RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Malaise bij de radioafdeling van Mediahuis?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag heeft Victor Olsen het over de meest recente CIM-luistercijfers en het daarop volgende persbericht van Mediahuis.

Nostalgie en NRJ overtuigen niet in de laatste CIM-cijfers

Luistercijfers en PR-berichten

Vorige week werden de CIM-RAM luistercijfers voor de periode Mei-Augustus 2019 bekend gemaakt, daarna regende het weer PR-berichten van betrokken omroepen, zoals steeds. In de radiosector zijn zo’n berichten niet anders dan elders, dat wil zeggen dat ze meestal met een korreltje zout moeten worden gelezen. Net omwille van dat medeweten van anderen houdt men zich in dergelijke stukjes beter zo dicht mogelijk aan de realiteit. Crisis-communicatie pur sang.   

Het persbericht van de N-Groep (Nostalgie en NRJ) trok in dat opzicht een bepaalde aandacht. Directeur Tom Klerkx: (citaat)Nostalgie behaalt op de algemene doelgroep 12+ een marktaandeel van 5,5%. In de doelgroep 35-54 bereikt de zender dagelijks 140.000 luisteraars. Met Nostalgie bouwen we gestaag verder aan ons verhaal. Ook bij Nostalgie zijn er de laatste maanden wel wat veranderingen gebeurd en zoiets vraagt altijd tijd.’ (einde citaat)

Het laagste marktaandeel in tien jaar

Klerkx spreekt van 140.000 luisteraars in de doelgroep 35-54, vandaag vertegenwoordigt dat aantal een marktaandeel van 6,6% in die doelgroep. In 2018, ongeveer in de periode dat Tom Klerkx werd ingehaald als nieuwe directeur van Nostalgie Vlaanderen (eind maart 2018, n.v.d.r.), was het aandeel van Nostalgie in die kerndoelgroep nog ruim 10%. Op ongeveer anderhalf jaar tijd verliest Nostalgie dus 4,2% marktaandeel in doelgroep 35-54, dat is toch een gigantische daling. 

Nostalgie haalt in de laatste luistercijfers dan ook het laagste marktaandeel in de kerndoelgroep 35-54, en dit in de periode van de laatste tien jaar:  

Zorgen voor verdere groei

Wie nog even verder kijkt ziet ook dat de luisterduur per dag enorm is teruggevallen. De piekpositie ooit voor Nostalgie was 246 minuten per dag, of ruim vier uur. In de laatste CIM-cijfers (Mei-Augustus 2019) valt die luisterduur terug naar 178 minuten per dag, ongeveer een uur minder. Met een algemeen marktaandeel van 5,5% zakt de omroep trouwens zowat terug naar het begin, namelijk het peil van 2009, één jaar na de lancering van het product. 

Radio moge dan ‘slow business’ zijn, en ‘herpositioneren moge tijd kosten’, in de radiowereld is twee jaar ook al een behoorlijke tijd, zeker als de tendensen herhaaldelijk negatief zijn, of blijven. Bij de aanstelling van Tom Klerkx in 2018 stelde gedelegeerd bestuurder Nostalgie Vlaanderen, Bart Decoster, immers: (citaat) ‘Tom wordt ook verantwoordelijk voor het opstarten van het nieuwe stadsradionetwerk …/… De enorme ervaring als radioman en de duidelijke visie die Tom meebrengt omtrent de invulling van beide zenders zullen voor verdere groei zorgen’. Groei, no more, no less. 

‘De basis versterken’

Over de laatste luistercijfers van NRJ wil Mediahuis het volgende kwijt: (citaat) ‘NRJ zet in de doelgroep 18-44 een stap vooruit en verdubbelt zijn marktaandeel tot 0,8%. Ook in de andere doelgroepen vertoont de jongste, generalistische zender van Vlaanderen groeicijfers. We zijn nu exact een jaar bezig en zijn er ons van bewust dat een nieuwe zender in de markt zetten tijd vraagt. Iedereen die het medium radio kent, weet dat dit een traag proces is. Het is fijn om vast te stellen dat we elke golf vooruitgaan en niet alleen meer luisteraars bereiken, maar ze ook nog eens langer aan ons kunnen binden. Zo versterk je je basis.’(einde citaat)

De jongste grote radio-omroep in Vlaanderen, is ondertussen niet meer zo ‘nieuw’ als semi-landelijk stadsradionetwerk. Het algemene luistercijfer van NRJ, na een volledig jaar actief te zijn geweest, is momenteel slechts 0,3%. Concreet, en ‘to the point’, betekent dit dat er in Vlaanderen momenteel 30.900 mensen luisteren naar NRJ. Het netwerk van VBRO haalt momenteel bijna dubbel zoveel luisteraars als NRJ, en dit zonder directe steun en/of budgetten van een grote mediagroep. De nationale MNM wint in één luisterperiode bijna drie keer zoveel luisteraars als NRJ per dag heeft.

