fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Marconi Oeuvre Award voor Willem van Kooten

De Marconi Award is een Nederlandse radioprijs die sinds 1996 wordt uitgereikt aan programma’s en presentatoren. Marconi verwijst naar Guglielmo Marconi. In Amerika worden soortgelijke vakprijzen uitgereikt onder de naam NAB Marconi Radio Awards.

De prijzen worden toegekend door een vakjury, bestaande uit een juryvoorzitter en circa tien vertegenwoordigers van de nationale commerciële en publieke zenders. De helft van de jury komt uit het publieke veld, de andere helft werkt bij commerciële stations. Er zitten minimaal twee vrouwen in de jury en er zijn minstens twee medewerkers die niet popradiozenders vertegenwoordigen. Het jurysysteem is gebaseerd op dat van de Oscars.

Nog eentje van Veronica

In 2004 werden de categorieën herzien en werd de Oeuvre Award bedacht voor een icoon uit de radiowereld. Onder andere de ook in Vlaanderen bekende Tom Mulder (2004), Ferry Maat (2007), Lex Harding (2011) en Tinneke de Nooij (2016) wonnen deze prestigieuze prijs. Dit jaar was de eer geheel en al weggelegd voor Willem van Kooten, ook bekend onder zijn pseudoniem Joost den Draaijer. 

Hij werd gisteren, maandag 17 december, door zijn kleinzoon met het nieuws overvallen in de uitzending van ‘Tijd’ bij omroepverenging MAX. De voormalig radiopersoonlijkheid ontvangt de award als grondlegger van de hitradio in Nederland. Jingles, fillers, intro’s volpraten en horizontale programmering; we vinden het vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld. 

Van Kooten werd dé norm

Toch is er maar één die het naar Amerikaans voorbeeld in Nederland heeft geïntroduceerd: Willem van Kooten. Ook maakte de Marconi-jury de genomineerden bekend voor de Aanstormend Talent Award, Beste Zender Award en de Online Award. De trofeeën worden op donderdag 31 januari uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar, georganiseerd door AVROTROS.

De Marconi-jury schrijft in haar juryrapport onder meer: “Van Kooten beheerste het radiomaken als geen ander; altijd vol energie, bravoure, passie en met een perfecte timing. Hij werd daarmee het ultieme voorbeeld voor de latere generaties discjockeys. Zij oefenden allemaal het dj-vak uit binnen de norm die Van Kooten misschien wel onbewust in Nederland heeft neergezet”.

De genomineerden voor de Marconi Award voor Aanstormend Talent zijn: Shay Kreuger (NPO Radio 2), Bram Krikke (SLAM!) en Bas Menting (Radio 538). In de categorie Beste Zender zijn genomineerd: NPO Radio 2, Radio 10 en SLAM! (Bron: AVRO-TROS)

° Fotocredits: Freewave foto-archief 1994


TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Beter te vroeg dan te laat, het is een mooie Vlaamse gedachte van een Vlaamse
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De ene Expres is de ander niet en ook deze CEO is uniek en moet
Op de consultatie voor de verdeling van tijdelijke lokale DAB+ vergunningen in Nederland, is massaal
De licentie voor de commerciële zender 4FM zou deels betaald zou zijn met geld van
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radiomaker uit de bocht, maakt als straf podcast over zijn en andere fouten (en beetje

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 17 december (fimpje)

Het Avondblad van 16 december (video)

Het Avondblad van 15 december (video)

VS: De grootverdieners van de radio (audio)

Het Avondblad van 14 december

Eregalerij van de ‘Lage Landen’ op komst (video)

Sluiten