fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

‘Media Network’ van RNW afgestoft (audio)

In het rijtje ’verdwenen hobby’s’ hoort zeker… DX-ing thuis. Pardon? Even bijscholen dus! Herinner je je de tijd vooraleer het internet er was, nog voor satelliet- en kabeltelevisie bestond? Ook naar de radio luisteren gebeurde op een andere manier. Het was… moeilijker en veel spannender!

Radiosignalen, afhankelijk van de omroepband, gingen ver over de landsgrenzen heen. Radio liet je snel andere landen, volkeren, culturen en ideeën ontdekken. Radio was een manier om te reizen, in gedachten. Radio was het bindmiddel bij uitstek tussen mensen waar ze ook woonden. Radiostations waren ambassadeurs!

De kortegolf was dé band bij uitstek om in onder te duiken. De hele wereld was er te ontvangen. Wie, wààr en wàt uitzond was nooit echt helemaal duidelijk. Frequentie-aflezing bestond niet. Snel online het programmaschema opzoeken. Ho maar! Avontuur, ontdekking, verrast worden! Dat wel… Gespecialiseerde magazines en boeken bestonden, maar vooraleer je die kon lezen, waren veel gegevens alweer verouderd. 

Gelukkig hielp de… radio zelf een handje. Heel wat, meestal publieke omroepen, zonden programma’s uit over… collega stations. De zeezender Radio Northsea International had op zondag het bijzonder gewaardeerde ‘RNI Goes DX’ (gemaakt in Ledeberg!), vanuit Sweden werd het alom geprezen ’Sweden Calling’ uitzonden en ook de Nederlandse wereldomroep (RNW) deed z’n duit in het zakje met het bijzondere ‘Media Network’.

° 1973: RNI goes DX met AJ Beirens


QSL-card van Radio Nordsee International, getekend door John Bakker

DX-ing; radiostations uit andere, liefst verre landen proberen te beluisteren. Daar ging het dus om. Zoeken, ontvangen, details noteren. Daarna een rapportje schrijven, opsturen en wachten tot je een ontvangstbevestiging krijgt in de vorm van een QSL-card. Wie het deed, zal de heimwee voelen opborrelen. Dat moet ook RNW gedacht hebben want zopas werden niet minder dan 510 afleveringen van ‘Media Network’ opgepoetst.

Het gaat om ongeveer de helft van wat werd bewaard, sedert 1985. Engelsman Jonathan Marks (foto uit 1995) was de maker, samen met de Nederlandse Diana Jansen. Het was bovendien veel meer dan een DX-programma, ook mensen die niets van kortegolf kenden, luisterden met plezier en instemming. 

‘Media Network’ stond bekend om z’n leuke, zeg maar gewoon maffe jingles. Veel programmamakers gebruiken jingles ter meerdere eer en glorie van zichzelf, terwijl de jingles op ‘Media Network’ van veel zelfspot getuigden. Klik maar eens beneden op de muziekbalk om een paar highlights te horen. 

Op de site van Jonathan is nog veel meer te vinden. Een prachtige selectie van ruim twintig minuten staat hier en hier is zelfs een link naar 85 minuten aan jingles en tunes te beluisteren. (Jingleweb.nl)

 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Mogen Vlaamse babyboomers jaloers zijn op hun Nederlandse leeftijdsgenoten? Alles voor het radiovak: niet-ochtendmens, wil
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
Vuistslag Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Opvallend boek over opvallend man, die Nederlands omroepbestel definitief wijzigde Gat in de markt voor
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
milP. De VriezeHarryGuido Schotmans Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
mil
Gast
mil

De KG is inderdaad niet meer wat het in de jaren 80 en 90 was.Maar…er zijn nog wel degelijk mooie,plezante,verrassende dingen te horen.Denken we alleen al aan radio Mi Amigo die elke dag van 9am tot18pm op 6085 khz uitzend.Goed,ik moet toegeven,ontvangst in Belgie is op dit moment miserabel door de zon,maar als ze al eens doorkomen is dat toch een mooie aanwinst.En zo zijn er nog wel enkele zenders,die oa. oude zeezender programma ’s uitzenden.De wereld komt nog altijd binnen,maar meer beperkt.En piraten zijn er ook nog altijd.Dus,ja de KG is nog altijd een beetje spanning binnenhalen.

P. De Vrieze
Lid
P. De Vrieze

Ik denk daarbij spontaan aan het gefocust zitten luisteren om een adres op te vangen waar je vervolgens per brief een frequentieschema kon aanvragen om weken nadien per post een gedetailleerde lijst met uitzenduren en frequenties toegestuurd te krijgen. Die stukjes papier waren voor mij van onschatbare waarde.

Ook de voor die tijd verre en ontoegankelijke naties zoals de USSR met Nederlandstalige (!) uitzendingen en andere landen achter het ijzeren gordijn spreken nog steeds tot de verbeelding.

En wie herinnert zich de Russian Woodpecker niet? 30 jaar geleden een raadsel voor mij wat dat geluid wel mocht betekenen, ondertussen al lang gestopt, maar dankzij het Internet nog steeds te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=aOMVdOc9UbE

Harry
Gast
Harry

Radio heeft spijtig veel van zijn pluimen verloren. Internet en de duizenden radioprogramma ’s is overweldigend. Heeft de KG-luisteren en de digitale storingen een hap gekregen. Zijn nog altijd actief en dat van mijn 12 jaar zonder stoppen zelfs in mijn professionele activiteiten was radio niet weg te denken zijn nu ten volle 82 jaar stoppen ? geen sprake van. De ontvangst van Radio Caroline hier is op een juist in gang gekregen Marconi ontvanger perfect te ontvangen tijdens de dag op 648 kHz. Met een antenne goed aangepast van 2 x 40 meter 30 meter boven zeeniveau, mast 15 meters. Mijn grootste gevecht is de digitale mist door het bedrijf 85 meters van me af. Met een grote loopantenne 2 meter doormeter lukt het om veel weg te werken.
Er is nog veel te vinden op de KG het is een kwestie van wie zoekt die vind en en antenne die goed werkt is nog altijd het belangrijkste deel van de beste KG-ontvanger
Veel geluk voor de radio fanaten Harry

Guido Schotmans
Gast
Guido Schotmans

Zo verdwenen is die hobby niet hoor. Het aantal geïnteresseerden wordt wel kleiner maar de kleine groep wordt steeds actiever. Zie o.a. op http://knollehofdxped.blogspot.com/

Meer in Actueel
Het Avondblad van 22 december (filmpjes)

UK: Twee nieuwe Virgin-producten op DAB+ (video)

Ultieme kersthit is van Mariah Carey

Brandy leverde de ‘Warmste Jingles’

Het Avondblad van 21 december (audio)

Nieuwe radiospots Telenet: eenvoud siert

Sluiten