RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

‘Luisteraars zullen vanzelf overstappen naar Hilversum III’ (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag opnieuw aandacht voor de vele aantekeningen die bewaard zijn gebleven uit 1974. In de laatste week van januari lekte er een geheim plan uit in Hilversum waarin mogelijke maatregelen werden genoemd om een einde te maken aan de tanende belangstelling voor de uitzendingen van de NOS en de publieke omroepen.

Het ging daarbij vooral om de zendtijd van de NOS, in totaal 72 uur op de drie Hilversumse radionetten samen. Uit die informatie bleek dat er een uitbreiding was gepland met een vierde net. Ieder net zou een eigen profiel krijgen.

Eén net voor popmuziek, één met een familiaal programma, één station met cultuur en informatieve programma’s en één vierde met klassieke muziek. Hilversum 4 zou uiteindelijk eind 1975 van start gaan. De programma’s op de verschillende netten zouden min of meer gekoppeld worden aan de – volgens prognoses – luistercijfers. Die hadden onder meer uitgewezen dat ’s morgens vroeg tussen zeven en negen uur het zou volstaan om uit te zenden op twee netten, terwijl overdag de andere twee radionetten zouden worden toegevoegd tot vijf uur in de middag.

° Lees verder onder de foto

Zeldzame foto van de eerste stereo dj-tafel van Hilversum 3 begin ’75. De studio is nog in aanbouw, het dj-meubel is nog niet aangesloten. ECK3, de Eindcontrolekamer, zit aan de andere kant van de ruit. De officiële benaming van deze ruimte waar de dj-tafel staat is EPST. (foto: B&G)

Vanaf dan waren drie netten voldoende tot het middernachtelijke uur, daarna nog slechts een enkel. Ook mocht het net dat was bedoeld voor het lichtere genre niet uitsluitend popmuziek draaien. Dat zou enkel het geval kunnen zijn op momenten waarop voldoende keuzemogelijkheden voor het ruime publiek waren, met name overdag. De nachtelijke uren dienden dan weer voor een meer algemeen en licht programma, via een volwaardige AM-golflengte en dus niet slechts via de FM-band.

Het NOS-plan, bedacht door de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS, stoelde voornamelijk op de teruglopende belangstelling voor de publieke radio-omroepen. Veel programmamakers hadden zich in 1973 de vraag gesteld waarom ze nog zo intensief programma’s maakten en dat het hoog tijd werd voor een andere opzet in Hilversum. Het was drs. P. Hendriksen die het met zijn staf had aangedurfd om het rapport samen te stellen en te openbaren. Niet alleen de teruglopende luistercijfers waren aanleiding geweest, ook andere factoren bleken een rol te spelen.

Dat was onder meer het geval met de plotselinge invoering van de nachtuitzendingen op Hilversum 3. Het rapport meldde dat dit eerder een politieke beslissing was dan een maatregel en voortkwam uit onder meer een geïntegreerd programmabeleid. Met als gevolg een daling van de luisterdichtheid van Hilversum 1 en 2.

Van invloed was tevens het toekomstige verdwijnen van Radio Veronica. Daarbij werd werd er van uitgegaan dat die luisteraars automatisch zouden overstappen naar Hilversum 3. Tenslotte werd voor het eerst melding gemaakt van eventuele proefneming met de zogenaamde zenderkleuring. Die zou uiteindelijk vanaf 1 april 1979 worden ingevoerd.

Hans Knot


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Zorgen om zeezenders, en om ‘mobilofoons’ (video)

Voor velen zal 1974 onherroepelijk verbonden blijven met het deels verdwijnen van de zo geliefde Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Abraham, Koekoek, Den Uyl en de lange tenen van een omroep (audio & video)

In januari 1974 meldde de radio en tv-gids ‘TROS Kompas’ dat Chiel Montagne gek zou Lees verder

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

1971: Het jaar van de smartlappen (video)

Al passeren ook John Lennon en Van Morrison in deze column van Hans Knot.

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx