RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Luistercijfers: Inmiddels in de VS (audio & video)

De classic hits zender K-Earth 101 (KRTH) heeft de nummer 1 positie in Los Angeles weer in het vizier. Doordat KOST 103.5 het kerstformat opnieuw heeft opgeborgen, halveerde het marktaandeel. Hierdoor is het verschil tussen KOST en K-Earth nog slechts 0,1%. Dit blijkt uit de januaricijfers van Nielsen Audio. Opvallend is het feit dat alle grote stations in Los Angeles en New York City fors bereik inleveren. In veel gevallen ligt het aantal luisteraars nu lager dan voor de kerstperiode.

Dat KOST de grootste klap kreeg is niet verwonderlijk. Door de continu stroom kerstmuziek kreeg het station er in amper twee maanden tijd meer dan een miljoen luisteraars bij. De afgelopen meting daalde het bereik met bijna 39% naar ruim 2,12 miljoen. Meer opvallend is dat stations als K-Earth, 104.3 My FM (KBIG) en 102.7 KIIS ook allen stevig verloren. Ze hebben niet alleen minder luisteraars dan tijdens de kerstperiode, maar ook minder dan ervoor.

De marktaandelen

KOST behoudt nipt de koppositie met 5,7%. K-Earth staat op 2 met 5,6% (+ 0,6%). Talkradio KFI AM640 deed, mede door de inauguratie van Joe Biden als nieuwe president, goede zaken en verstevigt z’n derde plaats met 5,0%. Ook de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) zag het marktaandeel flink stijgen en staat nu als vierde gepositioneerd met 4,6%.

Opnieuw in de top 5 staat de Spaanstalige popzender KLVE 107.5 met 4,0% marktaandeel. My FM is pas op de zevende plaats terug te vinden, terwijl KIIS nu op de tiende plaats staat. Sinds Covid-19 toesloeg is het luistergedrag flink veranderd en kwam de hitzender nooit meer in de buurt van de top 5. In de belangrijkste doelgroepen staat K-Earth nu op 1 bij 25-54 en 18-34 jaar, terwijl KOST nog net aan kop gaat bij 18-49 jarigen.

New York City

Ook in de Big Apple hadden alle grote stations in januari fors minder luisteraars dan voor de kerstperiode. 106.7 Lite FM (WLTW) heeft er nog 2,6 miljoen, terwijl dit in september en oktober 2020 nog net iets meer dan drie miljoen was. Maar ook de hits van Z100 (WHTZ), het classic hits format van (W)CBS FM 101.1 en de dance muziek van 103.5 (W)KTU bereikten een slordige half miljoen luisteraars minder dan afgelopen najaar.

Qua marktaandelen blijft Lite FM, ondanks een verlies van 6,3%, nog aan kop met 6,5% marktaandeel. De Spaanstalige zender Mega 97.9 (WSKQ) volgt op de tweede plaats met 5,8%, terwijl het urban popstation WBLS 107.5 aansluit op de derde plaats met 5,2%. Vlak daarachter volgt CBS FM met 5,1%. De classic hitzender herstelt zich duidelijk van de kerstdip, want het marktaandeel ging bijna een procent omhoog. 

Ook flinke winst was er voor de publieke nieuwszender 93.9 WNYC, die mede dankzij de inauguratie van Joe Biden nu vijfde staat met 4,9%. Bij de doelgroepen 18-49 en 25-54 jaar blijft Lite de rangschikking aanvoeren, terwijl Mega de koppositie bij de doelgroep 18-34 jaar heeft overgenomen.

Columbus

En hoe zit het in de minder grote agglomeraties? Neem nu bijvoorbeeld Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio. Deze stadsregio telt 1,7 miljoen inwoners met relatief weinig Afro-Amerikanen en Latino’s. Opvallend is dat er maar liefst drie radiostations de eerste plaats moeten delen. Dit zijn 92.3 WCOL (country), WNCI 97.9 (hits) en WOSU (nieuws) met voornamelijk NPR-programma’s. Alle drie scoren 8,6% marktaandeel.

WCOL en WNCI zijn typische iHeart Media-producten die het grotendeels moeten doen met syndicated programma’s en voicetracks van deejays uit grotere radiomarkten. Enige uitzondering is de ochtend op WCOL die wel een lokale invulling heeft. Plaats vier is voor de nieuwszender 610 WTVN, eveneens van iHeart Media, waar de shows van onder meer Sean Hannity, Glen Beck en de onlangs overleden Rush Limbaugh te horen zijn. WTVN scoort 8,5% marktaandeel. Plek 5 is voor 97.1 The Fan (WBNS) met een sportformat haalt nog 6,0%.(radio.nl)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: Kerstradio breekt records (audio & video)

Heel wat radiostations in de Verenigde Staten die uitsluitend kerstmuziek programmeerde, hebben voor records gezorgd. Lees verder

VS: Bye bye live, welcome voice tracker (audio & video)

Amerikaanse radio steeds meer gevuld met ingeblikte programma’s Wie het radionieuws uit de Verenigde Staten Lees verder

VS: Disney stopt met radio

In de Verenigde Staten gaan Radio Disney en Radio Disney Country hun activiteiten staken in Lees verder

VS: iHeart Media zet onbetaald verlof om in ontslag

iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de VS, zet het onbetaalde verlof Lees verder

Blad 983: Erik, Tineke, Extra AM en Capital of Media (audio)

• Erik gaat Tineke vervangen en belooft verrassing • Verlengde crowdfundig van Extra AM • Lees verder

Radio over de grote plas: 5 verhalen om te lezen (3)

1. WBCN: hoe één radiostation de Amerikaanse revolutie in gang zette 2. Hoe (on)ethisch is Lees verder

Tune ‘Will wil wel’ ook op de radio in de VS (audio)

Wie van de oudere luisteraars kent niet 'Will wil wel', het razend populaire radioprogramma van Lees verder

Blad 953: Arrow Bluesbox, Tomas & Siska, Dan Bongino

• Arrow Bluesbox Radio telt tot 250 • Einde van een StuBru-koppel • Dan Bongino Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x