fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

Luistercijfers in de… Apennijnse laars (video)

Ook dit jaar trekken weer vele tienduizenden landgenoten op vakantie naar Italië en strijken neer aan het Gardameer, in Toscane, Umbrië of op Sicilië. We kunnen ons levendig voorstellen dat ook daar naar de radio wordt geluisterd. Maar welke radiostations zijn er nu populair in het Apennijns Schiereiland?

Het eerste wat opvalt is het feit dat er steeds minder naar de radio wordt geluisterd. Al gaat het toch nog om ruim 34,5 miljoen personen, per dag. Toch is dit ongeveer een miljoen eenheden minder dan in dezelfde periode in 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Radio TER (Tavolo Editori Radio).

De Top 5

Hitradio RTL 102.5 blijft veruit het populairst. Het station lokt ruim 7,5 miljoen luisteraars per dag, toch is dit een verlies van bijna een miljoen zieltjes in vergelijking met een jaar geleden. Radio Trasmissioni Lombarde ‘cento-due-cinque’, hanteert een format zonder scherpe kantjes.

Vrijwel alle grote zenders moesten inleveren. Ook Radio Dimensione Suono, oftewel RDS. Het station met een mix van internationale en Italiaanse pophits blijft tweede. Goed voor ruim 5,6 miljoen luisteraars. Een klein verlies van 60.000 luisteraars. Radio Deejay heeft de derde plek herovert met dagelijks 5,1 miljoen luisteraars.

Hierdoor is Radio Italia, de zender met uitsluitend Italiaanse muziek, weer een plekje gedaald. Wel lokt het station nog steeds ruim 5,1 miljoen luisteraars per dag. Radio 105, van Berlusconi’s Mediaset, staat op plekje vijf, gevolgd door het publieke RAI Radio 1.

Opmars van Kiss Kiss

Eén van de weinige grote zenders die wel flink terrein wonnen is Radio Kiss Kiss. Hun mix van disco, soul en funk, was goed voor een winst van bijna een half miljoen luisteraars. In de ranking steeg men hierdoor van plekje negen naar zeven. Het is de tweede meting op een rij dat men nieuwe luisteraars aan zich weet te binden. Een andere zender in de top 10 die bescheiden winst boekte is Radio 24. De nieuwsomroep won 54.000 luisteraars, goed voor 2,2 miljoen per dag.

De meeste opvallende eend in de bijt is Radio Subasio. Vooral omdat dit station niet overal te beluisteren is. Met bijna 1,9 miljoen luisteraars (goed voor plek 12) weet men niettemin landelijke stations als Radio Capital, M2O en RMC met gemak achter zich te laten. Al is hun bereik niet echt te verwaarlozen, want via ruim honderd FM-zenders is de dekking in vrijwel heel Midden-Italië en in Milaan prima. Niet onlogisch dus dat ook Subasio in 2017 werd opgeslokt door Mediaset.

Radio Subasio brengt  brengt een mix van Italiaanse popmuziek, afgewisseld met internationale classics, nieuws en informatie. Momenteel staan ze zelfs op de tweede plaats in Toscane (RDS is hier het populairst), terwijl het station in Umbrië zelfs marktleider is. Rondom het Gardameer is RTL 102.5 het populairst, terwijl op Sicilië Radio Italia aan kop gaat. (radio.nl)


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Degelijk bericht over een heel fout programma bij QmusicNaar maandelijkse gewoonte, werd er alweer flink
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Met vallen en opstaan, men verkeek zich op de moeilijkheid om het goed te doen,
Op zondag wordt er het minst naar de radio geluisterd in Nederland. Dit blijkt uit
Het jaarverslag van de VRT is zopas voorgesteld. Onze man ter plaatse noteerde, samen met
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het CIM heeft vandaag de luistercijfers voor de periode januari-maart 2012 bekend gemaakt. Meest opvallende

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
NPO schakelt over naar DVB-T2

Het Avondblad van 30 juli (audio)

Radio Bloemendaal opnieuw uit de lucht

Zweden: ‘nieuw’ op FM vanaf 1 augustus

Het Weekendblad van 28 & 29 juli (audio)

Het Avondblad van 27 juli (audio)

Sluiten