparaten…
DAB= MPEG-1 Audio Layer II or MP2 = far inferior
HD Radio = MPEG-4 HE-AAC = far superior

DAB = up to 128 kbit/s per station
HD Radio = up to 300 kbit/s per station

Robert
Robert
14 augustus 2021 - 13:01 13:01
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het blijft rommel. In de US zijn veel meer stations dan in Europa.. ook meer georganiseerd (FCC)… dus die gaan niet keuzen voor iets verkeerds zonder toekomst… zelf AM leeft nog in de US… hier is al dood…Technische gezien is de coverage van DAB beperkt ivm FM band.. kwestie van Fysica.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
10 augustus 2021 - 07:56 07:56
Antwoord aan  Robert

@Robert, op Wikipedia kan je heel wat informatie terugvinden. AAC is het meest effectief bij hoge compressie of lage bitrates wat uiteraard heel wat bandbreedte bespaart. Interessant om te weten is dat de BBC zenders voorlopig niet meteen overschakelen naar DAB+ omwille van het feit dat er heel wat oudere aangekochte radiotoestellen DAB+ niet kunnen decoderen. Dan circuleren op internet heel wat discussies over bitrates. Wetenschappelijk onderzoek heeft uit gewezen dat de meeste mensen nauwelijks verschil horen bij de jouw geciteerde hoge bitrates.
@Rudy, bedankt voor je reactie !

Don`t copy text!
10
0
Deel hier gerust uw gedachtenx