RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Luc De Groot en de Ronde van Frankrijk (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is vandaag op de kop af alweer negen jaar geleden dat Luc Degroot – geboren als Mario Van Styvendaele – stierf. Net als de onlangs van ons heen gegane A.J. Beirens, één van de motoren achter de grote radio-omwenteling in Vlaanderen. Omdat hij nooit zou worden vergeten, een korte anekdote op een man met geweldig karakter, een begenadigd radiomaker en een fijne vriend.

De student op het bromfietsje

Eind juni 2011 werd ik gebeld door een wederzijdse vriend dat het niet goed ging met Mario Van Styvendaele, in radiomiddens bekend als Luc Degroot. Op dinsdag 5 juli was het avontuur op deze aardkloot definitief voorbij voor ‘den Lukken’. Zucht… Of hoe een zomervakantie toen in absolute mineur begon.

De dood van een radiolegende. Al bij leven. Een triest einde dat mij doet terugdenken aan het begin… Ik ontmoette LDG, hij had nogal wat pseudoniemen, voor het eerst drie dagen voor het einde van de Tour de France die Lucien Van Impe won in 1976. Hij moest nog zeventien worden in de maand augustus van dat jaar. Zomaar, met z’n brommertje was hij van Aalst naar Geluwe gereden. Op goed geluk, want er was niks afgesproken. Een afstand van tachtig kilometer overbruggen, langs gewest- en gemeentewegen om een namiddagje over… radio te kunnen praten. 

Nu kwamen er in die jaren wel meer mensen langs ten huize JLB. In 1974 was ik samen met Frans Schuurbiers de Vereniging voor Vrije Radio begonnen. We gaven het gedrukte maandblad Baffle uit, de voorloper van RadioVisie. Radiofans en radiomakers sprongen graag binnen in de Lourdesstraat in Geluwe. Er waren steeds hapjes en drankjes en vooral verhalen, veel ‘vertellingen’, die nergens anders te horen of te lezen waren.

° Lees verder onder de foto’s

Er kwamen ook veel mensen die wilden meewerken met de vereniging en het blad, maar niet iedereen had de juiste motivatie of een goede pen. Raar, maar al na een half uurtje praten had ik door dat Mario die twee eigenschappen wel in zich verenigde. Hij overtuigde me om een dagboek bij te houden voor Baffle over de gebeurtenissen in het Belgische radiolandschap. ‘Een beetje zoals Hans Knot dit doet’, waren z’n precieze woorden.

Hans maakte voor Baffle inderdaad het Day-to-day report. Maar omdat hij in het verre Nederlandse Groningen woonde, miste Hans wel eens iets wat in Vlaanderen gebeurde. Mario had het gat gezien en werkte vanaf het najaar 1976 in een soort ‘duobaan’ met Hans. Zijn verslagen waren gedetailleerd, uitgebreid en steeds netjes op tijd klaar vooraleer de ze naar de drukker moesten. In februari 1977 hield Baffle op en werd korte tijd nadien opgevolgd door RadioVisie. Het Day-to-day report werd gewoon verder gezet.

Het contact met Mario bleef behouden. Vele tientallen jaren, goed voor honderden verhalen. Met ééntje wil ik heel graag besluiten. Daarvoor moet ik weer terug naar de Tour van 1976. Lucien Van Impe droeg de gele trui. Dat hij de Ronde van Frankrijk zou winnen, was niet onmogelijk, maar ook nog lang niet zeker. 

Mario had niettemin op z’n bromfietsje al een sticker gekleefd; ‘Van Impe Tourwinnaar 1976’. Toen ik hem lachend vroeg of hij soms een glazen bol had, kwam het eerlijke antwoord: ‘Je moet al eens een risico durven nemen. Nu ben ik tenminste de eerste die ze heeft laten drukken en ik ben dus ook de eerste om ze te verkopen hé…’.

Het zou ‘Den Lukken’ blijvend typeren. Risico’s nemen, idealen blijven najagen en mee dat ene steentje verleggen in de grote rivier…

Jean-Luc Bostyn


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Noorwegen: lokale radio overleeft op bingo

Wereldwijd hoorde je vorig jaar de ene na de andere klaagzang over de financiële leefbaarheid Lees verder

VS: Nielsen neemt nieuwe PPM’s in gebruik

In de VS start de onderzoeks- en marketingreus Nielsen, dat ginds instaat voor de kijk- Lees verder

100 jaar geleden: eerste radioverslag van een sportwedstrijd

Het is vandaag – 5 augustus – precies honderd jaar geleden dat in de VS Lees verder

Mijlpaal: wereldwijd 500 ensembles in DAB(+)

Er zijn nu wereldwijd al 500 ensembles actief in DAB(+). De 500ste mux verscheen deze Lees verder

UK: Caroline krijgt hoger vermogen op 648 kHz

De Britse mediaregulator Ofcom geeft Radio Caroline toestemming om het vermogen van zijn middengolfzender op Lees verder

Het stormt in de radiostudio van Lara

Een tv-serie met een radiopresantarice in de hoofdrol. En dan ook nog eens van Vlaamse Lees verder

Kanaaleilanden: commerciële DAB+ is gestart

Op de Britse Kanaaleilanden ging gisteren de eerste commerciële multiplex van start, geëxploiteerd door Nation Lees verder

40 jaar geleden: het drama van Dudelange

Bizarre incident kostte drie mensenlevens Het was gisteren – 31 juli – precies 40 jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Lionel3200
Lionel3200
5 juli 2020 - 19:58 19:58

Zwart-Wit foto met Ricky Fox (staand), een andere groot meneer in de beginperiode van Radio Contact.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx