RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Mi Amigo-tapes 43 jaar na inbeslagname boven water

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Al die tijd dat ik schrijvend actief ben – toch alweer 53 jaar – heb ik tal van vreemde ontmoetingen gehad. Veel, heel veel interviews heb ik gedaan en via research ook heel wat zaken ontdekt. In 2022 overkwam me iets heel bijzonde waarvoor ik eerst terug moet naar het voorjaar.

Het was medio april dat ik werd benaderd door een werknemer van het Agentschap Telecom, een dienst die voorheen vooral bekend was als RCD, ofwel de Radio Controle Dienst. Deze overheidsinstantie hield zich in hoofdzaak bezig met het opsporen van illegale radiostations die vanaf land actief waren. Maar ze werden ook van overheidswege ingezet om het de zeezenders moeilijk te maken. Dat gebeurde nadat in september 1974 de zogenaamde anti-Veronicawet, een aanvulling op een bestaande wet, van kracht werd. 

Radio de Vrije Keyser

De persoon in kwestie, laten we hem Piet noemen, was in bezit van een groot aantal tapes. Hij had ze jaren geleden van een collega gekregen en al die tijd hadden ze in opslag gelegen en niet beluisterd. De man beschikte immers niet over de geschikte apparatuur. Zijn vraag was eenvoudig: ‘Of ik de mogelijkheid had om er achter te komen wat er op de banden stond?’.

Begin september kreeg ik in Groningen de banden overhandigd. Kleine mini bandjes maar ook vele grote Revox-tapes. Ik zegde toe om voor de digitalisering te gaan zorgen. Alles werd overgeladen van zijn naar mijn auto, we groetten elkaar er wachtte mij een nieuwe uitdaging. Eén van de oud medewerkers van ziekenomroep Studio 73, waar ikzelf ook jarenlang actief was, vond ik bereid om zich over deze klus te ontfermen.

Ik nam nog snel foto’s van de bewaardozen en wist bij voorbaat dat de in houd een verrassing zou zijn. Zo waren er een paar kleine bandjes, on getwijfeld opnames die de RCD zelf had gemaakt, van Radio de Vrije Keyser. Dit station was in Amsterdam onder meer actief tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix en hield zich vooral bezig met de krakerssituatie in de hoofdstad. Maar ook met verslaggeving inzake de politieverplaatsingen en de rellen tijdens de inhuldiging.

Merkwaardige reis van Mi Amigo-tapes

De grote banden verbaasden me nog meer. Toen ik de aantekeningen op de dozen zag dacht ik meteen terug aan het jaar 1979. De inbeslagname van het zendschip van Radio Mi Amigo 272 dat programma’s verzorgde vanaf de MV Magdalena. Met een zeer onbekwame bemanning aan boord. Binnen de paar weken was het avontuur al voorbij nadat de ankerketting brak en het schip strandde op de zogenaamde Aardappelbult. 

Deze zandbank bevond zich in nationale wateren en dus werd het mogelijk voor elk sleepbedrijf om geld te verdienen op basis van ‘no cure no pay’. Het was Geert Theunisse uit het Zeeuwse Dintelsas die de MV Magdalena wist binnen te slepen. De overheid had de dienst Rijkspolitie ter Water ingeschakeld alsook beambten van de Radio Controle Dienst. 

Zij namen zenderonderdelen, de inhoud van de studio’s alsook diverse banden in beslag. Die banden waren vooral door kok en technicus Kees Borell opgenomen om gebruikt te worden als zogenaamde ‘stormbanden’ die konden worden ingezet bij dermate slecht weer dat het presenteren van live programma’s niet meer mogelijk was. 

Ik was stomverbaasd dat deze opnames, bijna 43 jaar na beslagname alsnog boven water kwamen en in het archief van de Stichting Media Communicatie belandden. Wim de Groot, destijds op Radio Mi Amigo 272 actief als Wim Robijn, deelde mijn verbazing. Hij vertelde dat de opnames niet alleen als stormtapes werden gebruikt maar ook in de nachtelijke uren via de 272 meter.  Andermaal een vreemde herinnering om te koesteren.

Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
15 januari 2023 - 20:39 20:39

straf 🙂

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx