RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Luistercijfers Frankrijk: nieuw verlies voor Europe 1

Geen opvallende verschuivingen in de verhoudingen tijdens de maanden september en oktober 2021. RTL en France Inter behielden hun posities. De commerciële achtervolgers werden echter met teleurstellende resultaten geconfronteerd. Het door ‘Vivendi’ overgenomen Europe 1 betaalde een zware prijs voor de talloze wijzigingen en de ruk naar extreemrechts.

Schade beperken

De heropening van de scholen en de horeca waardoor de normalisering van het economische leven, bepaalden de voorkeur van de consument, die nochtans minder tijd aan het radio luisteren besteedde. Wellicht dat een overvloed aan informatie over de pandemie en de aanzwengelende campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar nog nauwelijks boeide. ‘Trop’ is ook in Frankrijk vaak ‘teveel’.

Geen wonder dat France Inter, ondanks het meer dan behoorlijke marktaandeel van 12,8%, inclusief de nog steeds geliefde ochtendshow van Nicolas Demorrand, Florence Paracuellos en Lea Salamé, zo’n  281.000 luisteraars verloor. Zelfde verhaal bij RTL dat ondanks een massale exodus, het verlies tot 12,3% beperkte. France Info, één van de vele Europese antwoorden op CNN, nestelde zich – dankzij een forse toename met 93.000 liefhebbers in vergelijking met de cijfers van vorig jaar – in de top 3. NRJ tuimelde daardoor van het podium om toch nog als eerste muzieknetwerk overeind te blijven. 

Ontgoochelingen

Het opvallende verlies van 388.000 trendy freaks betekende dus slecht nieuws voor de zwarte panter uit de NRJ Group onder leiding van Jean-Paul Baudecroux. Dat de ochtendshow met Manu Lévy nog steeds indrukwekkende cijfers scoorde, was slechts een magere troost. Ook Skyrock, dat vooral de net niet volwassenen in de verpauperde voorsteden van onder meer Parijs, Lyon, Marseille en Lille bekoort, moest het afleggen tegen de oprukkende multimedia platformen zoals Spotify en Shazam, die maar te graag inspelen op de roep naar steeds meer nieuwe r’n’b en urban tracks. 

De 243.000 afhakers bezorgden de directie en de muzieksamenstellers wellicht de nodige stof tot nadenken. Ook RFM en Fun Radio, dat al geruime tijd in een crisissfeer vertoeft door het gebrek aan grote festivals zoals Tomorrowland, zagen de belangstelling fors teruglopen. Enkel M Radio, dat zich enkel op het Franstalige chanson richt met krachtige, kernachtige interventies en Chérie FM, het grote voorbeeld  van het pas gestarte digitale Nederlandse station Sunlite, noteerden een bescheiden winst.

Het zwarte beschamende gat

Bij Europe 1 bleven de ontelbare verschuivingen zich opstapelen. Tot grote wanhoop van het publiek dat nauwelijks nog kan volgen. Enkel ‘Punchline’ van Laurence Ferrari, dat deels ook via de nieuwszender C8 News liep, viel behoorlijk in de smaak. Ook ‘Historiquement Vôtre’ met Matthieu Noël en Stéphane Bern kon genieten van een stijgende belangstelling. Deze voorzichtige positieve evoluties beletten nochtans niet dat de najaarsprogrammering absoluut niet in de smaak viel waardoor zelfs RTL2 een hogere waardering genoot. 

Wie tot slot ook beterschap toonde, was de nieuws- en sportzender RMC. Met de herneming van de Franse voetbalcompetitie Ligue 1, de komst van de Argentijnse wereldster Lionel Messi bij PSG en het floppen van de televisiezender Telefoot van Mediapro, vonden vele fanaten de weg naar de shows van Jérôme Rothen ‘Rothen s’ enflamme’ en de ‘Super Moscato Show’ met Vincent Moscato, die maar al te graag gedurfde uitspraken uit de mouwen schudde. (FVM)


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

France Inter houdt stand, France Info wint

De nieuwe opstoot van Covid-19 beïnvloedde in zeer sterke mate de uitkomst naar het luistergedrag Lees verder

France Inter autoritair in Parijs

In het kielzog van de landelijke resultaten verduidelijkte Médiametrie de machtsverhoudingen in en rond de Lees verder

France Inter en RTL: nek aan nek race

France Inter en RTL delen, volgens het jongste luisteronderzoek van Médiametrie de lakens uit in Lees verder

France Inter scoort beter dan RTL

Hopend dat de vele programmawijzigingen, ingevoerd na de zomervakantie, hun vruchten zouden afwerpen, werden in Lees verder

Nederland: Qmusic zit steviger in het zadel

Met de eindejaarsperiode in zicht verstevigt Qmusic de positie als marktleider. Meer nog: de jongste resultaten Lees verder

EASY 95.5 FM krijgt in 2022 een maandelijks rapport

'Meten is weten', 'Kennis is macht'. Het geldt net zo goed in de radiosector. Een Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2021: de details

In opdracht van de Vlaamse overheid deed het onderzoeksbureau Ipsos voor het vierde jaar op Lees verder

Internationaal onderzoek: automobilist vindt ‘free-to-air’ radio onmisbaar

Wereldwijd blijft radio de meest geprefereerde bron van entertainment in de auto. Dat zegt een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x