RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Vlaamse lokalen steken grenzen over (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Zesentwintig lokale radio’s zijn ingegaan op het steunaanbod van de Vlaamse regering om zich aan te sluiten bij het internetradioplatform Radioplayer en zijn nu ook overal digitaal te beluisteren, dat meldde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle gisteren, vrijdag 15 januari, bij een bezoek aan FM Goud in Peer. Nog eens vijf radiozenders zullen binnenkort terug te vinden zijn op het platform.

Dit jaar kunnen alle erkende Vlaamse lokale radio’s genieten van financiële steun voor hun aanwezigheid op Radioplayer. Wanneer een lokaal radiostation de eerste twee maanden van de licentie betaalt, zal de Vlaamse Regering de overige maanden van dat jaar betalen. “We hebben bijzonder sterke lokale radio’s in Vlaanderen, het is belangrijk dat ook zij mee zijn in de digitalisering,” aldus Benjamin Dalle (foto – rechts).

Daardoor zijn deze lokale omroepen overal te beluisteren via internetradio en dus niet enkel via FM. In 2020 waren er drie actief op Radioplayer, door de extra financiële steun van de regering zullen dat er binnenkort vierendertig worden.   

Minister Dalle is tevreden met de grote interesse: “Vlaanderen telt meer dan honderd erkende lokale radio’s. Heel vaak zijn vrijwilligers de drijvende kracht. We stellen vast dat er financiële barrières zijn om de digitale sprong te wagen. Ik ben tevreden dat we dankzij onze steun toch meer lokale radio’s over de streep kunnen trekken. Vandaag luistert veertien procent van de Vlamingen naar de radio via het internet, het is belangrijk dat ook lokale radio’s daar aanwezig zijn want de toekomst is ongetwijfeld digitaal.”

Michel Vanderfeesten (foto – midden): “Wij van FM Goud waren de eerste lokale radio in Limburg met een eigen livestream en een eigen app en ook nu wilden we een pioniersrol spelen. Samen met LRL waren we dan ook de eerste lokale Limburgse zender op Radioplayer. Het aanbod van de minister om dermate financieel tussen te komen, vonden we te mooi om te laten liggen. De toekomst van radio is digitaal en we denken dat een aanwezigheid op allerlei platformen en portals, onontbeerlijk is. Ook lokale radiozenders moeten de omslag naar digitaal maken om hun zo belangrijke maatschappelijke rol blijvend te kunnen vervullen.”

Belang van lokale radio’s

Lokale radio’s hebben een unieke rol in het Vlaamse medialandschap volgens minister Dalle. “Lokale radio’s zijn ongelofelijk nabij en staan heel dicht bij de luisteraars. We hebben ook een mooie traditie in Vlaanderen van lokaal radio maken, ze zijn vaak een springplank voor talent. Tal van radiostemmen hebben hun eerste ervaring opgedaan bij de lokale radio.”

Ook de lokale radio’s worden getroffen door de coronacrisis. Ze lopen flink wat reclame-inkomsten mis en veel projecten staan on-hold. Eerder dit jaar was er al financiële steun van de Vlaamse regering voor de lokale sector. Er werd een bedrag uitgetrokken voor 1.250 euro per station, de vier netwerkradio’s kregen een groter bedrag van 6.250 euro. 

Wat is Radioplayer?

Radioplayer is een non-profit organisatie die ontstaan is in Groot-Brittannië, maar waar ondertussen veertien landen deel van uitmaken: Duitsland, Oostenrijk, België, Canada, Spanje, Denemarken, Ierland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. Het doel is om een prominente plek te hebben in de connected dashboards van nieuwe auto’sn en ook het standaard radio platform te worden in nieuwe technologieën zoals onder ander slimme luidsprekers.

Radioplayer België is een samenwerking tussen VRT, DPG Media, Mediahuis en de Franstalige landelijke omroepen. Radioplayer België heeft een eigen app (Radioplayer.be) en website waar alle Belgische radiozenders samen worden gebracht onder één dak.

° Lees verder onder de audio.

Welke lokale radio’s zijn terug te vinden op Radioplayer?

01. Wradio
02. FamilyRadio
03. BRUZZ
04. FM Goud Kempen 
05. FM Goud Maasland,
06. FM Goud Noordoost Limburg 
07. FM Goud Plus Noord-Limburg
08. LRL – Lokale Radio Lanaken
09. Sea Fun
10. Radio Mol
11. MelindaFM
12. WFM
13. Goldies Radio
14. Radio TROS FM
15. Radio Noordzee

16. Geel FM
17. radio Meteor
18. Victoria
19. Stadsradio Halle
20. RBS REGIONAAL
21. Radio Fm Gold
22. Radio Reflex
23. Radio LRM
24. BE ONE
25. Radio GRK
26. Radio M fm
27. Radio Totaal
28. Radio STAR
29. Radio VRW

Binnenkort te beluisteren:

1. Radio Kompas
2. Hasselt 1
3. Brugse Radio 
4. Elisa FM
5. VBRO


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale radio: Vlaanderen betaalt licentie Radioplayer

Voor maximaal tien maanden in 2021 Minister van media Benjamin Dalle wil werk maken van Lees verder

16 Vlaamse lokale radio’s op Radioplayer

De beslissing van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle om de lokale radio’s een financieel Lees verder

Radioplayer: leuk maar onbekend. Of toch niet?

Streamingplatform RadioPlayer.be, de plaatselijke versie van de befaamde UK RadioPlayer, wordt tegenwoordig steeds vaker gezien Lees verder

Radioplayer officieel gelanceerd in Vlaanderen, maar wat stelt dat voor?

Een hele reeks mediakanalen van de VRT en de grote persgroepen deelden vanmiddag artikels op Lees verder

Blad 1601: Radioplayer, lokale DAB+ in Italië, Dutch Media Week

• Radioplayer België heeft dagelijks 63.000 gebruikers • Italië: lokale muxen Lombardije breiden uit • Lees verder

Blad 1590: Nostalgie, TuneIn, Jeopardy, Hans Knot

• Acht keer stemmen voor 880 80's liedjes • TuneIn brengt audioversie van Jeopardy! • Lees verder

Blad 1532: PINK!, TuneIn, Laut.fm, NLO

• PINK! wordt een week lang Pink Ribbon Radio • TuneIn opent vesting voor Laut.fm-programma's Lees verder

Dag van de Digitale Radio: welkom op een avondje ‘TuneIn zwartmaken’

De rode draad van de twee panelgesprekken was gisteravond glashelder: TuneIn is de grote boeman, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
RVC
RVC
16 januari 2021 - 10:44 10:44

denkfoutje denk ik – als een doorsnee luisteraar niet de moeite doet om een stream via de site van een favoriet station te openen, waarom zou die dan wel een radioplayer openen en daar dan in het menu gaan rommelen om diezelfde stream op te starten ? Luisteraars zitten niet meer op ons te wachten. Wij wel op hen, en dat kan lang duren.

Joris Driepinter
Joris Driepinter
16 januari 2021 - 10:35 10:35

Ik wist niet dat de lokale omroepen geld moeten betalen voor verschijnen op Radioplayer. Ik kan me wel voorstellen dat ze er een groter publiek mee kunnen bereiken, maar kan dat ook niet met een open source platform? Wat doet Radioplayer met het geld dat ze binnenkrijgen?

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx