fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Massaal banenverlies Beinsport: gevolg van ‘piraterij’

Radiopiraten’. Zonder licentie uitzenden op een niet verkregen frequentie. Het is van alle tijden en wereldwijd betreft het een niet bij te houden aantal. De omschrijving werd ook vaak en onterecht gebruikt als het over zeezenders ging. TV-piraten zijn dan weer zeldzaam. Her en der een zeldzame uitzondering die de algemene regel bevestigt, niet te na gesproken. 

‘Piraten’ werden en worden steevast het leven zuur gemaakt door de diverse overheden. Maar wat gebeurt er als diezelfde overheid illegaal bezig is en programma’s, waarvoor andere omroepen diep in de geldreserves tasten om de uitzendrechten binnen te halen, zonder meer uitzendt? Door de staat gefinancierde piraterij dus. Dat is wat Saoudi Arabië doet. Tekst en uitleg…

Politiek en media, ze gaan vaak had in hand. Niet in het minst in het Midden Oosten. U herinnert zich de moord op de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Istanboel, waarna het net rond de hofhouding van kroonprins Mohammed bin Salman al-Saoed zich sloot. Het onderzoek bracht zelfs de Amerikaanse Donald Trump in een lastig parket. Tegelijk escaleerden de spanningen met de Qatarese buren. 

Het door de Saoedische overheid gefinancierde satelliet televisiestation Beoutq, dat zonder toestemming zowat alle globale sportevenementen van het Qatarese Beinsports overneemt, blijft ondanks de dreigende taal van vele internationale instanties ongestoord verder uitzenden. Door de lakse houding van de politiek, mogelijk uit vrees voor het dichtdraaien van de oliekraan, moest de directie van Beinsports, een onderdeel van Al Jazeera, nu zwaar te snoeien in het personeelsbestand.

Ter herinnering: Sinds 2017 verdubbelden de klachten over het brutaal overnemen van rechtstreeks uitgezonden voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League op Sky TV. De piraat palmde ook probleemloos grote delen van Europa in en een deel van de Verenigde Staten met de illegale doorgifte van het F1-wereldkampioenschap. Ook het voetbal, bij zowel de dames als de heren werd, ‘overgenomen’.

Internationaal protest volgde. Zeker omdat grote omroepen zoals de BBC, BT Sports en het inmiddels aan Comcast verkochte Sky TV, wél gigantische bedragen voor de uitzendrechten hadden betaald. Beinsports bleef aan de alarmbel trekken, maar behalve een strenge berisping aan de Saoudi’s, gebeurde er niks, met trieste gevolgen voor het personeelsbestand. 

Geen geld, geen werk

Door de spectaculair teruglopende inkomsten van de abonnementsgelden en vermits Beoutq scherpere prijzen tegenover de vaak dure aansluitingskosten plaatste, belandde Beinsports in een geïsoleerde positie en vooral in de hoek waar de klappen vielen. In het hoofdkwartier in Doha werd enkele weken geleden dan ook de beslissing genomen om driehonderd banen te schrappen. 

Men werd immers eerder dit jaar simpelweg gedwongen om de samenwerking met Liberty Media, de houder van de licenties voor het F1-seizoen te stoppen. Vervelend nieuws dus voor de fans in een omvangrijk ontvangstgebied en tevens voor de geldschieters uit Bahrein die sinds jaren het Britse Mc Laren van de nodige fondsen voorzagen om de strijd met kleppers als Mercedes en Ferrari aan te gaan.

Op 17 juni jongstleden kwam een nieuwe verrassende mededeling van het in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Orbit Showtime Network. Noodgedwongen moest men na vijf nu ook het zesde en allerlaatste sportkanaal met veel tegenzin uit de lucht halen. De directie, waarvan onder meer de Vlaming en de ex-topman van SBS en van de Holland Media Groep Patrick Tillieux deel uitmaakt, had immers ook ondervonden dat bepaalde zaken door de Saoudies werden gestolen. Door het grootschalig aanbieden van de aangepaste decoders werden de mogelijke winsten de grond ingeboord.

Nog nooit gezien 

Inmiddels zette het zwaar getroffen Beinsports, in een alles of niets poging, een juridische machine in werking om deze diefstallen een halt toe te roepen. Zo bevestigde een Franse rechtbank vorige week dat in tegenstelling tot de aanhoudende ontkenningen Beoutq via de Arabsat, een door de Saoedische overheid betaalde, onderneming werd doorgegeven. De uitspraak bevestigde meteen ook de richtlijnen over het respecteren van de intellectuele rechten in het door Qatar gewenste en nog steeds lopende onderzoek van de Wereldhandelsorganisatie WTO.

De UEFA, de Europese tak van de wereldvoetbalorganisatie FIFA toonde zich eveneens, bij monde van president Aleksander Ceferin, niet opgezet met deze gang van zaken. Hij bestempelde de gesofistikeerde vorm van industriële piraterij als een regelrechte dreiging voor het voortbestaan van de verschillende voetbalcompetities. 

Geen wonder dat hij in samenspraak met onder andere de Spaanse La Liga, en de Engelse Premier League een juridisch offensief tegen Saoedi Arabië startte. Ook de Verenigde Staten ontvingen inmiddels het dringende verzoek om Beoutq te blokkeren. Maar of men in Washington op deze uitdrukkelijke wens zal ingaan blijft, gezien de sympathie van het huidige Witte Huis voor de Saoudies, een open vraag. (FvM)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 570: Roos, Apple en Veronica (video)

Roos V. uitgebreid op de praatstoel bij Het NieuwsbladApple laat podcastconcurrenten ver achter zichMusic vertelt Lees verder

Het radiodagboek van 9 augustus – 222 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 567: Sport, Eric en Annemie (video)

De 'sporzamannen' van de radio kunnen het ook op televisie Eerbetoon: radiostudio werd opgedragen aan Lees verder

2010: Ann van Elsen weg bij MNM (video)

Radio- en tv-presentatrice Ann Van Elsen gaat vanaf dit najaar voluit aan de slag bij Lees verder

Het radiodagboek van 6 augustus – 219 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 565: SARC, hitlijst, quiz en waardering

VRRO is voor het eerst expliciet opgenomen in de SARC'Zeezender Top 74' bij Extra Gold Lees verder

Radio 1-programma “#weetikveel” naar Eén

"#weetikveel", momenteel doordeweeks te horen tussen 12:00 en 13:00 uur op Radio 1, krijgt ook Lees verder

Het radiodagboek van 3 augustus – 216 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in tv
Blad 185: DVB-T2, Radio Report en Klara (video)

Blad 184: Funradio, Spotify, NRJ hier en daar (video)

Nostalgische column Hans Knot – 75 (video)

Dick is (nog steeds) radio actief (39)

Een kink in de kabel voor Kanaal 10 DVB-T

Nostalgische column Hans Knot – 74 (video)

Sluiten