RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Maar het is vandaag ook 16 juni… 1988 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Amerikaanse maakt radio voor Engeland via Luxemburg

De oudere generaties radioluisteraars krijgen nog steeds hartkloppingen als ze de woorden Lucky Luxemburg, The station of the Stars en de cijfers 208 horen, lezen of zien. Ze verwijzen allemaal naar de legendarische Engelstalige uitzendingen van Radio Luxemburg. Begonnen in 1952 was het in december 1992 helaas afgelopen omdat de inkomsten te laag waren om rendabel te blijven.

Ondanks de populariteit en de vele grote namen die er gewerkt hebben – heel wat dj’s uit de al even beruchte en beroemde offshore radio periode vonden er hun plekje achter de microfoon – , zijn er bijzonder weinig opnames bewaard gebleven van Radio Luxemburg. Het draagt uiteraard bij aan de status. Af en toe vindt dan toch nog één of ander vergeten bandje of cassette zijn weg naar het heden. Zoals deze twee uur van en met Jessie Brandon.

Hoe is het met Jessie?

De zeezender Laser 558, in de lucht vanaf de MV Communicator – vanaf het voorjaar 1984 – introduceerde een totaal andere manier van radio maken. Snel, krachtig en vooral efficiënt zonder te veel woordenkramerij. Een concept dat heel snel z’n weg vond naar enkele miljoenen fans. Presentatoren als Rick Harris, Steve Masters, Charlie Wolf en Holly Michaëls, werden in no time populair. Muziekverantwoordelijke Jessie Brandon verzilverde haar korte verblijf op het zendschip onder andere bij Radio Luxemburg.

Eenmaal vertrokken bij de universiteit van Maryland waar ze film, radio en televisie studeerde, ging ze vrijwel onmiddellijk voor de radio, waaronder KISW in Seattle, werken. Het gloednieuwe Laser 558 in Europa was haar volgende stap. Niet meteen de meest aangename, maar ongetwijfeld wel de meest leerrijke ervaring, om ver van huis vanaf een schip op de Noordzee, radio te maken. 

Ze viel op wegens haar goede stem en professionaliteit. De belangstelling voor kunnen nam toe. Het Londense Capital Radio bood haar een programma aan, maar door moeilijkheden met haar verblijfsvergunning stopte het verhaal reeds na enkele weekendshows. Hierdoor moest ze trouwens ook een aanbod van Tony Blackburn, om tijdens zijn vakantie in 1985 de ochtendshow bij BBC Radio 1 over te nemen, links laten liggen.

Back to Europe

Zo trok ze noodgedwongen naar Radio Nova in Dublin om niet lang nadien bij WBMW-FM in Washington en bij WTRG-FM in Raleigh, North-Carolina te belanden. De Engelse programmaleiding van Radio Luxemburg, die continu bij de zeezenders Laser 558 en bij Radio Caroline naar nieuw talent hengelde om de avond- en nachtprogrammering in te vullen, overhaalde haar om het team in december 1986 te vervoegen. Na wel geteld twee jaar keerde Jessie Brandon voorgoed naar de Verenigde Staten terug. 

Bij het ‘Feature Story International News Agency’ onderstreepte ze tussen 1998 en 2003 haar capaciteiten als uitstekende nieuwslezeres waardoor ze zelfs in grote delen van Europa via het radiostation voor homo’s en Lesbiennes LBH, vanuit het Russische Kaliningrad, op 1386 kHz te horen was.

De liefhebster van latin music en jazz combineert tegenwoordig een job bij 98,9 WCLZ van de Portland Radio Group (foto bovenaan) met werkzaamheden… in de tuinen van de Skillin Solar Greenhouses. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Mi Amigo: 212 was geen beter idee! (audio)

Vijfenveertig jaar geleden, tijdens het weekend van 23 en 24 juli 1977, nam de zeezender Lees verder

Het is vandaag 1 september… 1974 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie Lees verder

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op 'bijzondere' radiodagen - en dat was 31 augustus - recycleren we graag een programma Lees verder

Het is vandaag 14 augustus… 1978 (audio)

Jingle-collage om Black Monday te herdenken Precies 43 jaar geleden was het om twaalf uur Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 28 juli… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 27 juli… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx