RadioVisie

  • .
    .

Luistercijfers: Inmiddels in de VS (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De classic hits zender K-Earth 101 (KRTH) heeft de nummer 1 positie in Los Angeles weer in het vizier. Doordat KOST 103.5 het kerstformat opnieuw heeft opgeborgen, halveerde het marktaandeel. Hierdoor is het verschil tussen KOST en K-Earth nog slechts 0,1%. Dit blijkt uit de januaricijfers van Nielsen Audio. Opvallend is het feit dat alle grote stations in Los Angeles en New York City fors bereik inleveren. In veel gevallen ligt het aantal luisteraars nu lager dan voor de kerstperiode.

Dat KOST de grootste klap kreeg is niet verwonderlijk. Door de continu stroom kerstmuziek kreeg het station er in amper twee maanden tijd meer dan een miljoen luisteraars bij. De afgelopen meting daalde het bereik met bijna 39% naar ruim 2,12 miljoen. Meer opvallend is dat stations als K-Earth, 104.3 My FM (KBIG) en 102.7 KIIS ook allen stevig verloren. Ze hebben niet alleen minder luisteraars dan tijdens de kerstperiode, maar ook minder dan ervoor.

De marktaandelen

KOST behoudt nipt de koppositie met 5,7%. K-Earth staat op 2 met 5,6% (+ 0,6%). Talkradio KFI AM640 deed, mede door de inauguratie van Joe Biden als nieuwe president, goede zaken en verstevigt z’n derde plaats met 5,0%. Ook de urban popzender 94.7 The Wave (KTWV) zag het marktaandeel flink stijgen en staat nu als vierde gepositioneerd met 4,6%.

Opnieuw in de top 5 staat de Spaanstalige popzender KLVE 107.5 met 4,0% marktaandeel. My FM is pas op de zevende plaats terug te vinden, terwijl KIIS nu op de tiende plaats staat. Sinds Covid-19 toesloeg is het luistergedrag flink veranderd en kwam de hitzender nooit meer in de buurt van de top 5. In de belangrijkste doelgroepen staat K-Earth nu op 1 bij 25-54 en 18-34 jaar, terwijl KOST nog net aan kop gaat bij 18-49 jarigen.

New York City

Ook in de Big Apple hadden alle grote stations in januari fors minder luisteraars dan voor de kerstperiode. 106.7 Lite FM (WLTW) heeft er nog 2,6 miljoen, terwijl dit in september en oktober 2020 nog net iets meer dan drie miljoen was. Maar ook de hits van Z100 (WHTZ), het classic hits format van (W)CBS FM 101.1 en de dance muziek van 103.5 (W)KTU bereikten een slordige half miljoen luisteraars minder dan afgelopen najaar.

Qua marktaandelen blijft Lite FM, ondanks een verlies van 6,3%, nog aan kop met 6,5% marktaandeel. De Spaanstalige zender Mega 97.9 (WSKQ) volgt op de tweede plaats met 5,8%, terwijl het urban popstation WBLS 107.5 aansluit op de derde plaats met 5,2%. Vlak daarachter volgt CBS FM met 5,1%. De classic hitzender herstelt zich duidelijk van de kerstdip, want het marktaandeel ging bijna een procent omhoog. 

Ook flinke winst was er voor de publieke nieuwszender 93.9 WNYC, die mede dankzij de inauguratie van Joe Biden nu vijfde staat met 4,9%. Bij de doelgroepen 18-49 en 25-54 jaar blijft Lite de rangschikking aanvoeren, terwijl Mega de koppositie bij de doelgroep 18-34 jaar heeft overgenomen.

Columbus

En hoe zit het in de minder grote agglomeraties? Neem nu bijvoorbeeld Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio. Deze stadsregio telt 1,7 miljoen inwoners met relatief weinig Afro-Amerikanen en Latino’s. Opvallend is dat er maar liefst drie radiostations de eerste plaats moeten delen. Dit zijn 92.3 WCOL (country), WNCI 97.9 (hits) en WOSU (nieuws) met voornamelijk NPR-programma’s. Alle drie scoren 8,6% marktaandeel.

WCOL en WNCI zijn typische iHeart Media-producten die het grotendeels moeten doen met syndicated programma’s en voicetracks van deejays uit grotere radiomarkten. Enige uitzondering is de ochtend op WCOL die wel een lokale invulling heeft. Plaats vier is voor de nieuwszender 610 WTVN, eveneens van iHeart Media, waar de shows van onder meer Sean Hannity, Glen Beck en de onlangs overleden Rush Limbaugh te horen zijn. WTVN scoort 8,5% marktaandeel. Plek 5 is voor 97.1 The Fan (WBNS) met een sportformat haalt nog 6,0%.(radio.nl)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx