RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Meer radio (en minder muziek?) in corona-tijden

Betekent meer thuis (moeten) blijven ook dat er meer naar muziek wordt geluisterd? Misschien, al klaagt Spotify steen en been overal een markante terugval, wereldwijd. Luisteren we dan meer naar onze eigen collecties, op welke dragers dan ook? Of staat de radio meer aan? Het Laatste Nieuws zocht één en ander uit. 

“Ik heb de indruk dat er meer radio wordt geluisterd”, aldus Sam Jaspers van Ultratop. “Dat medium leeft, omdat alles nu in het teken staat van verbondenheid. Het samenhorigheidsgevoel dat ‘De Warmste Week’ oproept, zie je nu ook terug.” Dat de radio een houvast biedt voor de Vlaming blijkt uit recent onderzoek van de VRT-Studiedienst, waarin het radioluisteren sinds de start van de coronacrisis geanalyseerd werd.

Maar liefst 86% van de bevraagde Vlamingen vindt dat radio hen tijdens de crisis op de hoogte houdt van wat er gebeurt. Zo’n 70% zegt dan weer dat radio meer dan anders voor leven in de brouwerij zorgt. Een kwart van de ondervraagden geeft aan meer naar het medium te luisteren dan voor de crisis. Er is een opvallende stijging bij jongeren (15-24 jaar) en bij jonge groepen tussen 25 en 44 jaar. Die stijging is merkbaar bij alle radiozenders van de openbare omroep. 

“Een van onze basisopdrachten is om te informeren en te duiden”, zegt Gerrit Kerremans, algemeen muziekcoördinator van de VRT. “Radio zorgt, zeker in moeilijke tijden, voor sociale cohesie onder de luisteraars. Dat merken we aan de toegenomen reacties en interactie van luisteraars.” Een voorbeeld hiervan is het initiatief van 185 Europese radiostations op 20 maart om ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry & The Pacemakers gelijktijdig draaiden.

De toename van radiogebruik is vooral online merkbaar. VRT telt dagelijks 36% meer online luisteraars op de eigen sites en apps sinds het uitbreken van de crisis. Radio 2 (+50%) en Radio 1 (+46%) tellen ongeveer de helft meer online luisteraars dan voor de pandemie. Een reden kan zijn dat verschillende stations meer doen dan inpikken op de actualiteit. “Op alle netten is er een aangepast programmatie door de crisis”, vertelt Kerremans.

Studio Brussel draaide een weekend lang uitsluitend Belgische muziek onder de noemer #ikluisterbelgisch. Radio 1 laat elke dag een andere artiest ‘We zullen doorgaan’ van Ramses Shaffy onder handen nemen. Door de weken heen is haast alles veranderd of verdwenen, maar radio is hetzelfde gebleven”, schreef Elbow-frontman Guy Garvey in een column. “Radiozenders zijn een steun en toeverlaat, omdat ze de mensen herinneren aan wat ons hecht: muziek en verbondenheid. (Bron: HLN)


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx