fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Maaseik: DAB+ stoort (slechte) draadloze ontvangers

Het is komkommertijd in de nieuwsmedia en dan wordt klein nieuws al eens buiten proportie uitvergroot. In Maaseik gebeurde dat vandaag dankzij een ‘komkommerberichtje’ van burgemeester Johan Tollenaere. Die kreeg de voorbije weken een vijftiental meldingen van auto’s en garagepoorten die niet meer openden via de afstandsbesturing.

Daarbij kwamen ook Norkring en Broadcast Partners in het vizier, want de fenomenen doen zich allemaal voor in de nabijheid van een zendmast en beide operatoren hebben de afgelopen maand gewerkt op de zendmast van de politiezone Maasland in Maaseik. Norkring nam op 14 juni de steunzenders voor de DAB+ muxen 5D en 11A in gebruik, Broadcast Partners volgde twee dagen later met een steunzender voor de VRT-mux 12A.

Intussen heeft het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) het probleem bevestigd aan de burgemeester. Het gaat blijkbaar om één specifiek automerk (Jaguar/Landrover, volgens de VRT) dat kampt met het probleem.

“De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+. Voor de poorten kan een filter, waarvan de installatiekosten tien tot twintig euro bedragen, het probleem al verhelpen. Voor de auto’s zouden de getroffen mensen naar hun garage moeten stappen om te zien hoe het probleem kan worden opgelost. De mensen van het BIPT zullen ook nog ter plaatse komen”, zegt burgemeester Tollenaere.

Het BIPT noemt geen namen, maar een eenvoudig rekensommetje maakt duidelijk dat de mux 11A (Norkring) meer dan waarschijnlijk de boosdoener is. Al is het woordje ‘boosdoener’ misschien niet op zijn plaats, omdat het hier eerder een kwestie is van slechte – te weinig filterende – ontvangers en zeker geen kwestie van een ‘slechte’ zender. Afstandsbedieningen zijn namelijk niet onderworpen aan licenties en dus moet de oorzaak meestal daar worden gezocht.

Feit is wel dat autosleutels en garagepoorten bij ons meestal gebruik maken van de frequenties 433,92 en 868 mHz. En laten dat nu net allebei spiegelfrequenties zijn van de mux 11A (216,928 mHz). Vergelijk daarbij de timing van de storingen (1 maand) met de komst van de 11A-zender Maaseik (14 juni). Plus is er het feit dat spiegelfrequenties een bekend én normaal fenomeen zijn in een onmiddellijke straal tot pakweg 150-200 meter van de mast.

Wellicht zal het BIPT nog wel zorgvuldig uitmeten of die ‘spiegels’ – die op zich eigen zijn aan zenders – binnen de normale perken blijven in Maaseik.

Het BIPT laat intussen weten dat het probleem al langer gekend is en zich op meerdere plaatsen in Vlaanderen stelt. Wellicht gaat het dus om feiten rondom de andere 20 zendlocaties van mux 11A. Dat is echter niet de schuld van Norkring, maar gewoon een stom toeval omwille van de frequentie van die mux 11A. Meestal is het probleem op te lossen met de juiste filters.

Overigens zou het interessant zijn om ook in Groot-Brittannië eens te gaan kijken of ze het probleem kennen, want ook daar is het blok 11A een landelijk net (Sound Digital), plus zijn Jaguar en Landrover Britse automerken.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Duitsland: Federale rechter beslist over tweede Bundesmux Zuid-Afrika: DAB+ testen wordt verlengd Azerbeidzjan: eerste DAB+
WorldDAB komt naar Brussel voor algemene vergadering Frankrijk: Normandische muxen officieel gestart Rádio DAB Praha:
Duitsland: Thüringen wacht op digitale frequenties (en dat is hun eigen schuld) Zwitserland: DAB+ wordt
UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen Italië:
Duitsland: DAB+ beleeft momentum Australië: kaap van vijf miljoen toestellen gerond Duitsland: Stilte over tweede
Als u in de provincie Limburg naar één van de publieke zenders luistert - verder
Zwitserland: definitief einde van FM in 2024, maar wellicht al twee jaar eerder Zuid-Tirol: plan
Het DAB+ vakantierapport Frankrijk: 68 extra DAB+ stations in Parijs, Marseille en Nice Polen: kandidaten

4
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
RobHaveveRudy De SaedeleirYvan De Schrijver Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Yvan De Schrijver
Gast
Yvan De Schrijver

Ik stel me meer en meer vragen bij het door de strot duwen van DAB+. Het is voor Norkring en de aandeelhouders lukratief, maar zal de technologie door de komst van 5G niet totaal achterhaalt zijn ? Eens 5G is uitgerold kunnen immers makkelijker internetradio’s in o.m. wagens worden geplaatst waarbij men tienduizenden zenders over de ganse wereld binnen bereik heeft met een autoradio die goedkoper is dan de DAB toestellen…

Meer in Actueel
Blad 206: Nachtradio, Collega’s en Yesterdayland (video)

Radio ‘helpt wereld een beetje om zeep’ in Maaseik

Blad 205: Spotify, Top 15, Pros, Qmusic, Hertz (audio)

Vrije radio-pionier Ugo De Clerck (72) is niet meer

Bjorn Verhoeven ‘gocart’ van Hasselt naar Middelkerke

Blad 204: G FM, ‘radiopiraten’ en Nasrien C. (video)

Sluiten