Radio Veronica zond sinds de lente van 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had de eerste jaren nauwelijks concurrentie. In 1964 ontwaakte de Britse popmuziek dankzij de komst van diverse zeezenders die voor de kusten van Engeland en zelfs Schotland in den lucht waren vanaf schepen en verlaten oorlogsforten. Maar al in augustus 1967 werd het meewerken aan offshore radio er strafbaar.
Radio Caroline was door geldgebrek, in maart 1968, als laatste Britse vertegenwoordiger, gedwongen om de uitzendingen te staken toen hun beide zendschepen in beslag werden genomen door een niet betaalde bevoorrader. Radio Veronica had in Europa weer het rijk alleen en zond nog steeds, met het beperkte vermogen van tien kilowatt uit. Het radiostation vanaf zee was daardoor vooral in de Nederlandse Randstad en langs de kust te beluisteren. De politiek gedoogde de situatie. Het station vanaf zee was weer de enige commerciële popzender.
Rumoer in de coulissen
Er hadden zich achter schermen bij Veronica tumultueuze kwesties afgespeeld. Zo was de betrokken Muziekuitgeverij Strengholt met hun vertegenwoordiger John de Mol aan de kant gezet omdat Veronica haar muziekzaken voortaan zelf wel regelde. Joost den Draaijer vertrok eind 1968 vanwege zijn privé activiteiten in de muziekindustrie en dat gebeurde met onenigheid. Dat zelfde overkwam ook zijn opvolger als programmaleider en Top 40-presentator Jan Van Veen, die begin 1970 na onenigheid zijn ontslag kreeg. Ook zijn schoonvader en de grote Veronica-baas Dirk Verweij verdween. De programmaleiding was overgenomen door Rob Out, de presentatie van de Veronica Top 40 door Lex Harding. De dagelijkse leiding van Veronica lag in handen van Bull Verweij.
Maar begin 1970 had zich een veel groter probleem aangediend en dat heette Radio Nordsee International, eigendom van de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Bollier. Bull Verweij prees zich gelukkig dat die beide heren in dat jaar meer dan eens bij hem aanklopten voor geldleningen. Hij kon zo een vinger aan de pols houden en zijn voorwaarden opleggen die hij aan nieuwe leningen verbond. Geen Nederlandstalige uitzendingen was van begin af aan zijn eis en Nordsee zond daarom uit in het Duits en Engels. Anders dan Veronica, dat veel adverteerders had, bleven die bij Nordsee uit.
De bank van Bull
Wat niet uitbleef was een verzoek tot een tweede geldlening, in de lente van 1970. Bull Verwey vroeg de beide Zwitsers toen om de Nederlandse kust te verruilen voor de Britse en het daar eens te proberen. De goedgezinde liberale politiek partij VVD had hem bij monde van Henk Vonhoff immers te verstaan gegeven, dat een tweede zendschip – dat ook nog tot ver in Europa te beluisteren was – de Christelijke partijen in de regering Biesheuvel nerveus maakte zodat er politiek gedoe van dreigde te komen. Nordsee vertrok zoals beloofd, maar wegens uitblijvend succes voor de Britse kust, dook het kleurrijke zendschip MEBO II op 23 juli 1970 weer op. Opnieuw voor anker nabij de Norderney van Radio Veronica, drie mijl buiten Scheveningen.
Alsof dit Bull Verweij al niet genoeg hoofdpijn bezorgde, werd het rimpelloze Veronica-bestaan van weleer nog verder verstoord met de komst van een derde zendschip. Het ging om de King David, dat met stichtelijke muziek en deels religieuze programma’s (de dominees!) z’n geluk wilde gaan beproeven. Het beoogde station Capital Radio wilde een ander deel van het luisterend publiek aan zich proberen te binden. Wellicht dat Radio Nordsee juist in de komst van dát station – waardoor Veronica toch al niet meer de enige zou zijn – aanleiding zag om alsnog naar de Nederlandse kust terug te keren. De Zwitsers zouden wel zien wat ervan kwam… geld door reclame inkomsten was dat alvast niet!
Veronica Top 40 retro
Vooralsnog gebeurde er verder ook weinig en Bull Verweij liet nog niet van zich horen. Nordsee zond vanaf de MEBO II uitsluitend Engelstalig uit maar in de pers verschenen wel berichten over de mogelijke participatie van een Nederlandse organisatie. De naam Kees Manders, entertainer, nachtclubeigenaar en broer van Tom ‘Dorus’ Manders viel in dat verband. Vanaf het nabij gelegen zendschip Norderney klonk op 1 augustus 1970 zoals gebruikelijk de Veronica Top 40, die Lex Harding kort daarvoor in de Hilversumse Lapershoek studio op band had gezet. Deze retroversie met Ferry Eden hoor je op zaterdag 30 juli tussen 12:00 en 15:00 uur via FouteMuziekRadio en zaterdag 6 augustus van 14:00 tot 17:00 uur via Mi Amigo Radio.es.
° Het programma is gedurende korte tijd ook te downloaden via deze link.