RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers in de… Apennijnse laars (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook dit jaar trekken weer vele tienduizenden landgenoten op vakantie naar Italië en strijken neer aan het Gardameer, in Toscane, Umbrië of op Sicilië. We kunnen ons levendig voorstellen dat ook daar naar de radio wordt geluisterd. Maar welke radiostations zijn er nu populair in het Apennijns Schiereiland?

Het eerste wat opvalt is het feit dat er steeds minder naar de radio wordt geluisterd. Al gaat het toch nog om ruim 34,5 miljoen personen, per dag. Toch is dit ongeveer een miljoen eenheden minder dan in dezelfde periode in 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Radio TER (Tavolo Editori Radio).

De Top 5

Hitradio RTL 102.5 blijft veruit het populairst. Het station lokt ruim 7,5 miljoen luisteraars per dag, toch is dit een verlies van bijna een miljoen zieltjes in vergelijking met een jaar geleden. Radio Trasmissioni Lombarde ‘cento-due-cinque’, hanteert een format zonder scherpe kantjes.

Vrijwel alle grote zenders moesten inleveren. Ook Radio Dimensione Suono, oftewel RDS. Het station met een mix van internationale en Italiaanse pophits blijft tweede. Goed voor ruim 5,6 miljoen luisteraars. Een klein verlies van 60.000 luisteraars. Radio Deejay heeft de derde plek herovert met dagelijks 5,1 miljoen luisteraars.

Hierdoor is Radio Italia, de zender met uitsluitend Italiaanse muziek, weer een plekje gedaald. Wel lokt het station nog steeds ruim 5,1 miljoen luisteraars per dag. Radio 105, van Berlusconi’s Mediaset, staat op plekje vijf, gevolgd door het publieke RAI Radio 1.

Opmars van Kiss Kiss

Eén van de weinige grote zenders die wel flink terrein wonnen is Radio Kiss Kiss. Hun mix van disco, soul en funk, was goed voor een winst van bijna een half miljoen luisteraars. In de ranking steeg men hierdoor van plekje negen naar zeven. Het is de tweede meting op een rij dat men nieuwe luisteraars aan zich weet te binden. Een andere zender in de top 10 die bescheiden winst boekte is Radio 24. De nieuwsomroep won 54.000 luisteraars, goed voor 2,2 miljoen per dag.

De meeste opvallende vreemde eend in de bijt is Radio Subasio. Vooral omdat dit station niet overal te beluisteren is. Met bijna 1,9 miljoen luisteraars (goed voor plek 12) weet men niettemin landelijke stations als Radio Capital, M2O en RMC met gemak achter zich te laten. Al is hun bereik niet echt te verwaarlozen, want via ruim honderd FM-zenders is de dekking in vrijwel heel Midden-Italië en in Milaan prima. Niet onlogisch dus dat ook Subasio in 2017 werd opgeslokt door Mediaset.

Radio Subasio brengt  brengt een mix van Italiaanse popmuziek, afgewisseld met internationale classics, nieuws en informatie. Momenteel staan ze zelfs op de tweede plaats in Toscane (RDS is hier het populairst), terwijl het station in Umbrië zelfs marktleider is. Rondom het Gardameer is RTL 102.5 het populairst, terwijl op Sicilië Radio Italia aan kop gaat. (radio.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx