RadioVisie

  • .
    .

Mag ‘De Inspecteur’ verder inspecteren?

‘De vraag stellen is de vraag beantwoorden’. Dat moet de achterliggende gedachte zijn geweest bij een interessant stukje in Het Laatste Nieuws van vandaag. Is Sven ‘De Inspecteur’ Pichal (foto bovenaan) vanochtend tussen 08:00 en 09:00 uur op Radio2 aan zijn laatste seizoen consumentenhulp begonnen? Net wanneer het programma op een zucht staat van een lustrum, tien jaar aanwezigheid op de radio. 

Eén en ander is het rechtstreekse gevolg van de hertekende ochtend van het tweede publieke radionet. Straks gaat Peter Van de Veire immers de luisteraars gezelschap houden van 06:00 tot 09:00 uur. En is dat laatste uur nu net niet het slot waar het populaire consumentenprogramma – goed voor een dagelijkse driekwart miljoen luisteraars – geprogrammeerd staat? 

In de slipstream van de heisa rond het afschaffen van het regionale ochtendblok werd al even de vraag gesteld wat er zou worden van ‘De Inspecteur’. Initieel werd even gezegd dat het programma zou verhuizen naar een uurtje later (9 tot 10 uur), maar dat blijkt niet te kloppen. Het blijft voorlopig onduidelijk of de man en zijn redactie moeten verdwijnen, op een ander uur terecht komen, worden ‘versplinterd’ in rubrieken in verschillende andere programma’s, of in een digitaal hoekje worden gezet. 

VRT-woordvoerder Jan Sulmont wilde gisteren enkel kwijt dat er nog geen beslissing is genomen en dat alle mogelijke pistes open blijven. Verder kregen alle betrokkenen zwijgplicht. Het Laatste Nieuws vroeg ‘De Inspecteur’ zelf om toelichting, maar Sven Pichal gaf niet thuis. Waarbij bij ons de vraag rijst ‘waarom de VRT geen open kaart speelt?’. Het is blijkbaar een nieuwe trend – ook bij andere omroepen – om geheimzinnigheid als marketing instrument in te zetten.

Bij ‘De Inspecteur’ kunnen luisteraars met alle mogelijke en onmogelijke consumentenproblemen terecht. En vaak worden ze effectief en snel geholpen. Zo wist men dit voorjaar nog het voordelige tarief van dertienduizend Eneco-klanten te redden. Of straks 750.000 luisteraars nog beroep op hem kunnen blijven doen, is onduidelijk. (TB)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
7 september 2022 - 09:41 09:41

Hoort dit consumentenprogramma niet eerder thuis op de VRT-informatiezender, Radio 1 ? Het is vele jaren geleden ook daar begonnen (in de voormiddag), onder een andere naam en gepresenteerd door Annemie Peeters en Sven Pichal. Maar, is er nog plaats op Radio 1, zonder dat een ander programma daarvoor zou moeten sneuvelen?

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
7 september 2022 - 11:40 11:40
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Ik denk dat je gelijk hebt ! Radio1 is een informatiezender volgens mij, ik denk meteen aan NPO Radio1 en La Première, …Feit is dat het echt een programma is dat alle luisteraars kunnen bekoren. Radio1 vergeet nogal dikwijls zijn echte taak.
Overigens, Radio1 noemde in vroegere tijden ook ‘BRT1 Service & Informatie’

Laatst bewerkt 9 maanden geleden door Pieter Van Banden
HermanB
HermanB
7 september 2022 - 15:57 15:57
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Correctie: Radio 1 is géén informatiezender maar een muziekzender met af en toe wat info.

De andere voorbeelden die je noemt zijn wél informatiezenders.

Vlaanderen is een van de weinige regio’s in Europa die geen informatiezender heeft. Dat geeft de openbare omroep uiteraard nooit toe, want ze heeft haar eigen ‘openbare opdracht’ zelf geschreven. Daarin wijkt ze danig af van andere landen. In andere landen staat in die opdracht dat de openbare omroep informatie en kwaliteit moet leveren.
In de Vlaamse staat bovenaan dat zoveel mogelijk mensen moeten worden bereikt: voorrang van kwantiteit op kwaliteit en informatie. En daarom hebben wij geen nieuwszender.

Dimitri
Dimitri
10 september 2022 - 00:03 00:03
Antwoord aan  HermanB

Eigenlijk zouden NPO en VRT gezamenlijke uitzendingen moeten brengen zoals de Duitse omroepen binnen Europa dit doen. Eventueel voorzichtig staren op Radio 1 tussen middernacht en 6u om zo aan een rijkelijke programmatie te komen zonder extra veel meer kosten te hoeven maken.

PVM
PVM
1 september 2022 - 20:34 20:34

Het is 1 van de weinige VRT programma’s waar ik naar luister, er worden veel tips gegeven, informatie en problemen opgelost waar de consument echt wat aan heeft. Het zou heel jammer zijn moest dit echt afgevoerd worden!

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx