RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Mark Koster, trek die NPO beerput nog verder open!

Eindelijk begint de boel in beweging te komen. Eindelijk voel ik me niet meer een roepende in de woestijn die op de NPO (radio) loopt te bashen en waarvan velen dan op hun beurt roepen ‘ach, hij is alleen maar gefrustreerd dat hij er zelf niet meer werkt!’ of ‘lekker schijten in het nest waar je zelf 10 jaar van meegeprofiteerd hebt!’.

Voor wie het gemist heeft: Journalist Mark Koster (foto bovenaan), bekend van het boek over John de Mol, trekt voor de website Follow The Money alle registers open en duikt in het monster wat de Nederlandse Publieke Omroep tegenwoordig geworden is. Wél achter een betaalmuur. Even een opsomming van wat er hier in het (recente) verleden allemaal al gratis over te lezen was.

Ik vond het mooi om te horen van diezelfde Mark Koster toen ik hem een tijdje terug aan de telefoon had. ‘Jij bent ook goed bezig he!’ riep hij tegen me. Iets in mij hoopt dat al die jaren van columns schrijven ook bij hem een zaadje geplant heeft om, na het blootleggen van het dictatoriale John de Mol bewind, nu eens ook zijn pijlen te richten op het geldverslindende, logge, DDR-achtige model genaamd de NPO.

Waar ik me vooral toeleg op het beschrijven van de gang van zaken bij de radiotak, duikt Mark in het televisiegedeelte, waar ene Frans Klein met de scepter zwaait. De radiovariant van Frans Klein heet Jurre Bosman en daar valt ook genoeg over te vertellen. Hij voert, samen met zijn juridisch goed onderbouwde vriend Erik van Hengstum, naar verluidt een waar schrikbewind richting de omroepen, waarin hij zijn macht te pas en te onpas laat gelden en ‘de omroepjes’ vooral ziet als lastige aanleverbedrijven die moeten luisteren naar wat hij van ze verwacht, kortom: opdracht uitvoeren.

‘Als je ze ontmoet zijn het alleraardigste, vriendelijke mensen’, hoorde ik recent nog van een omroepmedewerker. Klopt, maar op de achtergrond speelt zich iets heel anders af, getuige ook door uitgelekt e-mailverkeer en gesprekken met omroepmedewerkers die al wat langer met dit politbureau te maken hebben. Het meest treffende artikel wat ik erover schreef werd geïnspireerd door een alarmerend bericht wat ik ontving een tijdje terug over hoe dat weer gegaan is met die ‘open inschrijving’ voor het tijdstip ’s middags op NPO Radio 1 waar nu nog Toine & Blok zitten tot 1 januari.

Al lang en breed was door Bosman & zetbaas Klaske besloten dat daar Jurgen van den Berg kwam te zitten namens Omroep Max. Toch werd nog voor de schone schijn aan omroepen die interesse hadden in dit tijdslot gevraagd een plan te schrijven, een demo te maken etc. Geldverspilling eerste klas. Met het plan voor een rechtsgang door een aantal benadeelde omroepen tot gevolg. Meer daarover lees je hier: Het is hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom.

Er bereiken mij ook geluiden over hoe er met de nieuwe aspirant omroepen omgegaan wordt die toetreden tot het publieke bestel. Ze worden behandeld als een aandoening waar vooral zo snel mogelijk een medicijn voor moet komen. Ontmoetingen worden moedwillig gesaboteerd, afspraken ontkend.

Het aloude politieke spelletje wordt weer uit de kast getrokken om ongewenste geluiden vooral de kop in te drukken. Ongehoord Nederland wordt afgescheept met een podcast in plaats van radiozendtijd, terwijl Omroep Zwart gebruikt wordt om het door NPO audiobaas Jurre Bosman zo gekoesterde paradepaardje NPO Radio 6 nieuw leven in te blazen, wist mij iemand te vertellen.

Het is geniepigheid van de bovenste plank daar bij de NPO-top. Omroepen houden zich koest omdat ze weten dat het zich wreekt als je je (publiekelijk) uitspreekt over de gang van zaken. Dus doen ze het anoniem via mij. Je ziet wat er met Mark Koster zijn baantje bij NPO Radio 1 gebeurt sinds deze publicaties: hij moet per direct weg bij WNL, waar hij op zaterdagmiddag een radioprogramma maakte. Zelf maakte ik vorig jaar in de zomer iets soortgelijks mee.

Na het schrijven van deze column over DAB+ werd ik gecontacteerd door een redactrice die er een item op NPO Radio 1 van wilde maken. Ik moest de Opal of Lucy app installeren, maar vlak voordat ik in de uitzending zou komen werd ik gecancelled met een kutsmoes (‘ze kreeg de andere kant niet rond’). Wat natuurlijk onzin is, er is altijd wel een technicus op het MediaPark te vinden die even de voordelen van DAB+ wil opsommen.

Hier een opsomming van de artikelen over NPO Radio van de afgelopen jaren waar naar verluidt NPO audiobaas Jurre Bosman bij tijd en wijlen aardig slecht van geslapen heeft. En terecht! Hou eens op met de schone schijn ophouden en vertel gewoon eerlijk wat je aan het doen bent. Verdeel en heers: jij bent de baas over alle NPO radiozenders plus wie en wat daar te horen is. Niet meer, niet minder. Scheelt mij weer een hoop omroepmedewerkers een luisterend oor aanbieden en dan kan ik tenminste weer eens over andere zaken schrijven dan de Noord-Koreaanse staatsomroep in Nederland.

Patrick Kicken
Photo credits: Linda.nl


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Blad 1385: Radio WFM, Tineke, Ben Bode (audio)

• Van Vrije Radio Heultje tot We Feel Music: 40 jaar Radio WFM • Groots Lees verder

Stefan Stasse en NPO Radio 5 in de prijzen (video)

Nog voor de winnaars van de 'RadioRing' (de Nederlandse onafhankelijke prijs voor radioprogramma’s, georganiseerd en Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Teleac moest Nederlanders slimmer maken (audio & video)

In 1979 was het al ruim vijftien jaar geleden dat Teleac werd opgericht, dat gebeurde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x