RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

Marc Ysaye verlaat Classic 21

Marc Ysaye, oprichter van Classic 21, waar hij nog steeds de immer flamboyante stem is op zondagochtend, zal op zondag 18 december zijn allerlaatste radioshow verzorgen. De 68-jarige radiomaker en muzikant – hij is al 47 jaar ook de drummer van Machiavel – kondigt aan dat hij na 34 jaar afscheid neemt van ‘Les Classiques’.

Marc Ysaye startte in 1982 bij de RTBF waar hij eerst verschillende programma’s verzorgde op Radio 21, het radiostation dat niet enkel in Wallonië en Brussel, maar ook in Vlaanderen geschiedenis schreef. In 1988 creëerde hij het radioprogramma dat een klassieker werd: Les Classiques.

Hij wilde zijn luisteraars gewoon een alternatief bieden op de misuitzending op zondagochtend, maar het werd zoveel meer. Met zijn warme stem en encyclopedische kennis zette Marc veel mensen, jong en oud, aan om zich te verdiepen in de rockcultuur. Hij werd verantwoordelijk voor de weekenduitzendingen waarvan hij tot 1999 de ochtend verzorgde.

In 2001 werd hij directeur van Radio 21. Bij de grote hervorming van de RTBF-radio’s in 2004 creëerde hij Classic 21. Het succesvolle parcours is genoegzaam bekend: tal van prestigieuze interviews, acties als ‘Les Routes du Blues’ in de VS, de Beatles Tour in Liverpool en Londen of La Rando Cap 48. In 2019 nam hij, als pensioengerechtigde, afscheid van zijn functie als directeur, om zich volledig te wijden aan Les Classiques, een programma dat Ysaye – als muzikant, muziekliefhebber en begenadigd verteller – al 34 jaar draagt.

Maar daar komt nu dus een einde aan, een keuze die hij zelf maakte. Zijn laatste show is op zondag 18 december 2022 om 9.00 uur op Classic 21. “Ik ben de RTBF enorm dankbaar dat ik ‘Les Classiques’ heb mogen maken en van daaruit een volwaardig radiostation heb kunnen ontwikkelen. 40 jaar is een mooi cijfer. Ik ben trots op het geleverde werk. Mijn baby – Classic 21 – is goed gegroeid en gaat heel goed vooruit: ik ben tevreden”.

Etienne Dombret, huidig ​​hoofdredacteur (Chef Editorial) van Classic 21, looft de lange carrière van Marc, de sterke band die hij smeedde met de luisteraars en de grote inspirator die hij werd van een hele generatie ‘animateurs‘, zoals radiopresentatoren in het Frans door het leven gaan. “Het is in deze geest dat het Classic 21-team deze man een eresaluut brengt en zich voorbereidt op het vervolg, want het radio-avontuur gaat door.”


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Geert
Geert
27 oktober 2022 - 10:28 10:28

Hadden wij maar zo iemand in Vlaanderen. Maar goed geen nood Classic 21 is ook bij deze een beetje Vlaams want het is de meest beluisterde “buitenlandse zender”. Zoniet vanaf nu wel!

Rett
Rett
27 oktober 2022 - 00:10 00:10

fijne kerel. We hadden hem in de koude winter van 2011 te gast in Les Nocturnes, in een speciale Belgische aflevering van deze RTL nachtshow voor de gelegenheid vanuit het TVi gebouw aan de Georginlaan in Brussel. We hadden toen een mooie selectie aan Belgische bands uitgenodigd, waaronder ook Machiavel met de baas van een concurrent achter de drums 🙂

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx