RadioVisie

  • .
    .

Met Willem het land in (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Artiesten op tournee door het land was in de jaren zeventig van de vorige eeuw een normale zaak. In 1979 kwam daar nog een nieuwigheid bij. Een nationaal bekende en populaire presentator die het aandurfde ook het land in te gaan. Willem Ruis (foto bovenaan : Wikipedia) had vooral aandacht getrokken door de wijze waarop hij een naar hem genoemde quiz presenteerde voor de KRO televisie.

Eind februari 1979 werd bekend dat de man naar Groningen zou komen met een eigen theaterprogramma in de Evenementenhal, destijds onderdeel van het Martinihal complex. In de aankondiging stond te lezen dat hij dinsdagavond 6 maart, zonder gebruik van camera’s, een optreden zou geven. Het Nieuwsblad van het Noorden schreef op de laatste dag van februari 1979: ‘De glamourboy van het beeldscherm, geliefd en gevreesd om zijn scherpe opmerkingen en onbeschaamde taal, heeft een organisatiebureau ingeschakeld dat een soort kopie van zijn televisiequiz op het podium brengt, compleet met de prijzenstalmeester Pierre van Ostade.’

° Lees verder onder de afbeelding.

Vrij snel werd duidelijk dat, gelijk aan het televisieprogramma, er een enorme hoeveelheid prijzen zou worden weggegeven. Willem Ruis zei hierover dat men daarbij moest denken aan een zak uien tot en met een nieuw televisietoestel. “Er is kennelijk grote behoefte bij de mensen om het allemaal eens mee te maken en daar geef ik graag gevolg aan.” Op dat moment wist het merendeel van de Groningers nog niet dat hij ook in het land optrad.

“We zijn al een tijdje bezig in theaters van ons land en we krijgen de zalen ongeveer voor tachtig procent vol. De mensen stellen het zeer op prijs. Daar komt bij dat de KRO-tv nogal wat brieven binnenkrijgt van mensen die het vervelend vinden dat ze niet in aanmerking komen voor de televisieshow, omdat ze niet getrouwd zijn.” Voor de zaaluitvoering kwam in principe iedereen die een toegangskaart had gekocht, in aanmerking voor deelname.

De voorstelling was een ‘kleine Willem Ruis Show’ met daarbij alle vreemde bijbehorende toevalstreffers als ook de gokelementen. Zelf vond de presentator, na een aantal optredens, het gezelliger om te doen dan voor de televisie: “De mensen voelen zich bevrijd van de camera, zo lijkt het wel. Na een zaaloptreden hebben Pierre van Ostade en ik dikwijls het gevoel dat het jammer is dat je die sfeer niet kunt overbrengen op de televisie. Men gaat bovendien een avondje uit om te lachen en als je geluk hebt, neem je er ook nog wat van mee.”

Na de pauze in de Evenementenhal trad Willem Ruis op als een soort hofmeester. Hij liet onder meer zien hoe je als alleenstaande reiziger een andere alleenstaande in een vliegtuig kon versieren. Velen noemden het een avondje met dolle pret, voor anderen hoefde het tweede keer.

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx