RadioVisie

  • .
    .

Maandag start Business AM Radio. Onze tip van de sluier!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Business AM lanceert maandag 9 januari om 6 uur ’s ochtends de allereerste Vlaamse radiozender die inzet op ‘Talk Radio’. De focus ligt op lokaal en globaal zakelijk nieuws. “Het wordt geen Kanaal Z of Radio 1. Het wordt een product dat nog niet bestaat, maar dat aansluit bij de Vlaamse markt”, zegt Steven Dujardin, station manager van Business AM Radio.

Talkradio? In de hele wereld vind je er honderden voorbeelden van. Wellicht zelfs duizenden en al tientallen jaren. Behalve in Vlaanderen, dus. Het strekt de Gentse mediagroep MediaNation, vooral bekend van de onafhankelijke nieuwswebsites Business AM en NewsMonkey, dan ook tot eer dat het de sprong durft te wagen. Want, make no mistake, talkradio is sowieso  de duurste en technisch de meest complexe manier van radiomaken. Of waarom dacht je dat de grote mediahuizen er hun handen afhouden?

Onze sympathie – als doorwinterde radiowatchers – voor dit nieuwe initiatief is des te groter omdat Business AM Radio hiervoor enkel de moderne digitale radio- en audiomiddelen ter beschikking heeft, zoals DAB+, online (via de website van Business AM en Radioplayer.be) en podcasts. Er komen ook een eigen app en andere toepassingen aan. Herbeluisteren via de verschillende audioplatformen wordt eveneens mogelijk. Maar geen FM, dus. Of AM, waar talkradio in sommige werelddelen vaak nog zowat het enige is dat overleeft in die band.

“We gaan er van uit dat ons doelpubliek – actieve mensen met een betere economische functie – intussen al voldoende vertrouwd is met DAB+. Onze eigen enquêtes, onder meer via ons eigen abonneebestand van Business AM, bevestigen dat. Die mensen rijden in hoofdzaak met zeer jonge wagens, die hebben vrijwel allemaal DAB+. De tijd is rijp. Twee jaar geleden zou ons project nog te vroeg komen, maar nog twee jaar wachten is geen optie, want dan zijn alle plekjes ingenomen”, zegt Steven Dujardin, de man die al geruime tijd in alle discretie vorm gaf aan het nieuwe station.

The Morning Drive

Via de landelijke DAB+ zijn nu al enkele maanden teasertjes te horen om de nieuwsgierigheid te wekken en de mond-tot-mondreclame op gang te brengen. Als je Business AM nog niet vond: best even (her)scannen naar de tweede Vlaamse commerciële mux 5A/5D.

Komende maandag start dan eindelijk het ambitieuze en zo te horen ook erg grondig voorbereide nieuwe radioproject. Dat gebeurt alvast met een ochtendblok, ‘The Morning Drive’. “Tussen 6 uur en 9 uur ’s ochtends gidsen de hosts jou door het belangrijkste zakennieuws, met aandacht voor economie, beurs, tech, ondernemen, politiek en reacties op de actualiteit uit binnen- en buitenland. We brengen de nodige duiding in een complexe en snel veranderende wereld“, klinkt het in het persbericht.

Het ochtendteam waarmee – onder leiding van hoofdredacteur Peter Van Oostende (niet op de foto) – van start wordt gegaan op de foto, met van links naar rechts studiotechnicus Sebastian Hadjilambri, presentatoren Sofie Sonck, Lennart Creël en Dennis Janssen, redactrices Vanille Dujardin en Evelien Standaert en redacteur/producer Jonas Verstichel.

“Verwacht je vooral niet aan een radioversie van Kanaal Z of aan de traditionele formule ‘praatje-plaatje‘ in de ochtend van Radio 1. Het wordt evenmin een BNR Nieuwsradio (de enige Nederlandse landelijke commerciële talkradio, red.). Het zal een product zijn dat bij mijn weten nog nergens bestaat, maar dat wel aansluit bij de Vlaamse markt. Er zitten o.a. elementen in van wat het Amerikaanse Bloomberg of het Franse BFM Business doen. Inhoudelijk zal de focus, net als bij de website van Business AM, liggen op vier domeinen: politiek, economie, business en tech. Het zal trouwens veel vlotter klinken dan het op het eerste zicht lijkt. Voor de audiovormgeving deden we een beroep op Brandy, met enkel gesproken jingles. We zijn intussen al een hele tijd aan het testdraaien. Vooral ’s nachts waren er al behoorlijk wat onaangekondigde tests te beluisteren, in plaats van de trailertjes”, verklapt Dujardin.

“Muziek? In de regel draaien we geen muziek, al sluit ik later, zoals ook andere talkradio’s doen, hier of daar een plaatje in het weekend niet uit. Verkeersinfo? Die zal bij ons eerder beperkt zijn, enkel als de problemen afwijken van de gekende structurele files. Ons publiek heeft immers navigatie in de auto en is dus meestal via Waze sneller op de hoogte van problemen dan dat wij het op de radio zullen kunnen brengen.”

Lisbeth, Linda en Wouter

Naast de dagelijkse The Morning Drive zijn er voorlopig nog maar twee andere programma’s aangekondigd. Lisbeth Imbo – ja, die van de Zevende Dag – maakt ‘The Preview’, een negendelige radioreeks met gerenommeerde Vlaamse CEO’s, waaronder Daan Schalck, Saskia Van Uffel, Leen Van den Neste, Jurgen Ingels, Paul Stoffels, Paul Renson, Gino Baeck, Michael Corten en Lies Eeckman. Ook hiervan krijg je al meteen de eerste aflevering te horen op 9 januari.

Iedere maandag om 17 uur wordt de nieuwe politieke week een uur lang gefileerd door Linda De Win en Wouter Verschelden en hun wekelijkse gasten. Diezelfde Wouter Verschelden bracht de voorbije weken al de eindejaarsreeks ‘X-Mas Talks’ met de Vlaamse partijvoorzitters, vanuit de hagelnieuwe radiostudio (zie onder). Die studio in Gent werd overigens gebouwd door Tom Callebaut.

Hoe Business AM Radio verder zal evolueren? “Oh, er liggen nog heel veel ijzers in het vuur en we werven nog volop aan, maar het is te vroeg om daarover nu al iets te zeggen. Bel later gerust eens terug.”

Doen we zeker! (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
8 januari 2023 - 10:31 10:31

Het eerste ambitieuze DAB+ only project voor Vlaanderen. Hopelijk vind deze wel vlot de weg tot de reclamemarkt, iets wat Studio 100 blijkbaar niet vertrouwde.

Mike D
Mike D
7 januari 2023 - 20:31 20:31

Lijkt me precies wat studio100 niet mocht doen, maar wel wou

Marc
Marc
8 januari 2023 - 01:09 01:09
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

talk-entertainmet, lijkt op https://www.vpro.nl/programmas/ischa-meijer.html

Maar wie is hier fris genoeg voor? En tenslotte, in NL is de boel in mekaar gezakt, het “trekt op niks meer”, en komt dat door de kerels die in hun keldergat het werkvolk gaan steken, zodat ze nauwelijks nog fris zijn?

Johan
Johan
7 januari 2023 - 18:09 18:09

Toch wel bizar dat men 2 jaar terug de nieuwsdienst voor de lokale radio’s in samenwerking met het toenmalige VBRO opdoekte, en men helemaal geen zin meer had in een eigen doorstart of nieuwszender, en men 2 jaar later het licht heeft gezien en een talkradio opstart….

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx