RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

JLB gaat (soms) naar zee – 52

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een Seat Panda op overschot

‘Never judge a book, by its cover’. Het is een geijkte Engelstalige uitdrukking die eigenlijk geen vertaling meer nodig heeft. Maar toch doen we het allemaal, dat kijken en beoordelen. Stap maar eens een boekhandel binnen of een doorsnee krantenwinkel. Of staar door het uitstalraam van de bladenman. En volg je eigen blik… Hetzelfde principe en eigenlijk nog veel meer, geldt voor tijdschriften.

Als uitgever probeer je op de omslag zo goed mogelijk weer te geven wat de inhoud van je magazine is. Bij de gedrukte uitgaves van Baffle en RadioVisie gingen we er dan ook altijd uitgebreid voor zitten. Er werd over nagedacht. Ideeën kwamen en gingen. Zaken werden uitgeprobeerd, tot we tevreden waren. Niet zelden riepen we er niet bevooroordeelde personen bij. Een buitenstaander ziet sommige zaken nu eenmaal een stuk objectiever. Lange tijd mocht Joey, onze huistekenaar de covers ontwerpen. Vaak werd de geïnterviewde persoon afgebeeld. Als er geen babbel was, zetten we het hoofdartikel centraal.

Radiopiraat in eigen persoon

Vorige week werd weer eens door de stapel RadioVisies geploegd toen het ons opviel dat één enkele radiomaker lieft drie keer de voorpagina sierde. Anderen raakten nooit verder dan een eenmalige verschijning. We hebben het over Peter Vandam. Waarom net hij? Eigenlijk moest daar niet heel lang over nagedacht worden. Peter was net dat beetje meer ‘van ons’ dan alle anderen mensen uit de radiowereld. Veel medewerkers van RadioVisie kenden hem persoonlijk, maar dat kon nooit de enige reden zijn. Hij was ook de meest sociale, de meest toegankelijke en hij had dat rebelse aureool behouden. De verpersoonlijking van wat een ‘radiopiraat’ zou moeten zijn.

Bij Peter was er nooit een afstand tussen hem en ons. Op drive in shows, waar we hem voor het eerst en daarna vaker ontmoetten, is dat enigszins normaal, maar het viel ons des te meer op toen we regelmatig naar Playa de Aro trokken in de jaren dat Radio Mi Amigo er zijn hoofdkwartier had. We konden er met iedereen praten en alle medewerkers vonden de aandacht leuk, maar enkel met Peter gingen we op stap. Eten in restaurant Amsterdam, doorzakken in de El Gringo of zomaar gaan varen met zijn speedboot. We kwamen ook bij hem en zijn toenmalige vriendin Lieve aan huis. En af en toe kwam dat heel goed uit. Zoals in oktober 1975 toe er plots een huurauto op overschot was…

We nemen niks terug op zondag

RadioVisie-collega’s Frans Schuurbiers en JL Bostyn waren nog maar eens met het vliegtuig naar Spanje getrokken. Vluchtje naar Gerona geboekt waar ze een Seat Panda huurden voor de rest van hun verblijf. Het duo zou op een zondag terug naar Schiphol vliegen. Het inleveren van de auto lukte echter niet. De lokale verhuurder in Playa had zijn zondagse rust hoog in het vaandel staan. ‘Cerrado el domingo’ liet het bordje op zijn voordeur weten. Geen brivenbus om de sleutels in te gooien. Bovendien moest ze nog hun waarborg terugkrijgen. Ze waren schadevrij door de vakantie gekomen en ook toen al telde iedere peseta.

In de nood kent men zijn vrienden. In dit geval Peter en Lieve. Ze waren verbaasd dat de heren van de VVVR alweer voor hun deur stonden, want de avond voordien hadden ze nog uitgebreid afscheid genomen. “Ach leuk jongens, jullie zijn terug! Eten jullie een hapje mee? Per slot van rekening is dat toch van jullie!” Voor de duidelijkheid; Frans en JL logeerden in Playa steeds in een studio en kookten zoveel mogelijk hun eigen potje. Op het eind van het verblijf hielden ze altijd wel iets over, dat ze met plezier bij de Vandammen achterlieten. Eten en drank mag je niet terug naar de winkel brengen en zeker niet weggooien.

Een etentje met het koppel sloegen ze eigenlijk nooit af, behalve als ze een vliegtuig moesten halen. Nee dus. “Helaas geen tijd!”. Ze legden heel snel hun probleem uit, waarna Peter zich in de Panda wurmde. Samen ging het met een rotvaart naar het vliegveld van Gerona. Ze waren nog net op tijd waren om in te checken. Waarna de ‘opgevorderde’ chauffeur de rit terug aanvatte om de volgende maandag de nodige formaliteiten te vervullen bij de verhuurder.

Bij een volgende bezoekje zijn ze met z’n allen, met de terug gekregen waarborg, lekker gaan eten. Waarschijnlijk hebben ze ook iets gedronken. Maar op dat punt houdt de informatie plots op. Uiteindelijk is het verhaal ook al ruim veertig jaar oud.

* Peter verscheen een eerste maal op de cover van Baffle 9 (1 november 1975), daarna nog eens op de omslag van nummer 21 (15 oktober 1976) en tot slot helemaal vooraan in het dubbelnummer 29/30 (3 november 1980).  


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx