RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

London: Absolute wordt Greatest Hits (video)

Als het aan Bauer Media ligt verdwijnt Absolute Radio van FM in Londen. De frequentie wil men in de toekomst gaan inzetten voor Greatest Hits Radio. Een aanvraag hiertoe is ingediend bij mediaregulator Ofcom en wordt momenteel geconsulteerd.

De 105.8 FM in de Britse hoofdstad werd in 1995 in gebruik genomen door Virgin Radio, de voorloper van Absolute Radio. Het grootste deel van de dag werd gewoon het landelijke programma van Virgin Radio (AM) doorgegeven, maar wel met op Londen gericht nieuws, weer en verkeer. Daarnaast werd op FM elke dag een specifiek op de metropool gericht programma uitgezonden. In de loop der jaren is deze lokale content steeds verder afgebouwd. Als laatste lokale sneuvelde in 2008, na de komst van Absolute Radio, de lokale verkeersinfo.

Bauer wil het station er nu van de FM-band halen om uitsluitend via DAB en de middengolf verder te gaan. De pop-rockzender is één van de populairste digitale radiostations. Slechts 27% luistert nog analoog (FM of AM) in London. 44% doet dit al via DAB en 24% via internet. De mediagroep wil er daarom Greatest Hits Radio introduceren. Het afgelopen jaar heeft het classic hits-netwerk de FM-distributie al flink uitgebreid in Engeland. 

Bauer zette het signaal dit radiomerk reeds op ruim veertien van de gekochte radiostations van Wireless, UKRD, Celador en Lincs FM Group. Ook werd een overeenkomst gesloten met Nation Radio om Greatest Hits Radio uit te zenden op een aantal frequenties van deze groep. In tal van grote steden kunnen de programma’s nu reeds op FM ontvangen worden. Dat is onder andere het geval in Liverpool, Birmingham en Bristol. In Londen is het station via de ether momenteel alleen te horen via DAB.

Om de wissel mogelijk te maken is een wijziging van de vergunning noodzakelijk. Bauer heeft Ofcom dan ook verzocht om het format te veranderen van ‘een rock-georiënteerd station dat nieuwe muziek combineert met classic album hits gericht op Londenaren van 25-54 jaar oud’ naar ‘een station dat classic pop en rock hits van de jaren ’70, ’80 en ’90 draait, met specialistische onderdelen en lokale nieuws en informatie gericht op Londenaren van 25-54 jaar oud.’

De formatswissel wordt momenteel geconsulteerd, maar Ofcom heeft al aangegeven dat het van plan is om z’n goedkeuring te geven. Er verandert immers niks voor het aanbod radiostations die via de ether te beluisteren zijn. Absolute blijft immers uitzenden via DAB en middengolf. Daarnaast krijgt Absolute Radio uitbreiding. 

Country Hits Radio, dat in 2019 gelanceerd werd, wordt in mei omgedoopt tot Absolute Radio Country. Het station is op DAB te horen in onder meer Londen, Birmingham en Manchester. Daarnaast gaan Absolute Radio 70s en Absolute Radio 10s in Londen uitzenden op DAB+. (radio.nl)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

UK: Bauer schrapt lokale ochtendshows in Birmingham

Bauer Media Audio gaat verder met het snijden in het aantal lokale radioprogramma’s. Sinds vorige Lees verder

Blad 964: TOPradio, Ross Revenge en de saxofoon (audio)

• TOPschaamteloos: het vierde themakanaal van TOPradio • BBC2 bezoekt de 'antieke' Ross Revenge • Lees verder

Het einde van Laser 558 (audio)

Vandaag: exact 36 jaar geleden Na de close down van Radio London in augustus 1967 Lees verder

UK luistercijfers: Digitale radio breekt records

In het Verenigd Koninkrijk werden deze week de eerste luistercijfers gepubliceerd in 18 maanden. De Lees verder

Blad 946: Radio Groot-Haaltert, Britse AM en FM, Nostalgie

• Ook Radio Groot-Haaltert terug via internet • Groot-Brittannië: AM nog tot minstens 2025, FM Lees verder

Blad 944: Caraad/Meteor, AirPods, BBC (video)

• Beslissing over vervolging in zaak Caraad/Meteor valt in januari • Nieuwe AirPods, maar nog Lees verder

Golfoorlog in Newcastle voorbij: TV-piraat is weg

Met de bevestiging van de overname door het Public Investment Fonds eindigde het (discreet) getouwtrek Lees verder

Blad 926: Vloeken, ontslagen en een NRJ-film (video)

• Op tijd en stond een F*-You moet kunnen, vinden de Britse radioluisteraars • Saneringen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x