fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Maeva: ‘Een bom in de radio’

Terwijl je tegenwoordig verbaasd bent als er ergens géén foto of bewegend beeld van bestaat, iedereen is sinds de doorbraak van de smartphone immers filmmaker geworden, was dat voordien net omgekeerd. In de jaren 80 van de vorige eeuw was het zelfs eerder uitzondering dan regel als er goede foto’s gemaakt werden door niet professionelen.

Pas met de voorzichtige doorbraak van de videorecorder en camera kwam daar heel langzaam enige verandering in. In datzelfde decennium brak de vrije radio door in Vlaanderen. Net op tijd om filmpjes te draaien van hun exploten. Niet in grote getale, maar ze bestaan. Dat mochten we zelf weer ondervinden toen we in onze archieven uiterst merkwaardige beelden terugvonden van Radio Maeva.

Een opname met de niet mis te verstane titel ‘Een bom in de radio’. Een soort documentaire gemaakt door twee medewerkers van Vlaanderens’ populairste station op dat moment; Marc Hermans en Ben van Praag. Al laat de beeldkwaliteit hier en daar een beetje te wensen over (logisch na dertig jaar) blijft dit een zeer boeiende film over de geschiedenis van dit station. In z’n geheel vind je hem niet terug op het internet, wel diverse fragmenten.

Ben Van Praag vertelt

In 1987 hadden Marc en ik een eigen video-bedrijfje opgericht, omdat we toch met ièts onze dagelijkse boterham moesten verdienen en radio alleen was daarvoor niet genoeg. Ons bedrijf heette Exclusief Beeld en Geluid (EBG) en onze eerste eigen productie was een videofilm over onze tijd bij Maeva. We hadden namelijk in het voorjaar van 1983 een videorecorder en bijhorende camera cadeau gekregen van Denise en Achiel en vanaf die dag begonnen we met het sporadisch filmen van leuke momenten.

Drie jaar later besloten we al die fragmenten bij elkaar te rapen en er een film van te maken. We noemden het eindresultaat ‘Een bom in de radio’, naar een uitspraak van Ron van de Plas, die in het prille begin van Maeva tegen mij opmerkte (toen de eerste zakken met post binnenstroomden): “Jongen, we zitten hier op een bom!“. Commercieel was de film een flop. We verkochten er een paar honderd exemplaren van, maar video stond toen ook nog maar in de kinderschoenen.


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

Meer over Radio Maeva

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Radio Maeva heeft zichzelf opgesplitst. Of iets in die zin, want heel duidelijk is het
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Deze week krijgt nieuw talent een kans bij MaevaFM. Jong bloed stroomt door de aderen
Weinig radiomakers kunnen op hun CV de namen van werkgevers als Contact, Maeva, Mi Amigo,
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
Op 24 maart las je het voor het eerst bij ons: 'Houdt Family Radio er
'De situatie van de lokale radio is dusdanig verslechterd, dat Vlaanderen geen enkele garantie meer

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Jos HarteB GiosJan D.M. Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
B Gios
Gast
B Gios

Wauw, dit is het beste nieuwjaarsgeschenk dat Marc en Ben ons konden geven. Als grote maeva fan komen alle jeugdherinneringen hiermee terug naar boven. Het zijn trouwens deze helden aan wie ik mijn persoonlijke radiomicrobe heb te danken :o). In die maeva tijd had ik ook nooit durven dromen dat ik in de jaren 90 nog samen met hen Ben & Marc radio zou maken in de Kempen. Ook dat was een fantastische tijd en ik moet toegeven dat ik nadien nooit nog hetzelfde gevoel heb gehad bij het maken van radio.

Jos Harte
Gast
Jos Harte

Maeva zond ook enige tijd uit op Korte Golf 6015 dacht analoog ,maar misschien ok wel
in DRM , weet het niet meer .
Is er iemand die dat wel weet , zijn er ook nog audio bestanden van, of een video misschien , hoor het graag ??

Jan D.M.
Gast
Jan D.M.

Mooi document over Maeva. Toen perfect te ontvangen in de streek Ninove-Zottegem-Brakel. Alle boeren in de streek reden er met hun tractoren rond met de muziek van Maeva. De Maeva-bus was regelmatig te gast in Zottegem (Schoenen Ortwin).

Meer in Retro
De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Zaterdag is Joey-dag is Zaki-dag

Zaterdag is Joey-dag is kerstmandag

Betalen om te luisteren (en te kijken)

Het eerste uur van Radio 538

Nederlands radiomonument: Ellen Bijl

Sluiten