fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers UK: commerciëlen knagen verder aan BBC

In Groot-Brittannië luisterde 88,4 van de bevolking (15+) wekelijks naar de radio in het vierde kwartaal van 2018. Dat is 1,3 procent minder dan vorig jaar en het laagste cijfer in vele jaren. Een en ander blijkt uit de nieuwste Rajar-cijfers, de officiële Britse luistercijfers.

Het aandeel van het digitaal luisteren (DAB, DTV, online en app) steeg wel verder naar een nieuw record, 52,6 procent, tegenover 49,9 procent in het laatste kwartaal van 2017. Binnen het digitale segment haalt DAB nu 73 procent, tegenover 18 procent online en 9 procent via DTV.

Bij de individuele radiostations is het vooral BBC Radio 4 dat klappen krijgt. De nieuws- en actualiteitenzender van de Britse openbare omroep verloor het afgelopen jaar driekwart miljoen luisteraars en valt terug op een weekbereik van 10,5 miljoen Britten. Ook BBC 5 Live verloor in de afgelopen 12 maanden 10% van zijn publiek en bereikt nu iets minder dan 5 miljoen mensen per week.

BBC nog nipt groter dan commerciële radio

BBC Radio 1 verloor eveneens een half miljoen luisteraars, hoewel de nieuwe Greg James-ontbijtshow stijgende cijfers (+ 300.000) laat optekenen bij luisteraars van 10 jaar en ouder. BBC Radio 2 blijft met voorsprong het grootste radiostation met 14,8 miljoen luisteraars, al is ook dat 3,9 procent minder dan een jaar geleden.

De commerciële nieuws- en talkradio LBC scoorde zijn hoogste publiek in zijn 46-jarig bestaan en bereikte 2,2 miljoen luisteraars per week, onder meer dankzij ‘eigenzinnige’ figuren als Nick Ferrari, James O’Brien en Nigel Farage.

Het globale aandeel van de BBC is afgelopen kwartaal gezakt naar 50,9 procent. De drie belangrijkste commerciële radionetwerken in het Verenigd Koninkrijk investeren momenteel zwaar in nieuwe, digitale stations in de overtuiging dat digitale radio en slimme luidsprekers zoals Echo van Amazon de mensen zal aanmoedigen om nieuwe stations te proberen. De algemene verwachting is daarom dat in 2019 het marktaandeel van de BBC voor het eerst onder de 50 procent zal zakken. 

Chris Evans heeft werk bij Virgin

De cijfers houden nog geen rekening met enkele veelbesproken wissels, zoals de overstap van Chris Evans naar Virgin Radio, de start van de nieuwe shows van Zoe Ball en Sara Cox op BBC Radio 2 en het vertrek van Simon Mayo die start met een nieuw klassiek muziekstation. Evans zal overigens werk hebben, want eind 2018 trok Virgin Radio, onderdeel van Rupert Murdoch’s Wireless Group, wekelijks slechts 447.000 luisteraars, een verlies van 39.000 luisteraars en heel ver af van de 9 miljoen die Chris had bij BBC Radio 2.

Bij commerciële netten haalde Magic (van Bauer Media) een recordbereik van 4,2 miljoen luisteraars, terwijl Global’s Heart-netwerk nu 9,7 miljoen luisteraars per week heeft. Capital en Smooth volgen met respectievelijk 8,2 miljoen en 5,8 miljoen wekelijkse luisteraars. De netwerken Hits en Greatest Hits gaan er sterk op vooruit. Bauer zelf claimt 6,2 miljoen luisteraars voor Hits, maar de precieze cijfers zijn weinig transparant, omdat veel stations (ook) nog hun originele naam gebruiken.

Global is met 25,3 miljoen luisteraars (23,2 %) de grootste commerciële groep, maar Bauer komt met 18 miljoen luisteraars, waarvan 13,3 miljoen via digitale weg, heel sterk opzetten.

Bij de digital-only radiostations blijft 6 Music de grootste (2,3 miljoen), gevolgd door Radio 4 Extra (2,1 miljoen). Kisstory is de grootste commerciële digital-only speler met 1,8 miljoen luisteraars. Dat cijfer zal wellicht nog stijgen in 2019, omwille van de overstap van Kisstory naar de Digital One multiplex.

Nog een leuke: bij de 15- tot 24-jarigen zegt 44 procent dat ze via de sociale media updates ontvangen van hun favoriete radiostation of radiopersoonlijkheid. Bij de volwassenen ligt dat op 32 procent.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Blad 389: Minerva, luistercijfers, Spotify

In Nederland is het één keer per maand luistercijferdag. En in januari was dat vandaag. Lees verder

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)

Nadat er in het najaar van 2002 al een aantal testen werden uitgevoerd, zijn de Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

De Radio Maigret à Studio Clouseau (17)

France Inter scoort beter dan RTL Hopend dat de vele programmawijzigingen, ingevoerd na de zomervakantie, Lees verder

Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 14 januari – 014 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2001: Het was een behoorlijk bewogen radiojaar

Het jaar 2001 was ronduit historisch te noemen. De VRT verloor zijn radiomonopolie en Vlaanderen Lees verder

Het radiodagboek van 23 december – 356 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het DAB+ weekrapport (2)

Het Avondblad van 6 februari (video)

VS: radio blijft inzetten op (aanvullende) digitale inkomsten

MNM-weerman debuteert vandaag op één

Koopt Spotify Gimlet Media?

Het Avondblad van 5 februari (audio)

Sluiten