RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

London: Absolute wordt Greatest Hits (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Als het aan Bauer Media ligt verdwijnt Absolute Radio van FM in Londen. De frequentie wil men in de toekomst gaan inzetten voor Greatest Hits Radio. Een aanvraag hiertoe is ingediend bij mediaregulator Ofcom en wordt momenteel geconsulteerd.

De 105.8 FM in de Britse hoofdstad werd in 1995 in gebruik genomen door Virgin Radio, de voorloper van Absolute Radio. Het grootste deel van de dag werd gewoon het landelijke programma van Virgin Radio (AM) doorgegeven, maar wel met op Londen gericht nieuws, weer en verkeer. Daarnaast werd op FM elke dag een specifiek op de metropool gericht programma uitgezonden. In de loop der jaren is deze lokale content steeds verder afgebouwd. Als laatste lokale sneuvelde in 2008, na de komst van Absolute Radio, de lokale verkeersinfo.

Bauer wil het station er nu van de FM-band halen om uitsluitend via DAB en de middengolf verder te gaan. De pop-rockzender is één van de populairste digitale radiostations. Slechts 27% luistert nog analoog (FM of AM) in London. 44% doet dit al via DAB en 24% via internet. De mediagroep wil er daarom Greatest Hits Radio introduceren. Het afgelopen jaar heeft het classic hits-netwerk de FM-distributie al flink uitgebreid in Engeland. 

Bauer zette het signaal dit radiomerk reeds op ruim veertien van de gekochte radiostations van Wireless, UKRD, Celador en Lincs FM Group. Ook werd een overeenkomst gesloten met Nation Radio om Greatest Hits Radio uit te zenden op een aantal frequenties van deze groep. In tal van grote steden kunnen de programma’s nu reeds op FM ontvangen worden. Dat is onder andere het geval in Liverpool, Birmingham en Bristol. In Londen is het station via de ether momenteel alleen te horen via DAB.

Om de wissel mogelijk te maken is een wijziging van de vergunning noodzakelijk. Bauer heeft Ofcom dan ook verzocht om het format te veranderen van ‘een rock-georiënteerd station dat nieuwe muziek combineert met classic album hits gericht op Londenaren van 25-54 jaar oud’ naar ‘een station dat classic pop en rock hits van de jaren ’70, ’80 en ’90 draait, met specialistische onderdelen en lokale nieuws en informatie gericht op Londenaren van 25-54 jaar oud.’

De formatswissel wordt momenteel geconsulteerd, maar Ofcom heeft al aangegeven dat het van plan is om z’n goedkeuring te geven. Er verandert immers niks voor het aanbod radiostations die via de ether te beluisteren zijn. Absolute blijft immers uitzenden via DAB en middengolf. Daarnaast krijgt Absolute Radio uitbreiding. 

Country Hits Radio, dat in 2019 gelanceerd werd, wordt in mei omgedoopt tot Absolute Radio Country. Het station is op DAB te horen in onder meer Londen, Birmingham en Manchester. Daarnaast gaan Absolute Radio 70s en Absolute Radio 10s in Londen uitzenden op DAB+. (radio.nl)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1518: Radio Monza, Bauer, Earth FM

• Wens bezorgde Pierre een mooi afscheid van Radio Monza • UK: Bauer kiest voor Lees verder

Britse MV Mi Amigo reünie op de Ross Revenge (audio)

Vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juli worden drie hoogdagen vanaf het Ross Revenge-schip Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

BBC moet fors besparen, ook de langegolf gaat eraan

Eind mei 2022 is het weer zover, de BBC zal liefst duizend werknemers de wacht Lees verder

Blad 1485: Qmusic vs Q-dance, Loopreizen Radio, Heart 00s

• Nederland: Qmusic en Q-dance regelden hun dispuut in der minne • Nederland: Loopreizen Radio Lees verder

UK luistercijfers: winst voor commerciële en digitale radio

Het digitale luisteraandeel steeg opnieuw naar een nieuw record: 67,9 procent, tegenover 64,5 procent in Lees verder

Blad 1481: small scale DAB+, NFT’s, Radiodays Europe (video)

• Met 37 op één lokale DAB+ in Liverpool • Spotify: artiesten kunnen NFT promoten Lees verder

Boek over honderd jaar BBC 

De moeder (en vader) aller publieke omroepen in Europa is (bijna) een eeuw oud. Goed Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx