RadioVisie

  • .
    .

Mi Amigo Top 50: 45 jaar later

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ferry Eden’s digitale remake van een analoge hitlijst

In de zomer van 1976 stemden talloze luisteraars in België en Nederland af op de zeezender Radio Mi Amigo. Het station had dan ook een groot aantal adverteerders, soms wel vijftien in een uur. In Spanje maakten Joop Verhoof, Stan Haag, Michelle en Peter van Dam, als ‘ballingen’, hun dagelijkse programma’s. Aan boord van het zendschip verzorgden Bart van Leeuwen en Marc Jacobs de live programma’s en nieuwsuitzendingen. 

Bart presenteerde sedert zondag 9 juli 1976 de complete ‘Nederlandse Top 40’ van Veronica die tot juni van dat jaar via de TROS op Hilversum III was te beluisteren geweest. Veronica had inmiddels als de Veronica Omroep Organisatie (V.O.O.) binnen het Nederlandse publieke omroepbestel, als nieuwe aspirant-omroep, één uur zendtijd per week gekregen en koos ervoor om de hitlijst weer zelf uit heb gaan zenden. Op vrijdagavond werd dat enen uur dan ook gebruikt voor uitzending van de nieuwkomers en de bovenste tien. 

Maar Bart van Leeuwen (foto links) deed nog meer bij Mi Amigo. Zo introduceerde hij op 23 juli 1976 het nieuwe live programma ‘Baken 16’,  op werkdagen tussen 12:00 en 14:00 uur. Vooral in de presentatie van Marc Jacobs (foto rechts), groeide dat in de volgende jaren uit tot de populairste show van de zeezender. Op zaterdag 31 juli 1976, de datum van deze ‘Mi Amigo Top 50’, presenteerde Marc ‘Ook Goeiemorgen’ het eerste programma van de dag, en Bart was te horen met het nieuws. 

Schone schijn

De gemiddelde luisteraar had in zomer 1976 geen idee van de problemen achter de schermen. Onder het motto ‘The show must go on’ werden die uiteraard ook niet via het radiostation gedeeld. In de meestal kleine krantenberichtjes kon men wel lezen over de processen tegen personen die verdacht werden van medewerking aan Mi Amigo. Op 14 juli werden de Nederlandse organisatoren Koos van Duin en Leunis Troost veroordeeld tot elk 8.000 gulden boete en acht weken voorwaardelijke gevangenisstraf. 

Het luidde het begin van het einde in van hun al twee jaar durende betrokkenheid bij het station. Op 28 juli 1976 was de Belgische justitie aan zet, zij hadden éénenveertig Mi Amigo-verdachten gedagvaard. Daarvan kwamen er slechts twee opdagen; de reclame-acquisiteurs Marcel Sieron en Danny Vuylsteke waarvan hun advocaten ook optraden namens de afwezigen, die deels in Spanje verbleven. 

Daar in Playa d’ Aro begon het isolement van bijna anderhalf jaar ‘radioballingschap’ z’n tol te eisen. Onderlinge spanningen namen toe en na organisatorische onenigheid met Mi Amigo-baas Sylvain Tack moest Joop Verhoof (foto rechts) de programmaleiding overdragen aan Peter van Dam (foto links). De hele geschiedenis van Radio Mi Amigo en ook het zendschip lees je in ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’, dat via Mi Amigo boek.nl is te bestellen.

45 jaar later

De ‘Mi Amigo Top 50’ van 31 juli 1976, derde jaargang nummer 31 werd tussen 14:00 en 17:00 uur op zaterdagmiddag uitgezonden. Het programma was zo’n twee weken eerder door Peter van Dam in Playa d’ Aro op tape opgenomen. De lijst was om die reden met een zekere vooruitziende blik samengesteld en werd in die periode, wekelijks, in telkens een andere kleur, als gedrukt exemplaar uitgegeven. Helaas werd daarvan tot nu toe geen enkel exemplaar teruggevonden. 

Deze lijst is dan ook samengesteld uit de gegevens van een week later. De hoogste nieuwe binnenkomer op 31 juli 1976 was de zomerhit ‘Kiss and say goodbye’ van Manhattans. Opvallend nieuw was de stereo-heruitgave van ‘Twist and shout’ van The Beatles, oorspronkelijk uit 1963 en bij Mi Amigo de ‘Lieveling’ van de afgelopen week. Het aantal nieuwe platen bedroeg zes. 

° Precies 45 jaar later, op 31 juli 2021 wordt tussen 12:00 en 15:00 uur, bij Foutemuziekradio.nl deze ‘Mi Amigo Top’ 50 met Ferry Eden (foto’s boven) opnieuw uitgezonden. Weliswaar in een digitale remake, maar met behoud van de originele reclames, jingles en uiteraard ook alle platen. Wie de uitzending mist, moet onze vaste rubriek Het Blad in de gaten houden, volgende week publiceren we immers de downloadlink van deze opname.

° Bekijk hieronder de ‘Mi Amigo Top 50’ van 31 juli 1976. Of download ze hier.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx