De hitlijst rond het einde van Mi Amigo op het oude zendschip
De oktobermaand van 1978 was aan boord van het zendschip MV Mi Amigo, verankerd in de Thamesmonding, buitengewoon bewogen. Omdat nog slechts één van de twee generatoren de zender van stroom kon voorzien, was de 24-uurs service op de 319 meter middengolf vervallen. Na een half uur Johan Maasbach was Mi Amigo van 08:00 tot 19:00 uur in de lucht en vervolgens Caroline tot 02:00 uur. De sfeer aan boord tussen de Britse en Nederlandse ploeg was wat onderkoeld maar niet slecht, het gevolg van de rare kwestie Radio Hollandia.
Van Britse zijde was namelijk eerder die maand aangekondigd dat deze bandenservice van Willem van Kooten aka Joost den Draaijer, per 20 oktober de plek van Mi Amigo zou gaan innemen. Maar bandjes kwamen niet aan boord en via de Belgische tender vertelde Patrick Valain in zijn gesproken brief dat het Hollandia-verhaal onzin was. Toch waren de deejays Marc Jacobs, Johan Visser en Ferry Eden er niet gerust in en op donderdag 19 oktober was er het bewustzijn dat het de volgende dag afgelopen kon zijn met Mi Amigo.
Rook uit de generator
De geschiedenis van die beruchte 20 oktober 1978 is bij zeezendersfans bekend. Met geen woord werd er aan Engelse zijde meer over Hollandia gesproken en Mi Amigo ging tot opluchting van de Nederlanders aan boord gewoon van start. Ton Schipper deed om 11:00 uur zijn allerlaatste ochtendprogramma, want hij verliet het radiostation vanwege zijn dienstplicht. Marc Jacobs was om even voor 12:00 uur nog druk bezig met de voorbereiding van de middaguitzending ‘Baken 16’. Ferry Eden stond klaar om vooraf het nieuws te lezen.
Peter Chicago kwam op weg naar de zenderruimte langs de studio gerend en riep over zijn schouder dat we onmiddellijk uit de lucht moesten. Marc Jacobs kon nog net afscheid nemen met de tune en een 3-1-9-jingle en toen viel het stil. Ternauwernood was voorkomen dat de sterk vervuilde laatste generator ook in rook was opgegaan, maar op reguliere basis draaien kon niet meer. De ernst van de situatie was iedereen duidelijk, maar veel meer dan afwachten wat zou komen zat er – in die tijd van gebrekkige communicatie – aan boord niet in.
Op zaterdag de 21 oktober 1978 sliepen de Nederlandstalige medewerkers maar wat uit want van een ‘Top 50’, die sinds oktober de ‘Belgische Nationale Hitparade’ (BNH) heette, was er geen sprake. Er kwam die zaterdag wel een Belgische tender langszij met verbijsterend weinig spullen en al helemaal geen materialen om de generatorproblemen bij benadering op te lossen. Dat er geen vervangende dj mee was gekomen en er wel afgelost werd gaf ook al een vreemd gevoel.
Dick, de laatste aan boord
Niet Marc Jacobs, die het langst aan boord zat, maar Johan Visser verliet op eigen verzoek het schip, omdat hij het niet erg veel langer meer trok. Marc Jacobs en Ferry Eden verlieten het zendschip eind oktober op een kleine zeilboot, waarmee Dick Verheul naar het schip gebracht was. Hij was de laatste Mi Amigo-dj die nog een poosje doelloos op het zwijgende zendschip verbleef. Het leek erop dat er van Mi Amigo-zijde geen geld en materialen meer in het oude schip gestoken werden, maar het waarom wist van de dj-ploeg niemand. Het werkelijke verhaal lees je anno 2020 in het boek ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’, dat je via Mi Amigo-boek kunt bestellen.
De ‘Belgische Nationale Hitparade’ van 21 oktober 1978 wordt morgen, zaterdag 31 oktober dus voor het eerst uitgezonden. Mét de reclames en jingles die 42 jaar terug gedraaid zouden worden. Omdat deze nieuwe ‘BNH’ drie weken eerder de ‘Mi Amigo Top 50’ had vervangen, was er een vreemde breuk in de continuïteit ontstaan. Sommige platen die in de Mi Amigo-lijst al lang verdwenen waren, bleken nog gewoon in het BNH-overzicht te staan. En enkele songs uit de oude eigen lijst bleken geheel niet voor te komen in die nieuwe hitparade.
Wel werd de uurplaat in oktober 1978 nog ‘Lieveling’ genoemd, maar onder de ‘BNH’-publicatie in het weekblad Joepie stond dezelfde uurplaat vermeld als ‘Hitmaker’. Kortom, een wonderlijke situatie waarvan niemand aan boord echt iets begreep, maar die in oktober 1978 het minst van de problemen was. Deze ‘BNH Top 50’ is zaterdag 31 oktober tussen 12:00 en 15:00 uur via Foute Muziekradio te beluisteren. Ferry Eden (foto bovenaan – credits: Els Bollaert) produceert en presenteert.