Hoe lang en hoeveel geduld? 

Zit alles dan wel echt op schema voor ‘verdere groei’? Noch Mediahuis, noch welke andere omroep of mediagroep ook, zou toch na één jaar tevreden willen zijn met een behaald resultaat van 0,3% marktaandeel? Laat staan dat het een beoogd resultaat zou zijn! Echt ambitieus zou het zeker niet klinken. Aan deze snelheid zou NRJ binnen nog eens zeven periodes van luistermetingen CIM, en dus na 2,5 jaar, aan 1% marktaandeel komen. Dat zou alleszins geen winstgevende exploitatie zijn.

Was het dan toeval dat, net dezer dagen, Nathalie Delporte als nieuwe programmamanager werd aangesteld? Dat hoeft helemaal geen paniekreactie te zijn, eerder zou het te maken kunnen hebben met een ‘niet oneindig zijn van toegemeten tijd om tendensen recht te trekken’. Het is alleszins de vraag hoe lang, en hoeveel, geduld Mediahuis zal blijven tonen. 

Is getekend Victor Olsen


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Nostalgie Vlaanderen

Meer over NRJ Vlaanderen

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
rudy
rudy
23 oktober 2019 - 08:29 08:29

mooie analyse! kunnen jullie dat ook eens doen voor studio brussel en de laatste cijfer dip? daar is dit weekend in de pers ook al één en ander over verschenen

Dimitri
Dimitri
21 oktober 2019 - 17:47 17:47

NRJ zal wel goed zijn in zijn genre maar als je met de 94,6 de 103,1 moet gaan beconcurreren ben je wel lichtjes benadeeld. Nostalgie mikt zowat op dezelfde doelgroep dan hun Nederlandse collega’s NPO Radio 2 alleen met dat verschil dat de Nostalgie playlist veel beperkter is en na verloop van tijd sneller doet wegzappen.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
21 oktober 2019 - 17:03 17:03

Ik zal het kort houden: de vlag dekt de lading helemaal niet. De Franstalige Radio Nostalgie is de meest beluisterde radio in Wallonië. De muziekkeuze is dan ook helemaal retro of noemen we het gewoon ‘nostalgie’?

Rett
Rett
21 oktober 2019 - 12:49 12:49

tja, het wordt moeilijk voor muziekradiostations om nog door te breken: Hey luister naar mij, ik draai plaatjes … Kan tellen als USP.
Dat is vooral een probleem wanneer je er iets aan wil verdienen natuurlijk.
Wanneer je radio maakt zoals kunstenaars stukken maken – just for the love of it – maakt het niet zoveel uit. Het blijft dan uiteraard fijn wanneer er appreciatie en eventueel zelfs wat populariteit rond je maaksels ontstaat, maar daar kan een mediagroep zich uiteraard niet tevreden mee stellen.

ED raket
ED raket
21 oktober 2019 - 13:29 13:29
Antwoord aan  Rett

Nostalgie is erg achteruitgegaan. Sinds joe 70 en 80 op DAB zit luister ik uitsluitend naar deze 2 . Geen oeverloos geleuter , enkel nieuws op het uur . Meer moet dat voor mij niet zijn.

Adriaan
Adriaan
21 oktober 2019 - 14:14 14:14
Antwoord aan  ED raket

Ook ik luister naar Joe 80’s & MNM Hits, na een drukke dag op het werk heb ik rustige muziek nodig zonder blablabla op de radio, ik luister deze zenders uitsluitend via DAB+

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
21 oktober 2019 - 15:38 15:38
Antwoord aan  ED raket

Als je de naam Nostalgie wil gebruiken, draai dan tenminste ook muziek uit de jaren 50-60-70 en beperk je niet alléén tot de jaren 80 of 90 of zelfs recente platen, die helemaal niks met “Nostalgie” te maken hebben, hun beperkte en steeds weerkerende playlist zal daar ook wel iets mee te maken hebben dat luisteraars hen de rug toekeren !!

wilfried
wilfried
21 oktober 2019 - 17:02 17:02
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Nostalgie Vlaanderen kan beter een lesje leren van Nostalgi Wallonië. Hier word muziek gespeeld van de jaren 60 tot de jaren 90. Bij deze luistergroep, de 50+, is reclame nog wel zinvol. Nu moeten veel 50+ naar de lokale radios op de fm luisteren om muziek van de jaren 60 tot 90 te horen. NRJ Vlaanderen zit dan weer in de zelfde vijver dan de andere jongeren zenders te vissen.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx