RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

‘Mi Amigo Top 50’ met Ferry Eden (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Remake van de lijst van 30 oktober 1976

Zoals wel vaker in de geschiedenis van Radio Mi Amigo schreven de kranten ook in de herfst van 1976 met een zekere regelmaat over de enige overgebleven zeezender. Het schip was in september op een zandbank vastgelopen en weer losgetrokken, de staat van de MV Mi Amigo was niet best, er waren processen tegen medewerkers en er was ruzie in de Playa-ploeg. 

Bart van Leeuwen was één van de medewerkers die bij verstek een deels voorwaardelijke veroordeling kreeg. Hij kon daarom niet terug naar het zendschip en was naar Playa d’ Aro uitgeweken waar hij van Mi Amigo-baas Sylvain Tack voortaan programma’s op band mocht maken. Daarvoor moest Michelle echter haar uren inleveren en die was daar niet blij mee. Echtgenoot Stan Haag en programmaleider Joop Verhoof waren solidair met ruzie tot gevolg, waarop een ‘afkoelingsperiode’ werd overeengekomen. 

Michelle vertrok en nadien kregen ook Stan Haag en Joop Verhoof een maandje betaald verlof in Nederland. Peter van Dam had de programmaleiding van Joop Verhoof overgenomen en verzorgde samen met Bart van Leeuwen tot eind oktober 1976 in het Spaanse badplaatsje alle bandprogramma’s. Toen keerden Joop Verhoof en Stan Haag terug in Playa d’Aro. Ze waren vanaf half november weer te beluisteren via de 259 meter in de middengolf.

(Bijna) iedereen weer terug

Half november 1976 was er een bevoorrading geweest en waren de nieuwe tapes met Peter, Bart en ook weer met Joop en Stan inderdaad aan boord van het zendschip geraakt. Met die bevoorrading was Frank van der Mast afgelost door Marc Jacobs. Ten tijde van deze Top 50 (27 november 1976) zat Marc aan boord met Jan van der Meer, die voor het laatst op het zendschip was omdat hij eerder dat najaar in het huwelijk was getreden en genoeg had van het avontuurlijke zeeleven. 

Bovendien liep er ook tegen hem een rechtszaak voor zijn Mi Amigo-activiteiten, waarvoor hij in januari 1977 tot een deels voorwaardelijke geldboete veroordeeld werd. Half november was er een nieuwe stem op Mi Amigo. Die van Lieven Colijn die eens per week een verzoekplatenprogramma presenteerde op de zondagochtend. Achter de presentator ging de organisator van de Mi Amigo Drive In Show, Patrick Valain (foto) schuil. 

Hij was in het geheim ook de Belgische uitvoerende organisator van Mi Amigo en had – bijgestaan door onder andere zijn rechterhand Germain Boi – over het aantal reclames en de luisterdichtheid geen klagen. In het vakblad voor de reclamewereld Ariadne stond de peiling van een Amsterdams marketingbureau van het Nederlandse luistergedrag naar Mi Amigo. Daaruit bleek dat 300.000 mensen dagelijks twee of meer uren naar het station luisterden. Naast een vrij vaste luisterschare waren er zo’n twee miljoen luisteraars die af en toe op Mi Amigo afstemden. 

Korte periode voor nieuwe jingles

Het station had vooral in België een enorme aanhang en er werd ook op redelijk grote schaal geluisterd in Zuidoost-Engeland en Noord-Frankrijk. De mooie luistercijfers en het miljoenenpubliek gaf aanleiding om dit goede nieuws met de luisteraars te delen en dus werd er een pakkende uuropener gemaakt met toepassing van het nieuwste jinglepakket van Octopus. 

Octopus Mi Amigo 192 jingles

Lang werden deze 259-jingles niet gebruikt want al half december 1976 werd de 2-5-9 verruild voor de 192 meter middengolf waarbij Joop Verhoof het radiostation definitief verliet. Inmiddels was ook een echte Mi Amigo-tune geïntroduceerd, The Bronx van Claude Vallois. Je hoort de tune ook in deze Top 50, met sowieso een opmerkelijke hoeveelheid instrumentaaltjes en ook platen waarin een fluit te horen is. Voor de achtste keer presenteerde Peter van Dam de Top 50 in vier uur in plaats van drie. 

Bovendien was de Top 50 vanwege de toenemende storingen op 2-5-9 (tegen het eind van de middag) een uur vervroegd en werd voor de vierde maal tussen 13:00 en 17:00 uur uitgezonden. De retro versie van deze Mi Amigo Top 50 met Ferry Eden duurt drie uur. Je kunt de lijst op zaterdag 28 november tussen 12:00 en 15:00 uur – inclusief de bekende jingles en reclames van toen – via FouteMuziekRadio beluisteren.

° Foto bovenaan – credits: Els Bollaert


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx