RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Meer landelijke DAB+-capaciteit in Nederland

De Nederlandse Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil eind dit jaar de mogelijkheid op een tweede landelijk dekkend DAB+-net voor commerciële radio gerealiseerd hebben. Dit schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De plannen voor de uitbreiding zijn niet nieuw en leidden al jaren een soort sluimerend bestaan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit extra netwerk gebruik zou maken van diverse kanalen doorheen het land. Dit echter tot groot ongenoegen van de sector. Daar is inmiddels een mouw aangepast. Door de herindeling van de verschillende netwerken, waarvoor de Taskforce DAB+ in april 2019 een eindrapport schreef, is er nu een nieuwe laag (# 7) gecreëerd waardoor dit landelijke DAB+-netwerk overal in Nederland op hetzelfde kanaal uit kan gaan zenden. 

Nu al doen de Nederlandse Publieke Omroep NPO (12C) en de landelijke commerciële radiostations (11C) dit. Agentschap Telecom is momenteel druk bezig met de internationale coördinatie van de benodigde frequenties. Over het voorziene kanaal is men het al eens geworden. 

Staatssecretaris Mona Keijzer: “De voorbereidingen voor de uitgifte van deze laag heb ik in gang gezet. Mijn streven is om deze laag eind van dit jaar uit te geven met de bestemming landelijke commerciële radio. Hiermee komt er op korte termijn dus meer capaciteit beschikbaar voor partijen die digitaal uit willen uitzenden.” 


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx