RadioVisie

  • .
    .

Maak kennis met FMscan.org, de grootste zenderdatabase ter wereld

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Hoe maniakaal radiogek kan een mens zijn? Behoorlijk gek, maar we bedoelen het hier voor de duidelijkheid enkel in positieve zin. Neem nu Peer-Axel Kroeske, een 46-jarige radiofanaat uit het noorden van Duitsland, op een steenworp van de grens met Denemarken.

Professioneel werkt hij als regionaal (radio)nieuwsreporter voor NDR1, de openbare omroep in Noord-Duitsland. In zijn vrije tijd is hij radioamateur, een uitstervend mensenras dat aan «DXing» doet.

Daarnaast – en daar willen we het hier over hebben – is Kroeske ook de man achter FMscan.org, een boeiende online tool die u zeker eens moet ontdekken. Dankzij de online software van deze goede ziel kun je voor zowat elke plaats ter wereld heel eenvoudig de lokale frequentielijsten voor FM, AM, SW (korte golf), DAB en TV in kaart brengen.

Monnikenwerk

De Duitser maakt gebruik van de zeer uitgebreide databases FMLIST en AMLIST. Dat zijn uiterst nauwkeurige bestanden waar Kroeske zelf ook al jaren aan bijdraagt. Het gaat onder meer over de precieze locaties, hoogtemeters, toegekende vermogens, stralingsdiagrammen, e.d. van zowat alle mogelijke radio- en tv-zenders op aarde.

Het monnikenwerk werd in de loop der jaren door radioamateurs uit de hele wereld bijeengebracht en deze databases blijken, gelukkig maar, ook vrij deskundig te worden onderhouden. Nu ja, «the proof of the pudding is in the eating», dus we zullen nog moeten zien hoe de wirwar van aanpassingen voor Vlaanderen na 1 januari 2018 zal uitdraaien op de website.

Spelen met kaartjes en filters

Visueel is het zeker niet de meest attractieve website op het internet, maar het is de kwaliteit van de database die telt. Wie een beetje speelt met kaartjes en filters ontdekt echt wel enorme mogelijkheden.

Zo kun je dus bv. vrij eenvoudig voor eender welke locatie in Vlaanderen of Nederland nagaan welke radiostations je theoretisch op die plaats kunt ontvangen. Een andere handige toepassing is dat je voor elke zender het theoretische zendgebied in kaart kunt brengen. Hier vind je bv. de link naar de 824 FM-zenders die in België (officieel) operationeel zijn.

We nemen hierboven als lukraak voorbeeld de 104.2 in Leuven, nu nog even van Radio Maria, goed voor een uitgestraald vermogen van 2 kilowatt op 105 meter hoogte, bovenop de afgeleefde building van Sint-Maartensdal. Je vindt er onmiddellijk alle technische gegevens en stralingsdiagrammen.

Schijn bedriegt

Je zult wel snel opmerken dat voor de lokale radio’s in Vlaanderen de feitelijke zendgebieden nogal ruim worden ingeschat. Er zijn immers weinig 100 watt-zendertjes die effectief in een straal van 20 kilometer goed te ontvangen zijn, hoewel de stralingsdiagrammen voor de betrokken zenders dat meestal wel doen uitschijnen.

Hierboven zie je bv. het theoretische zendgebied van de 107.1 in Affligem (klik op het beeld om te vergroten). Dat is nu nog even de frequentie van Radio Avo, nog zo’n vergeten lokaal station dat eind december de handdoek in de ring gooit, want ook geen nieuwe aanvraag meer ingediend. Volgens dit kaartje reikt hun signaal zelfs tot voorbij Dendermonde, terwijl de feitelijke comfortzone van Avo amper 3 km bedraagt.

Let dus wel op, het gaat hier telkens om een louter theoretische oefening. Bovendien kan een geoefend luisteraar, die beschikt over een versterkte, vrije richtantenne, meestal nog relatief eenvoudig een lokale radio van 20 kilometer verder effectief uit de lucht plukken. Om maar te zeggen: radiosignalen reiken dus echt wel verder dan we vaak (willen) vermoeden.

Geoefende radiofanaten

FMscan.org is dus vooral bedoeld als een handig hulpmiddel voor de technisch meer geoefende radiofanaten onder ons. Op een gewone transistor zal je bv. wel de stations kunnen ontvangen die volgens de database als «felgroen» staan opgegeven. Om ook de lichtgroene stations uit de lijst, voor jouw adres, uit de plaatselijke ether te kunnen plukken, zal je dan weer over betere apparatuur en (gerichte) antennes moeten beschikken.

Tegelijk weet je ook snel welke verder afgelegen zenders een kleine of grote invloed hebben op een bepaalde frequentie op een bepaalde locatie.

Wij hopen vooral dat Peer-Axel Kroeske nog lang dit monnikenwerk mag blijven verderzetten.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Greatest Hits Radio laat AM los in Wales (video)

Voor radiostations wordt het steeds duurder om in deze omroepband te blijven uitzenden voor steeds Lees verder

Blad 1544: Le Figaro, Asian FX, Sunlite Radio

• Frankrijk: Le Figaro gaat Times Radio achterna • Londen: Asian FX verdwenen van de Lees verder

Blad 1526: RWL even(t)radio, Siska & Niels, DRM-test

• RWL Even(t)radio terug in Waasmunsterse ether • Siska en Niels starten zomeroffensief • Tsjechische Lees verder

Blad 1524: Proefprojecten DAB+, Litouwen, Veronica aan land (audio)

• Eerste evaluatieronde voor Vlaamse lokale DAB+-proefprojecten • Tweede middengolffrequentie voor Litouwen • Podcast over Lees verder

Blad 1523: RAI Radio 1, Radio PROS, BV Day

• Italië: RAI Radio 1 stopt op de middengolf • William trapte 40 jaar Radio Lees verder

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Blad 1466: Telenet, Spotify, Emmeloord

• Telenet: twee extra radiokanalen in basisaanbod • Spotify stijgt naar 422 miljoen gebruikers • Lees verder

Oekraïne: Rusland wint in de ether

Rusland zendt sinds 5 april in het Moldavische Grigoriopol de Russische staatsomroep Radio Rossii uit. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx