RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Mechelen, wat we zelf doen, doen we beter (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Er kwamen heel wat reacties op het artikel ‘Mechelen, wat we zelf doen, doen we beter’, van vorige week donderdag, 22 maart. Tussenkomsten als die van burgemeester Bart Somers voor de omroepen in ‘zijn’ stad Mechelen zijn niet ongewoon. Meerdere aanvragers vroegen immers een aanbeveling van officiële instanties om hun dossiers meer gewicht te geven. Tussenkomen voor een herziening, in de periode dat dit was voorzien, is evenmin abnormaal. Een burgemeester mag de lokale radio’s in de stad verdedigen en vragen om voldoende (meer) frequentieruimte te voorzien’.

Mechelen & Deontologie 

De tussenkomst van de Mechelse burgemeester leek echter een politieke tussenkomst in een openbare aanbesteding te zijn. Hij was zelf niet de aanvrager van het netwerk, en hij vroeg expliciet de erkenning van netwerk 2 voor BG Consulting, zo konden de andere radio’s in Mechelen blijven bestaan.

Zou het kunnen dat burgemeester Somers niet helemaal op de hoogte was van de voorwaarden voor aanvraag? De deontologie, of ‘plichtenleer’ in een officieel mandaat zou hem nochtans goed bekend moeten zijn, hij kan immers een palmares voorleggen waar velen jaloers op kunnen zijn. 

Onze redactie is echter in het bezit van een e-mail die de burgemeester stuurde naar een andere aanvrager, één die niet meteen in concurrentie was met de Mechelse omroepen. Omdat wij menen dat noch deze omroep zelf, noch de aanvrager, hier een inhoudelijke waarde hebben, worden de namen niet mee gepubliceerd.

Email andere aanvraag 

Op 21 juni 2017 schrijft burgemeester Bart Somers aan deze aanvrager dat hij: ‘… als parlementslid niet kan tussenkomen in individuele dossiers. De vergunningsprocedure ligt vast en wordt volledig doorlopen op neutrale wijze door de administratie’. Deze e-mail was geschreven na de brieven aan de minister over de Mechelse radio’s en in volle aanvraagperiode.

Voor de volledigheid geven we de overige tekst ook weer: ‘Het is aan de radiozenders om een dossier in te dienen dat zo sterk mogelijk is, en vanaf dan treedt de geijkte procedure in werking. Het nieuwe radiodecreet zorgt voor een versterkte positie van lokale radio’s, dus wanneer het dossier van de betreffende radio’s sterk is, zullen ze alleszins een goede kans maken om hun radioactiviteiten ook de komende jaren voort te zetten’.

Netwerk 2

Wie de e-mail zou vergelijken met de brieven over de Mechelse omroepen, zou de verschillen kunnen opmerken. Terecht wezen een aantal lezers er ook op dat Stadsradio Vlaanderen helemaal niet heeft gekandideerd voor netwerk 2 (zoals aanbevolen door burgemeester Somers). Dat klopt, Stadsradio Vlaanderen heeft voor netwerken 1, 3 en 4 een dossier ingediend en niet voor netwerk 2.

Netwerk 2 heeft een Vlaams format mee gekregen en dat kan hebben meegespeeld in uiteindelijke aanvragen. Op 15 september 2017 werd Stadsradio Vlaanderen erkend voor netwerk 4. Later trokken beheerders zich in Mechelen terug om de dossiers voor kavels 33 en 58 wettelijk in orde te houden.

Nog later trok Stadsradio die aanvragen weer ‘vrijwillig’ in. Daardoor lag de weg open voor de twee andere (en nog enige) kandidaten op de twee beschikbare pakketten. Randstad kon blijven bestaan door het verlenen van de vergunning netwerk 4 aan BG Consulting.

Dit is de bewuste email: Aaanvraag radiovergunning


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
danny
danny
30 maart 2018 - 18:17 18:17

op oude zenders met naam en faam uit het verleden teren om reclame te verkopen da’s zijn taktiek al jaren,echte schande en dit artikel brengt hem dusdanig in een zo mogelijk nog meer negatieve spiraal dus opdoeken die radiocloons,amateur!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx