fbpx

RadioVisie

.
Spotlight
.

Lumo: een ganse radiostudio in je rugzak

Deel of print dit artikel

Belgische startup hoopt op internationale doorbraak met live-applicatie voor radiostations

VRT-radio is de eerste betalende klant van de in Kraainem gevestigde startup On-Hertz, dat in september vorig jaar het online softwarepakket Lumo op de markt bracht: een volledige radiostudio die in je rugzak past.

On-Hertz werd opgericht door Renaud Schoonbroodt, die ook voor de VRT werkt als systeembeheerder, samen met (CEO) Benjamin Lardinoit, een verkoper met internationale ervaring. Hun visitekaartje leverden ze in april vorig jaar af toen Radio 2 Limburg twee uur lang de ochtendshow bracht vanuit een luchtballon. Presentator Daan Masset scheepte die ochtend in met enkel een tablet en een paar accessoires om de ganse klus live te klaren.

Vandaag probeert deze startup onder meer via de grote internationale radiobeurzen – IBC Amsterdam, Salon de la Radio in Parijs, volgende maand de NAB in het Amerikaanse Las Vegas – om de vele duizenden radiostations te overtuigen van hun applicatie. Hun troeven: meer mobiliteit, meer autonomie en meer flexibiliteit tegen een “vriendelijk budget”.


Renaud Schoonbroodt en Benjamin Lardinoit

De essentie van Lumo is een “eenvoudige” webapplicatie, toegankelijk via zowat elke laptop of tablet. Schoonbroodt, een liefhebber van radio en video en al sinds zijn twaalfde vertrouwd met coderen, ontwikkelde de software zelf. Met Lumo beheer je alle onderdelen van een live-uitzending (presentatie, muziek, interventies van luisteraars) en zijn alle functies (play-out, mixing, doorsturen) geïntegreerd.

On-Hertz richt zich op alle soorten omroepen: publiek, privaat, klein, middelgroot of groot. Een online licentie werkt daarom met credits, die je kunt gebruiken waar en wanneer je wilt. Wil je als lokale radio slechts een tiental keer per jaar ergens een live-programma maken, dan geeft het bedrijf je een prijs op maat. Een volledige jaarlijkse licentie voor Lumo kost ongeveer 15.000 euro.

Voor de VRT-radio, dat jaarlijks zo’n 200 uitzendingen op verplaatsing verzorgt, is dit model uiteraard een pak interessanter dan telkens een vrachtwagen vol met kostbaar materiaal en extra personeel te moeten uitsturen. Een tweede contract met een andere Europese publieke omroep is volgens Lardinoit bijna rond, terwijl meerdere omroepen Lumo intussen volop aan het testdraaien zijn.

On-Hertz mocht als startup rekenen op steun uit het iStart-programma van Imec en is momenteel ook bezig extra fondsen te werven om het bedrijf en de technologie verder uit te breiden. De doelstelling is om 300.000 euro op te halen.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound

4
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
1 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
Benjamin LardinoitBartRudy De SaedeleirGino Ester Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Gino Ester
Gast
Gino Ester

Een lokale radio zal dit niet kunnen betalen.

Benjamin Lardinoit
Gast
Benjamin Lardinoit

Dag Gino, dat kunnen we gemakkelijk bespreken. Hoe kan ik u bereiken? Mvg, Benjamin (co-founder, On-Hertz)

Meer in Actueel
Het Middagblad van 9 maart (video)
Het Avondblad van 8 maart (audio)
VRT op DAB+: van 20 naar 36 zenders
Nederland: AT neemt zendmasten in beslag
Het Ochtendblad van 8 maart (audio)
Nieuw boek van en over Lex Harding (audio)
Sluiten