RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Lutgart Simoens is overleden (audio)

Vlaanderen is een engel kwijt

Lutgart Simoens is overleden (92). Dat meldt de VRT. Ze was vier decennia lang één van de absolute stemmen en sterren van de openbare omroep. Haar ‘Vragen staat vrij’, op de zondagavond, was één van de meest succesvolle uitzendingen en één van de langstlopende. Zelf presenteerde ze dit verzoekprogramma liefst 23 jaar.

Lutgart Simoens werd geboren in Ieper, maar kwam na haar huwelijk in Antwerpen terecht. Ze werkte eerst een tijdlang voor de regionale uitzendingen van de BRT in Kortrijk. Later zat ze achter de microfoon voor de regionale uitzendingen van Omroep Antwerpen. Ze bleef er vier decennia aan de slag.

Minder bekend is het feit dat ze ook het gezicht werd van ‘Toppers voor tieners’, het eerste programma van de openbare omroep dat aandacht had voor de steeds populair wordende popmuziek in de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw. Ze interviewde sterren als Fats Domino, Cliff Richards, Roy Orbison en Mick Jagger. Het programma werd een instant succes. 

° Hieronder: diverse fragmenten van ‘Vragen staat vrij’

‘Platenpoets’, waarin ze elke week een druk beluisterd weerpraatje had met Armand Pien, stond eveneens op haar CV. Het programma kende een absoluut hoogtepunt in 1984 toen ze niemand minder dan Koningin Fabiola mocht interviewen. Het was de eerste en enige keer dat Fabiola een interview gaf, ze zou nooit een tweede geven.

Eind jaren 70 was ze doordeweeks dagelijks te horen op de Nederlandse popzender Hilversum 3. Ze had er een vaste rubriek in het avondprogramma van de populaire Frits Spits, waarin ze luchtige commentaar gaf bij de actualiteit. De rubriek heette ‘De engel van Vlaanderen’. Het werd Lutgart’s koosnaampje dat ze zelf eigenlijk niet zo graag hoorde.

In 1993 ging Lutgart Simoens met pensioen. Ze kreeg een afscheidfeest in de Antwerpse Bourlaschouwburg. In 2014, toen de radio in België honderd jaar bestond, werd ze door de luisteraars verkozen tot beste radiofiguur van de afgelopen decennia. “Ik ben daar zeer, zeer, zeer vereerd door”, reageerde ze. “Ik vind het ook vreemd, want ik ben al 21 jaar geleden gestopt. Maar ik mis het niet. Het was afgerond.”

Haar taak als radiomaker omschreef ze in een interview met Gazet van Antwerpen zo: “Radio is verbeelding en verbeelding is bij iedereen anders. Het is de taak van de presentator om de juiste woorden te gebruiken en die verbeelding aan het werk te zetten.” (TB & BVP)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Ivan Bekaert
Ivan Bekaert
16 november 2020 - 14:36 14:36

Heel veel respect voor uw eerbetoon aan Lutgart en wij hadden altijd de indruk dat het ons moeder was .Wij zijn gehuwd in 1970 en hebben maar weinig uitzendingen gemist ,zowel van
“Vragen staat vrij ” als van “Platenpoets ”
Een icoon ging van ons heen !

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
16 november 2020 - 09:09 09:09

De “Tineke” van Vlaanderen is niet meer….

Jan D.M.
Jan D.M.
16 november 2020 - 08:45 08:45

Heeft Lieve Simoens (zus van…) ook niet een poosje “Toppers voor Tieners” gepresenteerd ?

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
16 november 2020 - 12:05 12:05
Antwoord aan  Jan D.M.

Neen hoor Jan…alleen Lutgart. Maar haar zus Lieve presenteerde op de radio (Vlaams Brussel) wél een kleuterprogramma eind jaren ’40 begin jaren ’50.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
16 november 2020 - 20:44 20:44
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Nog vergeten Jan, de voorloper van ‘Vragen Staat Vrij’ was op de zondagavond én op precies dezelfde uren (al van in 1968) de (vergeten?) ‘Favorietenexpress’. Die werd ook deels nog gepresenteerd door wijlen Lutgart (nog afgewisseld met een andere presentatrice waarvan de naam me ontsnapt). Hier draaide men uw favoriete plaat ook (met bekendmaking van uw naam met hier en daar een opmerking) maar…werden geen groeten of zo overgemaakt. De plaatjes werden wél van begin tot het einde gedraaid…ideaal dus om de bandopnemer in stand by te zetten. Ik heb nog zo’n paar bandjes liggen…Overigens was dat ook het geval in ‘Vragen Staat Vrij’ later in 1969.

Jan D.M.
Jan D.M.
17 november 2020 - 10:53 10:53
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Uit Het Volk van woensdag 21 juni 1967: Zondag 25 juni presenteert Lutgart Simoens voor de laatste maal haar programma “Toppers voor Tieners” dat ze sinds zes jaar wekelijks verzorgt. Destijds nam Lutgart de “Toppers” over van Arnold Willems die in het najaar van 1960 met dit programma gestart was. Vroeger werd dit programma uitgezonden op donderdagavond en duurde toen 20 minuten (!). Toen Lutgart het programma overnam werd het overgeplaatst naar de zondagnamiddag.
Uit Het Volk van zaterdag 7 oktober 1967: “Toppers voor Tieners” is met het nieuwe radioseizoen uit de ether verbannen. In de plaats hiervan programmeert BRT Antwerpen iedere zaterdagnamiddag van 14u tot 15u “Beat-O-Rama” samengesteld door Etienne Smet en gepresenteerd door Willy Delabastita

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
17 november 2020 - 16:10 16:10
Antwoord aan  Jan D.M.

Ik luisterde inderdaad op de zondagnamiddag Jan naar Toppers voor Tieners én ik luisterde ook naar Beat-O-Rama met Delabastita. Tof dat je dat nog eens opgediept hebt!

Jan D.M.
Jan D.M.
17 november 2020 - 17:00 17:00
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Pieter, stel je voor in 1961: “Kom van dat dak af” (!!!) van Peter and his Rockers hoorden we als 12-jarigen op een zondagnamiddag in dat programma. Het was wellicht de énige popplaat die op de BRT werd uitgezonden op een zondag ! ’t Was (bijna) heiligschennis !!!

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx