RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Mi Amigo: van Blankenberge tot Kall-Krekel en verder (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Uiteraard is radio om naar te… luisteren. Je doet het handsfree en je kan je beide ogen op de weg houden als je autorijdt. Geen enkel ander medium doet het je na. Radio is blind theater. Je ziet niks, je kan enkel horen, wat prima is voor de verbeelding. En daar heb je er nooit genoeg van. Toch?

Maar dat was en is buiten de ware radiofan gerekend. Die zitten anders in elkaar dan modale luisteraars. Zij willen ook wel eens van dichtbij zién en ervaren hoe radio wordt gemaakt. Al weten ze dat zelf wel, in de meeste gevallen. Welke apparatuur wordt er gebruikt? Hoe ziet de studio eruit? Klopt de stem bij de presentator? Hoe is het gevoel ter plekke?

Daarom gooien radiostations met een zekere regelmaat hun deuren open, om die hards én reguliere luisteraars een blik achter de schermen te gunnen. Al lukt dat in het corona-jaar 2020 minder goed. Maar als de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes wel zelf de berg op. Radiostations die een mobiele studio hebben, trekken er op uit. Al moet ook dan nog steeds afstand gehouden worden. 

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Drijvende studio werd paviljoen op zeedijk

Zie bijvoorbeeld Radio Mi Amigo Internationaal in Blankenberge deze zomer. De oorspronkelijke bedoeling om het zendschip de Castor vol te stouwen met belangstellenden, fans en en andere anoraks, moest geschrapt worden. Uiteindelijk vond men de oplossing in een soort glazen huis aan de voet van de lokale pier. Net op tijd was de studio klaar. En omdat wij zelf tot de groep ‘zeer nieuwsgierigen’ behoren, haalden we onze beste camera uit de kast. 

Naar mag men niet – Covid-19 – nog steeds. Jawel! Maar op gepaste tijdstippen komen de presentatoren zelf naar buiten. Het maakt het allemaal een stuk persoonlijker. Al zit er zoveel glas in het studiogebouwtje, dat je eigenlijk àlles kan zien. Enkel aanraken lukt net niet. Maar da’s net goed, zelfs in gewone tijden…

Volgens Alfons Monte, de Blankenbergse schepen van Cultuur (N-VA), die Radio Mi Amigo naar zijn stad haalde, is het de bedoeling dat er de komende jaren, tijdens de zomer, opnieuw zal uitgezonden worden vanuit dit paviljoentje. Zijn de tijden opnieuw weer corona-vrij, dan zouden er ook live optredens voorzien worden. 

Van Blankenberge naar Kall-Krekel

Ook Mi Amigo-medewerker Lion Keezer wist onze nieuwsgierigheid te verlichten. Hij is de man die de technische aspecten van deze onderneming bewaakt. In dit project speelt de server een cruciale rol. Het signaal gaat vanuit de Blankenbergse studio, via het internet, naar Kall-Krekel in Duitsland, waar het via de kortegolfzender op 6085 kHz uitgezonden wordt. Uiteraard wordt er ook live gestreamd. 

Mocht het internet uitvallen, dan is er een reserve straalverbinding naar een communicatiemast in Zeebrugge. En deze week zou de aangevraagde evenementenlicentie voor een FM-frequentie – regio Blankenberge -, in orde moeten zijn.  

Er wordt niet continu radio gemaakt vanuit het Paviljoen. Zit men er niet, dan komen de programma’s vanuit diverse Europese studio’s; London, Amsterdam, Lint. Iedere presentator logt in op de server en maakt zijn show op het juiste tijdstip. (TB & Jozef Gurdebeke)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Mi Amigo: van het schip naar Het Paviljoen

Als we ooit hebben verlangd naar zon, strand, vrijheid en geweldige muziek, dan is het Lees verder

‘Offshoredays 2020’ in Blankenberge gaan door!

Blankenberge, Radio Mi Amigo en de MV Castor. Een soort drie-in-één, die dit jaar van Lees verder

De Castor keert terug naar Blankenberge (video)

Tijdens het komende Hemelvaartweekend ontvangt de stad Blankenberge opnieuw de Castor. ‘Nou en?’, denkt de Lees verder

Blad 454: Rob, Ferry, Castor en RMC (video)

En wie hebt u vandaag al ontmoet? Wij zagen alleen de postbode. Hij parkeerde voor Lees verder

Britse MV Mi Amigo reünie op de Ross Revenge (audio)

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli worden drie hoogdagen vanaf het Ross Revenge-schip Lees verder

Ondanks bijna onmogelijke bevoorradingen toch nog een Mi Amigo Top 50

Het was een woelige zaterdag aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo. In Lees verder

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Jeffrey Willems: geïnspireerd door ‘de stemmen van de zee’ (audio & video)

De week begon helemaal niet goed, toen we het overlijden - aan een fatale hartstilstand Lees verder

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx