fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

‘Media Network’ van RNW afgestoft (audio)

In het rijtje ’verdwenen hobby’s’ hoort zeker… DX-ing thuis. Pardon? Even bijscholen dus! Herinner je je de tijd vooraleer het internet er was, nog voor satelliet- en kabeltelevisie bestond? Ook naar de radio luisteren gebeurde op een andere manier. Het was… moeilijker en veel spannender!

Radiosignalen, afhankelijk van de omroepband, gingen ver over de landsgrenzen heen. Radio liet je snel andere landen, volkeren, culturen en ideeën ontdekken. Radio was een manier om te reizen, in gedachten. Radio was het bindmiddel bij uitstek tussen mensen waar ze ook woonden. Radiostations waren ambassadeurs!

De kortegolf was dé band bij uitstek om in onder te duiken. De hele wereld was er te ontvangen. Wie, wààr en wàt uitzond was nooit echt helemaal duidelijk. Frequentie-aflezing bestond niet. Snel online het programmaschema opzoeken. Ho maar! Avontuur, ontdekking, verrast worden! Dat wel… Gespecialiseerde magazines en boeken bestonden, maar vooraleer je die kon lezen, waren veel gegevens alweer verouderd. 

Gelukkig hielp de… radio zelf een handje. Heel wat, meestal publieke omroepen, zonden programma’s uit over… collega stations. De zeezender Radio Northsea International had op zondag het bijzonder gewaardeerde ‘RNI Goes DX’ (gemaakt in Ledeberg!), vanuit Sweden werd het alom geprezen ’Sweden Calling’ uitzonden en ook de Nederlandse wereldomroep (RNW) deed z’n duit in het zakje met het bijzondere ‘Media Network’.

° 1973: RNI goes DX met AJ Beirens


QSL-card van Radio Nordsee International, getekend door John Bakker

DX-ing; radiostations uit andere, liefst verre landen proberen te beluisteren. Daar ging het dus om. Zoeken, ontvangen, details noteren. Daarna een rapportje schrijven, opsturen en wachten tot je een ontvangstbevestiging krijgt in de vorm van een QSL-card. Wie het deed, zal de heimwee voelen opborrelen. Dat moet ook RNW gedacht hebben want zopas werden niet minder dan 510 afleveringen van ‘Media Network’ opgepoetst.

Het gaat om ongeveer de helft van wat werd bewaard, sedert 1985. Engelsman Jonathan Marks (foto uit 1995) was de maker, samen met de Nederlandse Diana Jansen. Het was bovendien veel meer dan een DX-programma, ook mensen die niets van kortegolf kenden, luisterden met plezier en instemming. 

‘Media Network’ stond bekend om z’n leuke, zeg maar gewoon maffe jingles. Veel programmamakers gebruiken jingles ter meerdere eer en glorie van zichzelf, terwijl de jingles op ‘Media Network’ van veel zelfspot getuigden. Klik maar eens beneden op de muziekbalk om een paar highlights te horen. 

Op de site van Jonathan is nog veel meer te vinden. Een prachtige selectie van ruim twintig minuten staat hier en hier is zelfs een link naar 85 minuten aan jingles en tunes te beluisteren. (Jingleweb.nl)

 


Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
mil
mil
30 december 2018 - 11:04 11:04

De KG is inderdaad niet meer wat het in de jaren 80 en 90 was.Maar…er zijn nog wel degelijk mooie,plezante,verrassende dingen te horen.Denken we alleen al aan radio Mi Amigo die elke dag van 9am tot18pm op 6085 khz uitzend.Goed,ik moet toegeven,ontvangst in Belgie is op dit moment miserabel door de zon,maar als ze al eens doorkomen is dat toch een mooie aanwinst.En zo zijn er nog wel enkele zenders,die oa. oude zeezender programma ’s uitzenden.De wereld komt nog altijd binnen,maar meer beperkt.En piraten zijn er ook nog altijd.Dus,ja de KG is nog altijd een beetje spanning binnenhalen.

P. De Vrieze
P. De Vrieze
26 december 2018 - 21:23 21:23

Ik denk daarbij spontaan aan het gefocust zitten luisteren om een adres op te vangen waar je vervolgens per brief een frequentieschema kon aanvragen om weken nadien per post een gedetailleerde lijst met uitzenduren en frequenties toegestuurd te krijgen. Die stukjes papier waren voor mij van onschatbare waarde.

Ook de voor die tijd verre en ontoegankelijke naties zoals de USSR met Nederlandstalige (!) uitzendingen en andere landen achter het ijzeren gordijn spreken nog steeds tot de verbeelding.

En wie herinnert zich de Russian Woodpecker niet? 30 jaar geleden een raadsel voor mij wat dat geluid wel mocht betekenen, ondertussen al lang gestopt, maar dankzij het Internet nog steeds te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=aOMVdOc9UbE

Harry
Harry
24 december 2018 - 16:42 16:42

Radio heeft spijtig veel van zijn pluimen verloren. Internet en de duizenden radioprogramma ’s is overweldigend. Heeft de KG-luisteren en de digitale storingen een hap gekregen. Zijn nog altijd actief en dat van mijn 12 jaar zonder stoppen zelfs in mijn professionele activiteiten was radio niet weg te denken zijn nu ten volle 82 jaar stoppen ? geen sprake van. De ontvangst van Radio Caroline hier is op een juist in gang gekregen Marconi ontvanger perfect te ontvangen tijdens de dag op 648 kHz. Met een antenne goed aangepast van 2 x 40 meter 30 meter boven zeeniveau, mast 15 meters. Mijn grootste gevecht is de digitale mist door het bedrijf 85 meters van me af. Met een grote loopantenne 2 meter doormeter lukt het om veel weg te werken.
Er is nog veel te vinden op de KG het is een kwestie van wie zoekt die vind en en antenne die goed werkt is nog altijd het belangrijkste deel van de beste KG-ontvanger
Veel geluk voor de radio fanaten Harry

Guido Schotmans
Guido Schotmans
23 december 2018 - 14:10 14:10

Zo verdwenen is die hobby niet hoor. Het aantal geïnteresseerden wordt wel kleiner maar de kleine groep wordt steeds actiever. Zie o.a. op http://knollehofdxped.blogspot.com/

Meer in archieven, jingles, kortegolf, nederland
Het vinylmoment van Manneke Pop – 49 (video)

Brandy leverde de ‘Warmste Jingles’

Het Avondblad van 21 december (audio)

Nostalgische column Hans Knot – 52 (audio)

Het Ochtendblad van 21 december (audio)

Jingleweb eert Edwin Evers (video)

Sluiten