RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Medewerkers Radio Caraad naar Hof van Assisen voor laster?

Zorg voor een aanbod dat kleiner is dan de vraag en er ontstaat chaos. Zet een massa personen in een veel te kleine ruimte en er is miserie. Omkader dit alles met een overheid die voorgaande feiten ook nog eens voedt door een uiterst gebrekkige wetgeving en de drama’s loeren om de hoek. Het zou dé analyse kunnen zijn van 41 jaar vrije/lokale radio in Vlaanderen. 

En zo belanden we – het moest er ooit van komen – bij het opvallende verhaal van twee mannen, eentje uit Tielt een andere uit Waregem die voor het Brugse hof van assisen moeten verschijnen wegens laster. Het zoveelste miserie verhaal uit de wereld van de kleinere radiospelers in dit land die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Mede gevoed door het ontbreken van goed werkend wetgevend kader. Geen omgezaagde zendmasten dit keer, geen stoorzender, zelfs geen bij de concurrentie verleidde medewerker, maar een… persmisdrijf.   

Dit zijn de feiten

Twee medewerkers van het Tieltse Radio Caraad hebben al een eeuwigheid ruzie met hun concurrenten van Radio Meteor uit Aalter. Beide zenders liggen op een boogscheut van elkaar. En die geschillen zijn nogal geëscaleerd. In die mate dat vandaag de West-Vlaamse Raadkamer een flink dossier voor de neus geschoven krijgt en zich moet uitspreken over een eventuele doorverwijzing naar de rechter.

Radio Meteor – geparkeerd op Aalterse bodem – heeft sinds jaar en dag een licentie, maar Radio Caraad uit Tielt heeft daar moeite mee, drie jaar geleden verloren zij immers hun erkenning. Advocaten verdienen er sindsdien een goed belegde boterham mee. Caraad wist zeker dat niet alle programma’s van Meteor in eigen huis bereid werden. Een vereiste van de Vlaamse Administratie Media. Omdat men vond dat iedereen dat mocht en moest weten, werd Facebook ingeschakeld.

Maar dat vond de sterke man achter Radio Meteor dan weer enkele bruggen te ver gaan. Een klacht met burgerlijke partijstelling, wegens ‘belaging en laster’, belandde in augustus 2020 bij de onderzoeksrechter. Na drie jaar miserie mocht het wel eens ophouden, vond men bij Meteor. Er volgde een onderzoek en uiteindelijk oordeelde het Brugse parket dat er voldoende aanwijzingen waren om twee mannen van Caraad effectief voor de rechter te brengen. 

Pas halfweg dit verhaal

‘Geschreven laster’ wordt in België beschouwd als drukpersmisdrijf en daar moet een volksjury over oordelen. Het Brugse parket vraagt nu aan de raadkamer om de zaak door te verwijzen naar het hof van assisen. In april dit jaar kwam het dossier al een eerste keer voor. Op vraag van de verdediging werden toen extra onderzoeksdaden gehouden en werd er bijgevolg uitstel gekocht.

Maar vandaag is het alweer D-day. De Brugse raadkamer krijgt het dossier opnieuw voor de neus geschoven. De Caraad-medewerkers willen buiten vervolging gesteld worden want ‘wat ze op Facebook posten was echt waar’. Is hun bewering en verdediging. En zelfs mocht dat niet het geval zijn, dan is er nog steeds geen sprake van laster, enkel van een mening. Aldus de verdediging. 

Indien de raadkamer het dossier alsnog naar het hof van assisen stuurt, dan gaat het pas om het vierde ‘persmisdrijf’ sinds de Tweede Wereldoorlog in België. Saillant detail: vorige week nog kreeg een Luikse Facebookgebruiker een jaar voorwaardelijk , omdat hij op sociale media vrouwen had bedreigd. (TB)

Heynen

Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx