RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Look who’s back: Radio Free Europe bekampt fake news in de EU

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Drie decennia na de val van het IJzeren Gordijn is Radio Free Europe terug en wel om “de mediavrijheid in enkele EU-landen terug te brengen”. Het door de Amerikaanse overheid gefinancierde nieuwsstation hervat later dit jaar zijn berichtgeving in het Hongaars, nadat het vorig jaar al opnieuw uitzendingen opstartte in het Roemeens en Bulgaars. Dat bericht de Europese editie van Politico.

“Met onze terugkeer zeggen we niet dat dit landen zijn waar er geen media-pluraliteit is. In de meeste van deze gevallen is er een diversiteit aan media-opties “, zegt Jamie Fly, president en CEO van Radio Free Europe. “De vraag is echter: kunnen die media op een objectieve, evenwichtige manier over politiek gevoelige kwesties rapporteren?”

Waakhondgroepen en journalisten uitten de afgelopen jaren al hun bezorgdheid over de situatie van de media in Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Amerikaanse functionarissen zeggen zich zorgen te maken over de enorme verspreiding van Russische desinformatie in de regio.

Radio Free Europe werd opgericht in 1950 en opereert momenteel in 26 talen. Met een budget van 124 miljoen dollar in 2019 bereikt het naar schatting 37,6 miljoen mensen per week. Hoewel de nieuwe versie in de drie EU-landen alleen digitaal is en met kleine teams werkt, is Radio Free Europe in de hele regio nog steeds een bekend merk uit de Koude Oorlog.

Hoewel de regeringen van Bulgarije, Roemenië en Hongarije zich niet ‘formeel’ verzetten tegen de hernieuwde operaties van Radio Free Europe, vinden de medewerkers volgens Politico veel hinderpalen op hun weg. De regeringen zeggen de ‘vrije pers’ te ondersteunen, maar tussen woorden en daden gaapt een enorme kloof. Volgens Radio Free Europe doet de EU zelf niet genoeg om de persvrijheid in die landen te bewaken.

“Mijn zorg is dat binnen de EU, eenmaal je in de club bent, er een onwil is om sommige van deze beladen gesprekken te voeren en zelfs problemen aan te kaarten,” aldus Fly.

De Europese Commissie zegt dat ze doet wat ze kan voor mediavrijheid – binnen haar bevoegdheid. “Het is allereerst de verantwoordelijkheid van de lidstaten om de mediavrijheid en het pluralisme in hun respectieve land te beschermen”, aldus een woordvoerder van de Commissie.

Hoewel Radio Free Europe wordt gefinancierd door het Amerikaanse Congres, worden aanbevelingen over uitbreidingen gedaan door het US Agency for Global Media die de ‘staat van mediavrijheid’ overal ter wereld analyseert, met input van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat US Agency for Global Media houdt toezicht op Radio Free Europe / Radio Liberty, Radio Free Asia, Voice of America, The Office of Cuba Broadcasting en de Middle East Broadcasting Networks.

Bij de beslissing om uit te breiden naar Hongarije speelde de bezorgdheid over de rol van het Kremlin in de regio een belangrijke rol . “Het wordt al lang erkend dat desinformatie zijn weg vindt naar de media in de regio, onder meer via Spoetnik en Russia Today, en dat wordt vervolgens verspreid in een groot deel van de plaatselijke media,” zegt een Amerikaanse functionaris.

“Rusland overwoog om ook in Hongarije een ​​RT-dienst te openen, maar besloot dat dit niet nodig was omdat het Hongaarse media-ecosysteem al voldoende doordrongen is van de Russische agenda. Het idee achter de terugkeer van Radio Free Europe is om die desinformatie tegen te gaan.”


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

De ‘Kastaars’ zijn op komst

Met De ‘Kastaars!’ bekronen de omroepen en het publiek de beste Vlaamse mediaproducties en -persoonlijkheden.

Denemarken: de stekker gaat uit NRJ

De Deense versie van NRJ stopt op 31 juli. Een en ander blijkt een rechtstreeks Lees verder

Eurobarometer: traditionele media genieten meeste vertrouwen in België

Volgens een 'flash survey' van de Eurobarometer heeft een meerderheid van de Belgen meer vertrouwen Lees verder

Denemarken: Nova wint aanbesteding

Bauer Media heeft de aanbesteding van het landelijke FM5-kavel in Denemarken gewonnen en mag de Lees verder

Canada: KiSS Radio 104.9 FM draait nog slechts één plaat (video)

Al draait het Canadese station wel de 'radio edit', wat neerkomt op een gekuiste versie Lees verder

Daar zijn de tropo’s weer: Oekraïense radio’s flitsen op de Vlaamse FM!

Het is weer die tijd van het jaar dat de gewone FM-luisteraar al eens klaagt Lees verder

Rode Neuzen Academy is gestart

Ruim 350 Vlaamse leerkrachten en heel wat experten waren aanwezig om dit online platform, dat Lees verder

Telecomwereld aast steeds meer op televisiebanden

De Vlaamse Regering heeft vrijdag principieel beslist om de televisiekanalen 49, 53 en 59 (in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx