RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Mi Amigo: Nieuw jingle-pakket zorgde voor nieuw elan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Sinds 1 december 1977 zonden Radio Caroline en Mi Amigo vanaf het gelijknamige zendschip in de Theemsmonding, samen uit op de 319 meter middengolf (962 kHz). Daartoe had Caroline haar uitzendingen overdag moeten opgeven en was enkel nog na de programma’s van Mi Amigo (19:30 uur) tot de volgende ochtend (06:00 uur) in de lucht. Intussen liep het bij de Vlaamse zender ook niet allemaal van een leien dakje.

Na het vertrek van de meeste boordmedewerkers en de helft van het team in Playa de Aro was de ploeg flink ik uitgedund. Ton Schipper, Haike Debois en technicus Bokkebroek waren nog aan net werk in Spanje. Op het zendschip waren enkel nog de dj’s Herman de Graaf en Ferry Eden gebleven. Maar het was nauwelijks hoorbaar in de programma’s. Bovendien zorgde het nieuwe 3-1-9 jinglepakket, het eerste dat Ren Groot en zijn bedrijf Top Format voor een radiostation maakte, voor een soort nieuw elan.

Het was duidelijk dat de gezamenlijke pogingen van de Britse-, Nederlandse- en vooral Belgische overheid tot drooglegging van het zendschip door de bevoorrading vanuit hun havens te voorkomen in zekere zijn wel effect hadden. De kranten stonden vol negatieve verhalen over de slechte situatie rondom Mi Amigo. De info was vooral afkomstig van de opgestapte Frank van der Mast en Stan Haag.

Zowel de brandstof- al de voedselsituatie aan boord was slecht en door het stormachtige weer was de bevoorrading, zowel per boot als per vliegtuig, nauwelijks mogelijk. Bovendien was het door de uitgedunde boordploeg voor zowel Ferry Eden als Herman de Graaf de vraag wanneer ze een keer zouden worden afgelost. Maar op vrijdag 6 januari 1978 was er dan toch een tender met brandstof, voedsel, post en nieuwe programmabanden, grammofoonplaten plus de hitlijsten.

Zo kon Herman de Graaf op 7 januari de ‘Mi Amigo Top 50’ presenteren. ’s Anderendaags was het jaaroverzicht 1977, live van boord, gepland. De reden waarom de presentatie van de Nederlandse Top 40 op zondag verviel. Die hitlijst kon door Veronica, wegens gebrek aan zendtijd, maar gedeeltelijk uitzenden op Hilversum III. Alle veertig platen waren enkel bij Mi Amigo in hun geheel te beluisteren.

En toch zouden ze in mijn plaats willen zijn!

Nadeel was dat door de gebrekkige bevoorrading de lijst van een week eerder werd uitgezonden, zodat de kans nog het grootst was dat de nieuwe platen aanwezig waren. Een ander probleempje was dat de jingle-cassette met de kenmerkende Top 40 tune op het zendschip ‘in de soep’ was gelopen terwijl de mastertape onvindbaar was. Ferry Eden behielp zich toen met de tune ‘Orchester Werner Drexler – World cup fanfare’. Die had hij eerder gebruikt als Top 50 herkenning op zijn Utrechtse piratenzender. Goed dat hij die op een master had meegenomen naar het zendschip.

Ferry Eden: “In de dagen na 11 januari was het in de Theemsmonding het meest afgrijselijke weer dat ik ooit op zee ben tegengekomen. Ik weet nog dat ik twee dagen later op mijn radioverjaardag wat troosteloos voor me uit stond te staren op de brug van het zendschip en dat de golven er over heen sloegen en we alle kanten op schudden. We waren vanwege de gevaarlijke situatie een paar dagen uit de lucht en ik vroeg me bezorgd af of de mast niet zou afbreken of nog erger…! Wat me op de been hield was de gedachte dat ik talloze leeftijdgenoten kende, die eigenlijk op mijn plaats op de zeezender zouden willen zitten en dat ik er zat!”

Meer verhalen, de platen, jingles en reclames van toen hoor je in de remake van de Top 50 van 7 januari 1978. Te beluisteren via FouteMuziekRadio tussen 12:00 en 15:00 uur, op dezelfde datum in 2022.

° Deze uitzending is eveneens – via deze link – te downloaden tot en met 15 januari.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Mi Amigo

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx