Luistercijfers uit de Vlaamse radiohuizen De eerste resultaten voor 2018 (nieuwe meetmethode)

Leestijd: 3 minuten

Het CIM heeft vandaag de nieuwste luistercijfers bekend gemaakt, vanaf nu met een vernieuwde methode. Eerder vulde het grootste deel van de respondenten het dagboekje in op papier. Nu gebeurt dit voor een veel groter deel online en dat kan invloed hebben op de resultaten. Daardoor is vergelijken met het verleden moeilijk. De nieuwe rapporten beslaan de periode van 2 januari tot en met 6 mei 2018.

De actuele CIM RAM (Radio Audience Measurement) werkt op basis van een vernieuwde methodologie. Die zorgt ervoor dat er voortaan meer luistercijfers zijn, dat er continu gemeten wordt en dat de cijfers sneller beschikbaar zijn. Er is ook ingezet op een vernieuwde rekruteringsmethode door online panels toe te voegen. De studie zou hierdoor preciezer moeten zijn dankzij de digitalisering van de bevraging via een vernieuwde site en app.


Lees verder onder de advertentie


Deze golf is dus een nieuwe nulmeting voor de toekomstige cijfers. Hier kan u meer informatie vinden over de geactualiseerde meetmethode die meteen  hoge bereikcijfers voor het medium radio liet optekenen: ruim 8 op de 10 Vlamingen luisteren dagelijks naar de radio. Alle nationale spelers; VRT, Medialaan en Mediahuis verspreidden inmiddels een persbericht waarin ze zelf één en ander toelichten. 

° Alle details vindt u op de website van het CIM. Klik hier.


De Reyerslaan zet sterke resultaten neer

Radio 2 blijft domineren met 30,5 procent marktaandeel. Met een cijfer van 8,4 procent doet Radio 1 het goed als breed actuanet. MNM is de populairste jongerenzender (12- tot 24-jarigen) en scoort 9,9 procent. Studio Brussel bevestigt als muziekstation met 11,2 procent. Klara heeft een stabiel marktaandeel van 2,5 procent. 

Els Van De Sijpe (manager radio): “We zijn heel tevreden met deze resultaten. Elke dag luisteren bijna 3,2 miljoen mensen naar ons radio-aanbod. Om mee te zijn, zich te laten verrassen, iets te ontdekken of te beleven. We bereiken ook veel jongeren, MNM noteert een dagelijks bereik ruim 1 op 4 jongeren”.

“Om de radiobeleving te versterken, zetten we ook volop in op acties en events samen met ons publiek, zoals – in deze gemeten periode- De Strafste School, het Klarafestival, de Classics 1000 of tal van muzieksessies. Daar voelen we het enthousiasme. En via onze apps en sociale media blijven we altijd en overal heel dicht bij onze luisteraars.”

Medialaan: Qmusic is de tweede grootste

Qmusic is de tweede grootste zender in Vlaanderen met 12,4% marktaandeel bij het algemene publiek (12+). Joe laat bij het algemene publiek met 8,9% (12+) noteren. Op de zenderdoelgroep 35-54 scoort men 12,9%. ‘Sam, Heidi & Wim’ bereikt elke dag bijna een half miljoen luisteraars (492.000 – 12+) en is daarmee de best beluisterde ochtendshow bij de 18- tot 44-jarigen (zenderdoelgroep) met 21,2% marktaandeel. Op de werkvloer is Qmusic ook de meest beluisterde zender (22,3% marktaandeel op 12+).Ook Joe zet ook een mooi resultaat neer bij het algemene publiek met 8,9% (12+). Op de zenderdoelgroep 35-54 scoort Joe met 12,9%.

An Caers (directeur radio): “Qmusic staat voor brede en populaire muziek en leeft in Vlaanderen, niet alleen op de radio maar ook op al onze events en online platformen. Vanaf volgende week verhuizen we heel de zomer lang naar Oostende voor onze jaarlijkse sterkhouder: het Q-Beach House.”

Robin Vissenaekens (zendermanager Joe): “De mooie cijfers van Joe geven ons goesting om voluit te gaan de komende maanden. Sven & Anke starten begin augustus al terug in de ochtend en we kijken muzikaal uit naar de Top 2000. We bouwen continu verder aan de grootste supportersclub van de frisse veertiger.”

Katwilweg: Nostalgie groeit overal

Nostalgie behaalt een mooi resultaat in vergelijking met de laatste golf van 2017. Het marktaandeel op 12+ stijgt van 5,6% naar 6,9%. Op de kerndoelgroep 35-54 van 8,5% naar 9,8%. Per dag bereikt de zender 496.178 luisteraars (tegenover 350.984). 0p weekbasis luisteren  970.544 Vlamingen naar de zender tegenover  735.426).

Tom Klerkx (algemeen directeur): “We zijn tevreden met de eerste resultaten van dit jaar, die ons vertrouwen geven voor de zomer, met als hoogtepunt de vijfde editie van ons Nostalgie Beach Festival in Middelkerke. We kijken reikhalzend uit naar het nieuwe radioseizoen dit najaar om onze ambitieuze strategie voor 2018 verder waar te maken.”

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Streams Qmusic en Joe krijgen pre-roll reclame Medialaan-radio’s starten op 1 januari met ... Qmusic en Joe starten vanaf 1 januari 2019 met zogenaamde ‘ad served audio advertising’ op alle streams. Zowel de premium kanalen als de specifieke online stations zullen vanaf dan...
Radio 2 Limburg wandelde naar nieuwe stek Via Media werd na 14 jaar ingeruild voor gerenov... De redactie van Radio 2 Limburg verhuisde vrijdag naar haar nieuwe stek. Dat gebeurde officieel tijdens de middaguitzending met een live uitgezonden ‘gezonde wandeling’ van de Via ...
Het Avondblad van 16 november (video’s) We reizen om te leren en blijven binnen om t... De radio neemt u mee, letterlijk Op reis met de radio? Niks ongewoon. Maar de radio die met u op reis gaat, da’s minder evident. Klara gaat volgende zomer naar Italië en doet da...
20 jaar radio bij Medialaan: het Carl Schmitz Effect Collega's zetten radiomaker in de blo... Joe-presentator Carl Schmitz werd gisteren, na afloop van zijn namiddagprogramma, in de bloemetjes gezet door zijn collega’s. Hij werkte gisteren namelijk exact 20 jaar binnen het ...
Het Avondblad van 14 november (video) Gratis leren, gratis luisteren, gratis oorlog en gra... Beter (en sneller) Nederlands leren Buitenlandse leerkrachten en studenten Nederlands kunnen sinds kort bij VRT NU terecht om de Nederlandse taal te leren via televisie. Naast d...
DVB-T: schakelt VRT drie maanden te vroeg uit? VRT roept ‘technische procedure’ in Op 1 december stopt de VRT, zoals bekend, met de gratis tv-uitzendingen via antenne. Volgens het actieplatform "Red de antennekijker" is dat meer dan drie maanden vroeger dan de ei...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

5
Reageer op dit artikel

avatar
5 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
5 Personen die reageerden
Herman BRadiowatcherDimitripetropatrick de smit Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
patrick de smit
Gast

tegenvallende cim cijfers voor de nieuwe ketenradios vbro wanneer gaan ze in gans vlaanderen te beluisteren zijn ? ook topradio en stadsradio vlaanderen stellen teleur radio nostalgie gaat licht vooruit

petro
Gast
petro

stadsradio vlaanderen met zijn slechte ontvangst en regionaal nieuws met verschillende stemmen samengebundeld over wat er zich in bijvoorbeeld brugge (en bovendien vaak slecht ingelezen) afspeelt terwijl je zit te luisteren in brussel,kan toch niet!geen kat in geinteresseerd!

Dimitri
Gast
Dimitri

Bij Topradio stralen Aalst en Mechelen van elkaar weg. Ook NRJ heeft straks in Mechelen maar 100w. Om maar te zeggen dat elke keten zowat zijn zwakke schakels waardoor ze met minder goede kaarten moeten gaan spelen.

Radiowatcher
Gast
Radiowatcher

Cijfers voor de netwerken Stads en VBRO zeggen nog niets wegens nog niet volledig uitgerold. TOPradio al helemaal niet want men zond toch niet uit op FM tijdens deze meting? 2 mogelijkheden: het CIM heeft een ferm geloofwaardigheidsprobleem of de digitalisering is ingezet (DAB+/streaming)? Interessant zonder meer.

Herman B
Gast

Als je alle cijfers optelt, kom je aan 94,01%. Dat betekent dat alle lokale (en buitenlandse?) zenders samen slechts 6% halen (met dank aan het (opzettelijke) geklungel van Sven Gatz overigens).

Op zijn beurt betekent dit dat CIM geen enkele rekening houdt met streaming en andere mogelijkheden om naar muziek te luisteren. En dat betekent dan weer dat deze cijfers zwaar overroepen zijn en in werkelijkheid een pak lager liggen. Maar die lagere (échte) cijfers mogen uiteraard niet worden gepubliceerd, want lagere cijfers betekenen lagere reclame-inkomsten. Vergeet nooit dat het hier maar om één ding draait: geld!

En opnieuw spreekt iedereen in winnaarstermen. Het befaamde radiobullshitgehalte viert weer hoogtij.
Zo vergeet men bij QMusic (12,3%) dat men 6-7 jaar geleden dik boven de 15% zat. Radio 1 zat jaren geleden ook nog anderhalf procent hoger. Enzovoort. Kortom, al die winnaars zijn in wezen ook dikke verliezers als je het lef hebt op lange termijn te kijken.

Meer in Actueel
Studio Brussel: ook in 2018 festivalzender (video)
Nederland: geen DAB+-licenties lokale omroep
Het Middagblad van 26 juni (audio)
Het Middagblad van 25 juni (veel audio)
Oeuvreprijzen voor Tineke de Nooij (video)
Google Datally app: beperk uw dataverbruik (video)
Sluiten