fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Meer DAB+ in Duitsland en Oostenrijk (video)

Europa is al een tijdje in de ban van DAB+. In het ene land gaat de introductie van digitale radio al wat sneller dan in het andere. Soms is er wat extra hulp nodig van de overheden om het publiek te overtuigen.

Het Verenigd Koninkrijk kent al sedert 1995 DAB-radio (zonder plus), de omschakeling in Noorwegen is zo goed als een voldongen feit, Zwitserland en Denemarken zijn erg ver gevorderd, in België en Frankrijk loopt het allesbehalve soepel. Nederland is, net als Duitsland een redelijke middenmoter.

Maar bij de oosterburen is men bezig aan een inhaalbeweging. De start van een tweede landelijk DAB+-netwerk is voor binnen zeer afzienbare tijd gepland. Zo’n twee jaar geleden al werd er gestart met de verdeling van de beschikbare capaciteit. Na een sollicitatieronde won Antenne Deutschland het pleit. 

Twee jaar vertraging

Maar niet iedereen nam de toewijzing even sportief op, met tal van rechtszaken als gevolg en een extra vertraging van de geplande uitrol. Uiteindelijk ging het licht vorige week alsnog op groen. Antenne Deutschland, een samenwerkingsverband tussen Media Broadcast en Absolut Digital, mag beginnen met het bouwen en exploiteren van dit tweede landelijke netwerk. 

Momenteel is er slechts één enkel landelijk netwerk actief op kanaal 5C, maar dat is inmiddels helemaal volzet. Publieke omroepen als Deutschlandfunk, Dlf Kultur, Dlf Nova en DRadio Dok hebben er een stekje naast tal van commerciële stations als onder andere Klassik Radio, Sunshine Live, Ebergy en Absolut Relax. 

Oostenrijk zet ook in op 5G

In buurland Oostenrijk gaat het allemaal nog een stuk trager. Daar heeft men het oog immers ook laten vallen op de 5G-techniek. Maar men is er blijkbaar toch, deels, op teruggekomen. Er zijn al een poosje testuitzendingen via DAB+ in en rond de hoofdstad Wenen aan de gang, maar voorlopig bleef het daarbij. 

Vanaf 28 mei gaat het roer echter om wanneer ORS, een dochteronderneming van de Oostenrijkse publieke omroep, van start gaat met de eerste fase van de uitbouw van een landelijk DAB+-netwerk. Tegen het einde van volgend jaar moet het netwerk operationeel worden. Bedoeling is dat op dat moment zo’n 85% van het land naar digitale etherradio zal kunnen luisteren. Vanaf september 2019 zal de bevolking, o.a. via een speciale website, geïnformeerd worden. 

Het netwerk is voorlopig enkel bedoeld voor kleinere commerciële stations zoals Radio Energy, Radio Maria, Radio Maxima, ERF Plus Österreich, Arabella Plus, Rock Antenne, Klassik Radio, Radio 88.6 en Radio Technikum. Publieke zenders en de grote commerciële stations, blijven afwezig, net omdat zij inzetten op de 5G-techniek. (MediaMgazine.nl)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Duitsland: Federale rechter beslist over tweede Bundesmux Zuid-Afrika: DAB+ testen wordt verlengd Azerbeidzjan: eerste DAB+
WorldDAB komt naar Brussel voor algemene vergadering Frankrijk: Normandische muxen officieel gestart Rádio DAB Praha:
Duitsland: Thüringen wacht op digitale frequenties (en dat is hun eigen schuld) Zwitserland: DAB+ wordt
UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen Italië:
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Enkele paneldebatten tijdens de toonaangevende IFA-beurs in Berlijn – de belangrijkste Europese beurs voor consumentenelektronica
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Middagblad van 13 januari (audio)

Jan de Hoop stopte show wegens ‘noodsituatie’

Het Avondblad van 12 januari (video)

MNM en Telenet met nieuw seizoen ‘D5R’ (video)

Het Avondblad van 11 januari (video)

De nieuwsjaarspeeches van de publieke omroep

Sluiten