Het succes van een commercieel radiostation is recht evenredig met het marktaandeel en met haar reclameregie. Ervaring is daarbij essentieel. Niet onlogisch dus dat NRJ Vlaanderen in zee is gegaan met Var, een ‘agentschap’ dat al sinds 1992 reclames uit de markt haalt voor, eerst uitsluitend de VRT, later ook voor anderen.
Verrassend is deze overeenkomst natuurlijk wel. Iets wat we gisteren al schreven. Want Var is een dochteronderneming van de publieke omroep. Als we de bocht iets korter nemen, dan kunnen we stellen dat, voor het eerst, publieke omroep en een louter commercieel project meer dan vriendschappelijke banden met elkaar gaan onderhouden. Dat is ook de concurrentie uit de Medialaan in Vilvoorde niet ontgaan. De eigenaar van Qmusic en Joe is dan ook… boos en ventileert dit ongenoegen in De Tijd.
De samenwerking wordt met de nodige scepsis onthaald. “We vinden het onbegrijpelijk dat de openbare omroep reclame gaat verkopen voor een commercieel radiostation”, zegt woordvoerster Sara Vercauteren. “Bovendien blijkt uit hun persbericht dat ze hun dominante marktpositie bewust willen gebruiken om één commerciële zender te bevoordelen, en de anderen dus te benadelen.”
“Dit verhaal komt bovenop de vaststelling dat de radiozenders van de VRT de afgelopen jaren almaar commerciëler zijn geworden. Zo halen ze sinds 2012 elk jaar teveel reclamegeld uit de markt en overschrijden ze daarmee elke keer opnieuw het plafond dat vastgelegd is in de beheersovereenkomst. De logica achter deze beslissingen van de VRT ontgaat ons in elk geval volledig. We kunnen niet anders dan aan de alarmbel trekken.”
Voor NRJ eigenaar SBS Media Belgium waarvan de aandelen fitte/fifty verdeeld zijn tussen Mediahuis (o.a. De Standaard en Het Nieuwsblad) én SBS Belgium (VIER, VIJF én ZES), is de overeenkomst uiteraard bijzonder interessant. Een nieuwe speler doet er normaal vele maanden over om een plekje te veroveren bij potentiële adverteerders. Door – onrechtstreeks – op de VRT-trein te springen, kan dat allemaal sneller gebeuren en een stuk duurzamer zijn.
Op het kabinet van Vlaams minister voor Media Sven Gatz wordt afwachtend gereageerd. “In principe heeft de Var een autonome bedrijfsvoering”, zegt woordvoerster Eva Vanhengel. Maar Gatz gaat de samenwerking wel nader bekijken, klinkt het nog. “Omwille van de nauwe band tussen Var en VRT zullen we hierover contact nemen met de VRT.”