RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Mathieu De Blauwe ‘léééft!’ bij MENT

Radiomaker Mathieu De Blauwe verhuisde eind 2019 van VBRO naar MENT, waar hij sinds kerst 2019 elke weekdag live tussen 10:00 en 13:00 uur een programma presenteert dat nog steeds niet écht een naam had. Hoe voelt de overstap van het ene naar het andere medium – al is de scheidingsmuur bij MENT redelijk dun – , dat wilden we onder andere graag weten. 

Intussen groeide het MENT-voormiddag/middagblok ook inhoudelijk stevig. Mathieu heeft een journalistieke opleiding en ‘bakken’ radio-ervaring en is ook een veel gevraagde stem voor reclamespots en bedrijfsfilms via zijn marketing-en communicatiebureau MC Media en voor… telefoonboodschappen. Meteen lag de vinger aan de pols van de actualiteit en voelde hij zich thuis in het hybride product dat MENT is.

Waar dook de microbe voor het eerst op?

Mathieu De Blauwe: “Ik startte op mijn vijftiende bij Radio Bingo in Roeselare en volgde dan een weg via verschillende lokale zenders tot bij Radio Mango waar ik ben terecht gekomen nadat ik stage had gelopen bij Focus-WTV in 2006. Daar deed ik programma in het weekend, terwijl ik in de week naar Neder-Over-Heembeek pendelde voor Radio Contact waar ik tussen 2006 en 2008 de ochtend en later de middag heb gepresenteerd. Na een korte periode op de regionale nieuwsredactie van Nostalgie in 2009, kwam ik uiteindelijk bij VBRO – nu BNL – terecht waar ik opnieuw de ochtend voor mijn rekening naam. En nu presenteer ik bij MENT TV live tussen 10:00 en 13:00 uur.”

Was de overstap naar televisie groot?

Mathieu De Blauwe: “Ik volgde in 2007 nog een extra opleiding tv-presentator bij Jessie Decaluwé, dus ik had al enige ervaring om voor een camera te staan. Altijd denken dat de camera je beste vriend is waar je iets aan vertelt is de ‘truc’. Voor de rest is het live gaan op tv zo goed als identiek aan radio. Je kiest zelf wanneer je de videoclip start. En dan praat je eigenlijk op de intro zoals bij radio. Het is de bedoeling om later nog interactiever te kunnen gaan met de schermen achter mij, zodat ik bijvoorbeeld bepaalde showartikels kan projecteren, maar dat is toekomstmuziek. Een radio/tv-studio is mijn natuurlijke habitat en ik ben blij dat ik elke dag mag doen wat ik graag doe. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en voor de rest zie ik wel wat er allemaal nog op mij afkomt.” (lacht)

° Lees verder onder de foto

En dan is er de journalist in jou, die boven komt.

Mathieu De Blauwe: “Gewoon maar muziek aan- en afkondigen heeft natuurlijk weinig zin. De kijker en luisteraar – via de MENT Radio app – wil beleving en voortdurend geïnformeerd worden. Natuurlijk is actualiteit ook voortdurend online ter beschikking. Maar via radio en televisie is die er tussen de muziek door, prettig terwijl je werkt in huis, rijdt in de auto, wandelt of fietst, ‘zonder moeite’ dus”.

“Ik probeer in mijn programma die info te filteren die onze kijker en online luisteraar kan interesseren om tot een mooi geheel te komen tussen muziek, nieuwe en info. Je moet weten dat in deze coronatijden MENT voor velen zowat het enige gezelschap is. Er live zijn in keuken of huiskamer is voor mensen aangenaam. Net zoals iemand die bij hen aan huis komt. En we stimuleren de interactiviteit via onze site, het studio-mailadres en sociale media. Tweerichtingsverkeer van studio naar thuis en omgekeerd”.

De naam

Marc Hallez (directeur MENT): “We wilden graag een programmanaam die als vlag de lading dekte en positiviteit uitstraalt. Zeker in deze moeilijke en voor velen eenzame tijden is dat belangrijk. Maar ook algemeen is MENT een pure feelgoodzender, voor mensen die positief in het leven staan. Maar hoe komen we op een toffe programmanaam? Mensen ‘in hun kot’ zijn extra creatief, dachten we. We vroegen suggesties voor programmanamen aan de kijker”. 

“Samen met de voorstellen van de kijker en een interne brainstorm kozen we uiteindelijk voor: Léééf! Ja hoor, mét knipoogje naar André Hazes. En we vinden dat zoiets mag, want een tweetal jaar voor het bekende Hazes nummer in ons land uit was, draaide MENT het. We kregen het toen aangeleverd vanuit Nederland en waren dus de eerste zender in Vlaanderen die het brac’ht. We dikten het aantal é’s wat aan. Bewust met drie ‘é’s en bijhorend uitroepingsteken, want ‘Lééééven, kan je niet hard genoeg doen”.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Babbel met Hugo Foets: MENT en FamilyRadio reageren

Naar aanleiding van ons gesprek met Hugo Foets, CEO van BNL - het netwerk dat Lees verder

Complementariteit radio en Spotify…

... Sluit aan bij wat adverteerders verlangen; een targeted, relevant bereik Een combinatie van een Lees verder

Blad 445: RDS, MENT, VRM en Minerva (video)

Belofte maakt schuld. Het Blad zit dit weekend een heel klein beetje in feeststemming... wegens Lees verder

Blad 240: Foto’s, documentaires, film en Corrie (video)

Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft Lees verder

Blad 215: Chris, Kim, MENT, Lucas, Alexander (video)

Kwink- en andere slagen, het blijkt een moeilijke oefening (en dat is jammer!) Eerst voor Lees verder

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video)

Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Lees verder

1712-campagne doet beroep op Lize Spit en Ish Ait Hamou (audio & video)

Dat de coronacrisis ons stressniveau flink de hoogte injoeg, hebben we allemaal gevoeld. De cijfers Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 167 (video)

De koningin scoorde het hoogst van allemaal Halverwege 1980 werd het de VPRO het duidelijk Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Coronacrisis Blad: Maaskant, Star & VRRO (audio)

UK: BBC Radio 2 is happy

Qmusic: ‘High Hopes’ op 1 in Power Top 500 (video)

Sluiten