RadioVisie

  • .
    .

Luisteraar NPO Radio 1 wordt steeds ouder

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De gemiddelde leeftijd van de NPO Radio 1-luisteraar is in het afgelopen jaar gestegen naar 63 jaar. Deze Nederlandse nieuws en info-zender is enigszins vergelijkbaar met het Vlaamse Radio 1, met dit immense verschil dat er 24/7 nieuws en ’talk’ is te horen bij de buren terwijl dat in Vlaanderen niét zo is. De verhouding muziek en nieuws valt hier nog steeds heel erg in het nadeel van dit laatste uit.

Maar wie luistert er nu naar die niet aflatende informatiestroom? In 2014 lag die leeftijd nog op 60 jaar, in 2018 op 62 jaar. Toch steeg het weekbereik van de publieke zenders in 2019 een klein beetje (+ 1%), terwijl er in de jaren daarvoor juist sprake was van een dalend weekbereik. Dat meldt de NOS in haar jaarverslag over 2019. Radiofreak.nl, vatte het rapport samen.

Het weekbereik bleef nagenoeg gelijk ten opzichte van een jaar eerder: er werden wekelijks ruim 2,3 miljoen luisteraars bereikt. Maar, schrijft de NOS: het publiek van Radio 1 is met gemiddeld 63 jaar ‘relatief oud’. Toine van Peperstraten en Dionne Stax, die begin dit jaar startten met hun duoprogramma in de middag op Radio 1, moeten zorgen voor een frissere wind. NPO-radiodirecteur Jurre Bosman gaf eerder aan het met deze nieuwe uitzending ‘nog beter aan te willen sluiten bij de behoefte van de luisteraar én het ritme van de dag’.

De programma’s en nieuwsuitzendingen op Radio 1 kostten de NOS vorig jaar ruim 17,2 miljoen euro. Dat is een miljoen euro minder dan in 2018. NOS is hofleverancier van het aantal programma’s op Radio 1.Bij NPO 3FM, waar NOS de nieuwsbulletins onder de noemer ‘NOS op 3’ verzorgt, stegen de kosten. De uitzendingen op 3FM kostten NOS vorig jaar 3,8 miljoen euro, tegenover een kleine 2,4 miljoen euro in 2018.

Ook bij NPO Radio 4 en NPO Radio 5 investeerde de NOS iets meer in de nieuwsuitzendingen. Voor Radio 5 bedroegen de kosten 606.000 euro, 66.000 euro meer dan in 2018. Bij Radio 4 namen de uitgaven met 5.000 euro toe, tot 303.000 euro. Opvallend is dat bij marktleider NPO Radio 2 de kosten voor de NOS-bulletins afnemen. Voor Radio 2 bedroegen de uitgaven 606.000 euro, een afname van 23.000 euro ten opzichte van 2018.

De NOS was vorig jaar in totaal 22,6 miljoen euro kwijt aan radio. De uitgaven lagen 545.000 euro hoger dan in 2018. Ter indicatie: voor televisie bedroeg het totaalbudget ruim 116 miljoen euro. (Bericht: Radiofreak.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Firma PTT: avonturen in een weiland

Radiopiraten in Nederland en hun kat en muis spelletjes met de 'instanties'. Met een regelmaat Lees verder

Wim Ravell is niet meer (video)

Wim Ravell (foto bovenaan), geboren als Wim Peelman, is gestorven. De man won in 1989 Lees verder

Jaren verborgen door de VRT, nu in een boek: de zuiveringsarchieven van propagandazender Radio Brussel

De Waalse krant La Libre Belgique bracht maandag een bijzonder boeiend interview met journaliste en Lees verder

Tomorrowland One World Radio nu ook op Nederlandse DAB+

Tomorrowland One World Radio is sinds vanmorgen (5 juli) ook in grote delen van Nederland Lees verder

Project Redsand: zeefort wordt museum (mét radiostation)

Het legendarische zeefort Red Sands, in de monding van de Theems, wordt sinds enkele jaren Lees verder

Is de ‘buitenformule’ van Radio 2 versleten?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we Lees verder

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx