RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Maaseik: DAB+ stoort (slechte) draadloze ontvangers

Het is komkommertijd in de nieuwsmedia en dan wordt klein nieuws al eens buiten proportie uitvergroot. In Maaseik gebeurde dat vandaag dankzij een ‘komkommerberichtje’ van burgemeester Johan Tollenaere. Die kreeg de voorbije weken een vijftiental meldingen van auto’s en garagepoorten die niet meer openden via de afstandsbesturing.

Daarbij kwamen ook Norkring en Broadcast Partners in het vizier, want de fenomenen doen zich allemaal voor in de nabijheid van een zendmast en beide operatoren hebben de afgelopen maand gewerkt op de zendmast van de politiezone Maasland in Maaseik. Norkring nam op 14 juni de steunzenders voor de DAB+ muxen 5D en 11A in gebruik, Broadcast Partners volgde twee dagen later met een steunzender voor de VRT-mux 12A.

Intussen heeft het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) het probleem bevestigd aan de burgemeester. Het gaat blijkbaar om één specifiek automerk (Jaguar/Landrover, volgens de VRT) dat kampt met het probleem.

“De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+. Voor de poorten kan een filter, waarvan de installatiekosten tien tot twintig euro bedragen, het probleem al verhelpen. Voor de auto’s zouden de getroffen mensen naar hun garage moeten stappen om te zien hoe het probleem kan worden opgelost. De mensen van het BIPT zullen ook nog ter plaatse komen”, zegt burgemeester Tollenaere.

Het BIPT noemt geen namen, maar een eenvoudig rekensommetje maakt duidelijk dat de mux 11A (Norkring) meer dan waarschijnlijk de boosdoener is. Al is het woordje ‘boosdoener’ misschien niet op zijn plaats, omdat het hier eerder een kwestie is van slechte – te weinig filterende – ontvangers en zeker geen kwestie van een ‘slechte’ zender. Afstandsbedieningen zijn namelijk niet onderworpen aan licenties en dus moet de oorzaak meestal daar worden gezocht.

Feit is wel dat autosleutels en garagepoorten bij ons meestal gebruik maken van de frequenties 433,92 en 868 mHz. En laten dat nu net allebei spiegelfrequenties zijn van de mux 11A (216,928 mHz). Vergelijk daarbij de timing van de storingen (1 maand) met de komst van de 11A-zender Maaseik (14 juni). Plus is er het feit dat spiegelfrequenties een bekend én normaal fenomeen zijn in een onmiddellijke straal tot pakweg 150-200 meter van de mast.

Wellicht zal het BIPT nog wel zorgvuldig uitmeten of die ‘spiegels’ – die op zich eigen zijn aan zenders – binnen de normale perken blijven in Maaseik.

Het BIPT laat intussen weten dat het probleem al langer gekend is en zich op meerdere plaatsen in Vlaanderen stelt. Wellicht gaat het dus om feiten rondom de andere 20 zendlocaties van mux 11A. Dat is echter niet de schuld van Norkring, maar gewoon een stom toeval omwille van de frequentie van die mux 11A. Meestal is het probleem op te lossen met de juiste filters.

Overigens zou het interessant zijn om ook in Groot-Brittannië eens te gaan kijken of ze het probleem kennen, want ook daar is het blok 11A een landelijk net (Sound Digital), plus zijn Jaguar en Landrover Britse automerken.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 822: Eiffeltoren, Radio Onda, historische (radio)video’s

• De uitvinding van de radio redde de Eiffeltoren van de afbraak • Brazilianen uit Lees verder

Blad 793: Audials, XC60 en gouden zendmasten (audio)

• Laat u de klok rond vermaken met Audials Play (enkel voor Windows) • Een Lees verder

Helft van ‘tweeling-mast’ tegen de vlakte (video)

Waver: 245 meter hoge pyloon van de RTBF opgeblazen De Belgische radiogeschiedenis is alweer een Lees verder

Blad 676: SRV, Hasselt1, Anderlues, Veronica (audio)

Drie manieren om radio te luisteren? Maak er maar vier van. In Hasselt heeft er Lees verder

Frankrijk: aanslag op tweede grootste zendersite

In de buurt van het Franse Marseille heeft het in de nacht van maandag op Lees verder

Blad 657: Lutgart, antennes & Bent (audio & video)

"Ik heb een rijk leven gehad, daarvoor bedank ik vooral de luisteraars".Opnieuw gaat een stuk Lees verder

Blad 637: Digitradio 3, Amy & Europe 1 (video)

Een interessante DAB+ voor mensen met visuele beperkingen. Radio voelt niet meer spannend aan en Lees verder

Hoe lang nog blijft RTL op de langegolf?

Maakt ook RTL zich klaar om zijn zender op de langegolf (234 kHz) uit te Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Yvan De Schrijver
Yvan De Schrijver
16 juli 2019 - 17:50 17:50

Ik stel me meer en meer vragen bij het door de strot duwen van DAB+. Het is voor Norkring en de aandeelhouders lukratief, maar zal de technologie door de komst van 5G niet totaal achterhaalt zijn ? Eens 5G is uitgerold kunnen immers makkelijker internetradio’s in o.m. wagens worden geplaatst waarbij men tienduizenden zenders over de ganse wereld binnen bereik heeft met een autoradio die goedkoper is dan de DAB toestellen…

Haveve
17 juli 2019 - 08:10 08:10
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Het heeft net wel, en helemaal, met voor of tegen DAB+ te maken, als een systeem (DAB+) om welke reden(en) ook (hier falende coördinatie van frequenties) niet alle comfort biedt wat het hoort te bieden (voor alles). Dan faalt het systeem eveneens, in dit geval DAB+ in de streek van Maaseik. Het is dan zelfs niet meer belangrijk wie of wat de oorzaak zou zijn van dat falen, het systeem faalt dan gewoon. De schuld dan hoofdzakelijk willen schuiven op ‘Chinese brol’ is larie: vele merkproducten worden daar ook gemaakt, en het is hier vooral de coördinatie van frequenties die faalt. Voorkomen is beter dan genezen. Het beleid hoort hierin zelfs correct te zijn, en niet half correct, of helemaal niet.

Rob
Rob
17 juli 2019 - 13:37 13:37
Antwoord aan  Haveve

U weet niet waarover u spreekt

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Blad 206: Nachtradio, Collega’s en Yesterdayland (video)

Kolder en Klodder – 84 (video)

Radio ‘helpt wereld een beetje om zeep’ in Maaseik

Sluiten